СТУДЕНТСЬКИЙ НАУКОВИЙ ГУРТОК «БДЖІЛЬНИЦТВО» НАМ 5 РОКІВ!

12 січня 2016, 8:13

       Фахівці галузі бджільництва завжди вирізнялися неординарним мисленням, творчим підходом та винахідливістю. Тож студенти, які вирішили пов’язати свою освіту з бджільництвом також відразу помітні серед інших своєю допитливістю, жагою до знань та схильністю до науки. Для молодих науковців на базі лабораторії «Голосіївська навчально-дослідна пасіка» у 2010 році було створено студентський науковий гурток «Бджільництво».

      Нині, студентському науковому гуртку кафедри конярства і бджільництва НУБіП України «Бджільництво» виповнилося 5 років. За час роботи гуртка в його складі працювали студенти факультетів тваринництва, агробіологічного та ветеринарного.

       Впродовж 2015 року до складу наукового гуртка «Бджільництво» входило 28-м студентів – 11-ть другого курсу, 3-є – третього, 2-є – четвертого, 12-ть – студентів магістратури факультету тваринництва та водних біоресурсів. Старостою гуртка є студент 2 курсу Вадим Самойленко, керівником з 2015 року стала ст. викладач кафедри, к.с.-г.н. Леонора Адамчук, до цього ним завідував професор, д. с.-г.н. Валерій Броварський.

      Наукова робота гуртківців ведеться згідно тематик дослідних робіт кафедри та обраних тем випускних робіт. Засідання гуртка проходять у лабораторіях корпусу кафедри, на пасіці, а також проходять виїздні заняття. Так, навесні та влітку відбуваються поїздки у Національний ботанічний сад імені М. М. Гришка, де студенти поповнюють гербарій медоносних рослин, досліджують їх морфологію, збирають зразки пилку та нектарників.

     Декілька раз на рік гуртківці відвідують Національний Науковий Центр «Інститут бджільництва імені П.І. Прокоповича». Ознайомитися з історією бджільництва та здобутками українських вчених допомагають експозиції музею бджільництва при Центрі.

   Сучасні технології переробки воскосировини та виробництва вощини, студенти мають можливість вивчати у ТОВ «Київоблбджолопром» у м. Боярка. Окрім цього, на підприємстві виготовляють сучасне обладнання, вулики та будиночки для біорезонансної апітерапії різних конструкцій. З процесами первинної обробки, фасування і маркування продукції бджільництва, гуртківці знайомляться на виробничих комплексах ТОВ «Асканія-Пак» у м. Київ. Показники якості продукції бджільництва гуртківці навчаються визначати на базі Української лабораторії якості і безпеки продукції АПК у смт. Чабани. Окрім того, «Голосіївська навчально-дослідна пасіка» має достатнє матеріально-технічне забезпечення, тут налічується близько 90 бджолиних сімей, є оглядові нуклеуси для досліджень, зимівник, колекція медоносних рослин (близько 100 видів), колекції продукції бджільництва та музей.

    Проведення семінарів та майстер-класів дозволяє закріпити отримані знання практичними навичками. Так, 04.11.15 р було проведено майстер-клас «Препарування екзоскелету бджоли» професором В. Броварським, та 09.12.15 р. – семінар «Наукова школа бджільництва В.А. Нестарводського» професором В. Поліщуком.

     Результати дослідницької діяльності студенти висвітлюють на конференціях, семінарах, публікують статті у фахових виданнях.

     19-20 березня у 69-ті студентські конференції «Сучасні технології у тваринництві та рибництві: навколишнє середовище – виробництво продукції – екологічні проблеми» прийняло участь 13 гуртківців. Серед них: Гончаренко Ігор Вадимович – «Естетика пасіки», Самойленко Вадим В’ячеславович – «Фацелія пижмолиста сорту «Аліна», як джерело корму для бджіл», Мунк Дмитро – «Біографія видатного бджоляра-винахідника Ломакіна Володимира Івановича», Мельник Андрій Євгенійович – «Господарсько-корисні ознаки поліської популяції бджіл», Новицька Анна Тарасівна – «Особливості бонітування бджіл», Стиранка Олександр Олегович – «Сучасні підходи до фасування і маркування меду», Степанова Діана Андріївна – «Формування пізньолітніх джерел корму для бджіл», Гаврилюк Віктор Михайлович – «Хвороба деформації крил або єгиптовіроз бджіл», Полішко Ігор Сергійович – «Перспективи дослідження утримання бджіл за їх використання у біорезонансній терапії», Акульонок Олександра Ігорівна – «Техніка виведення маток», Хоменко Вікорія Максимівна – «Технологія організації нових бджолиних сімей», Редіна Наталя Миколаївна – «Запилення ентомофільних культур закритого ґрунту», Козій Катерина – «Фацелія, як медоносна рослина».

     24-25 вересня на Міжнародній науково-практичні конференції «Біологічно активні продукти бджільництва: актуальні питання одержання, переробки, використання» виступали із доповідями 2 студентки, а всі інші члени гуртка прийняли активну участь у підготовці та організації цієї конференції. Інна Сич підготувала доповідь на тему «Особливості виробництва бджолиного обніжжя в умовах Лісостепу України», Ганна Ягіч – «Влив стимулюючої підгодівлі бджолиних сімей на отримання маточного молочка». Обидві роботи були опубліковані у фаховому виданні Науковий вісник НУБіП України № 223.

26 листопада 2015 р. на науково-практичній конференції слухачів магістратури факультету тваринництва та водних біоресурсів «Актуальні проблеми розвитку тваринництва і рибництва» з доповідями виступили Тетяна Оболонник (тема – «Якість бджолиної матки та способи її виведення») і Ганна Ягіч (тема – «Роль стимулюючої підгодівлі в технології отримання маточного молочка»).

         З 12-ти магістрів-гуртківців, які захистили дипломи у грудні 2015, 2-є – були відмічені за найкращі випускні роботи, виконані на високому науковому рівні (Тетяна Оболонник, Аня Муж), 3-є – рекомендовані до вступу в аспірантуру (Сергій Мороченець, Ганна Ягіч,      Тетяна Облонник), 5-ро – отримали дипломи з відзнакою та грамоти за високі успіхи у навчанні (Інна Сич, Олена Корольчук, Михайло Корибут, Сергій Мороченець).

На завершення, підкреслимо, що на засіданнях гуртка «Бджільництво» завжди панує добра дружня атмосфера, взаємо підтримка та порозуміння, а це сприяє творчій науковій діяльності студентів, їх саморозвитку, а в результаті формуванню нової високоосвіченої спільноти молодих вчених.

Леонора Адамчук,

Керівник студентського наукового гуртка «Бджільництво»

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook