Грип та ГРВІ: що робити, щоб вберегтися

19 січня 2016 року

Грип – це високозаразне вірусне захворювання з можливістю тяжких ускладнень та ризиком смерті. Грип має симптоми, схожі з іншими гострими респіраторними вірусними інфекціями (ГРВІ), але є набагато небезпечнішим. Тому перші ж симптоми ГРВІ вимагають особливої уваги. Найчастішим ускладненням грипу є пневмонія, яка іноді може лише за 4-5 днів призвести до смерті хворого. Серцева недостатність також нерідко розвивається внаслідок ускладнень грипу. Грип дуже легко передається від людини до людини повітряно-крапельним шляхом – коли хвора людина кашляє, чхає чи просто розмовляє. У зоні зараження перебувають усі в радіусі 2 метрів навколо хворого. Хвора людина, навіть із легкою формою грипу, становить небезпеку для оточуючих протягом усього періоду прояву симптомів – це, в середньому, 7 днів.

 

Симптоми, що вимагають лікування вдома

 

При появі перших симптомів грипу хвора людина обов'язково повинна залишатися вдома – щоб не провокувати ускладнення власної хвороби і не наражати інших людей на небезпеку, смертельну для деяких з них.

Такими симптомами є:

- підвищена температура тіла;

- біль у горлі;

- кашель;

- нежить;

- біль у м'язах.

З будь-якими з цих симптомів не варто виходити з дому навіть заради візиту до лікаря – його слід викликати додому. Призначене лікарем симптоматичне лікування у домашніх умовах може бути достатнім для одужання.

 

Симптоми, що вимагають термінової госпіталізації

 

Якщо стан хворої людини погіршується, не зволікайте з госпіталізацією, адже тепер під загрозою – її життя.

Викликайте "швидку" чи терміново звертайтеся безпосередньо до лікарні, якщо присутні наступні симптоми:

- сильна блідість або посиніння обличчя;

- затруднення дихання;

- висока температура тіла, що довго не знижується;

- багаторазове блювання та випорожнення;

- порушення свідомості – надмірна сонливість чи збудженість;

- болі у грудній клітці;

- домішки крові у мокроті;

- падіння артеріального тиску.

Продовжувати лікування вдома за наявності цих симптомів – небезпечно. Затримка з госпіталізацією може призвести до смерті хворого.

ШІСТЬ ПРОТИЗАСТУДНИХ ПРАВИЛ НА КОЖЕН ДЕНЬ

 

Вам подобається дивитися на людей з червоними сопливими носами, очима, що сльозяться, і кашлем? Ні? Тоді, щоб не уподібнюватися їм, постарайтеся дотримуватися простих правил протизастудної безпеки.

 

Правило перше: утепляйтеся!

 

На вулиці не травень місяць, а тому на голові повинна бути шапочка, на шиї - шарф, а на руках - рукавички. Під куртку або пальто одягайте светр, хоча б тон­кий. Короткі курточки і тонкі колготки залиште до весни в шафі. Особливо важ­ливо, щоб у теплі були ноги. У жодному разі не ходіть з мокрими ногами. На ро­боті тримайте змінне взуття, а також за­пасні шкарпетки про всяк випадок. Якщо ноги промокли і змерзли, то перед тим, як переодягнутися в сухе, промасажуйте ступні до відчуття тепла.

 

Правило друге: зігрівайтеся!

 

Ви приходите увечері додому змерзли­ми і голодними. Попросіть шлунок зачекати і займіться тілом. Негайно занурте його в гарячу ванну або поставте під душ. Потім розітріть жорстким махровим руш­ником, надіньте сухі вовняні шкарпетки. І тільки після цього можна обернути свій погляд до холодильника й плити. Для профілактики почніть вечерю зі склянки гарячого молока з медом і дрібкою соди. Можна випити келих теплого червоного вина.

 

Правило третє: вітамінізуйтеся!

 

Привчіть себе до регулярного вживан­ня вітаміну С, що сприяє виробленню в організмі інтерферону, який вбиває віру­си і мобілізує лімфоцити на боротьбу із застудою. Вітамін С ви знайдете у квашеній капусті, лимонах, апельсинах, шипшині і в пігулках. Останні не можна їсти натщесерце, аби не нашкодити шлун­ку. І обов'язково включіть до раціону кисломолочні продукти: кефір, ряжанку, йогурт.

 

Правило четверте: висипайтеся!

 

При нестачі сну наш імунітет слабшає, оскільки клітини не встигають відновлюватися, а значить, не можуть дати адек­ватної відповіді на атакуючу їх інфекцію. Висновок простий: спіть, поки не вис­питеся, і аж ніяк не менше 7 годин на добу. І постарайтеся не нервувати, особ­ливо через дрібниці: стрес відкриває до­рогу хворобам.

Правило п'яте: зволожуйтеся!

Зволожуйте повітря в квартирі та офісі. У холодну пору року в умовах працюю­чих обігрівальних систем повітря стає су­хим, тому висушується і слизиста оболон­ка носоглотки. У результаті мікроби й віруси, які потрапляють на неї, не осіда­ють на вологих «ворсинках», а безпереш­кодно подорожують углиб організму.

Для підтримки необхідного рівня во­логості поставте у кожній кімнаті відкриті ємності з водою, але міняйте воду щодня, щоб у ній не завелися грибки. Не забу­вайте провітрювати приміщення, відкри­ваючи кілька разів на день вікна на 10-15 хвилин.

 

Правило шосте: вмивайтеся!

 

Щоб не підхопити вірус у транспорті або на роботі, краще за все закрити ніс і рот марлевою пов'язкою, шарфом чи хусткою. Але якщо вам це не підходить, то якомо­га частіше мийте руки, адже за день ви неодноразово доторкуєтеся до предметів, на яких є віруси.

Відмовтеся від носових хусточок. Віру­си, що осіли на них, довго зберігають свою життєздатність, тому при повторному ви­користанні можуть знову перекочувати у ваш організм. Набагато безпечніше і гігієнічніше користуватися одноразови­ми паперовими серветками. З тієї ж причини підчас традиційних чаювань на ро­боті слід замість склянок або фарфорових чашок користуватися одноразовим посудом.

 

Ось такі нехитрі поради. Але під час сезону простуд вони діють як профілактичний засіб не гірше за патентовані антивірусні і антимікробні препарати.

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook