Всеукраїнський тиждень права

14 грудня 2015 року

         У ВП НУБіП України «Бережанський агротехнічний коледж» з 07 по 12 грудня було проведено ряд заходів з нагоди Всеукраїнського тижня права відповідно до розпоряджень Кабінету Міністрів України від 26 серпня 2015 року № 871-р «Про затвердження плану заходів з проведення у 2015 році Всеукраїнського тижня права», голови Тернопільської облдержадміністрації від 22 вересня 2015 року № 579-од «Про затвердження плану заходів з проведення у 2015 році в області Всеукраїнського тижня права».

Зокрема, реалізовано такі заходи: 08 грудня 2015 року у Бережанському агротехнічному коледжі проведено Всеукраїнський урок «Права людини» з нагоди проголошення Загальної декларації прав людини, доповідач – юрисконсульт БАТК Крамар Н.П. В ході вказаного уроку було висвітлено історію створення Загальної Декларації ООН з прав людини, структуру, преамбулу, основні права людини за Декларацією. Також розкрито було зміст положень розділу ІІ Конституції України «Права, свободи та основні обов’язки людини і громадянина», зроблена порівняльна характеристика прав людини і громадянина за Конституцією України із положеннями Загальної декларації прав людини. Крім того, була дана характеристика прав людини в цілому з посиланнями на міжнародно-правові акти, розкрито основні положення Конвенції про права людини та її основоположні свободи, в цьому контексті доповідач зупинилася окремо на положеннях Конвенції про роботу Європейського суду з прав людини – юрисдикцію, регламент, склад і т.ін.
В ході лекції звучали посилання на міжнародні конвенції, ратифіковані Україною, в галузі боротьби із дискримінацією в галузі освіти, також окреслено було основні напрямки діяльності ЮНЕСКО. Також висвітлені були права студентів ВНЗ у відповідності до вимог українського законодавства і проблемні моменти учасників освітнього процесу, які часто трапляються на практиці. В кінці лектору поставлені були питання, в процесі відповіді на які відбулася дискусія на тему реалізації прав людини. Лектором було також запропоновано обладнати у БАТК скриньку звернень для студентів, за допомогою якої вони могли би у письмовій формі, виключаючи безпосередній візуальний контакт із викладачами та адміністрацією коледжу висловлювати свої думки, скарги, пропозиції, відгуки та коментарі з приводу питань навчально-виховного процесу, дотримання прав студентів, стосунків на рівні викладач-студент, свої загальні враження та ідеї і т ін. 
09 грудня 2015 року у БАТК відбулася зустріч студентів із представниками Тернопільського регіонального центру надання безоплатної вторинної правової допомоги. Під час зустрічі студентів ознайомлено було із основними напрямками діяльності центру – чим керується центр у своїй діяльності, з якими органами та організаціями взаємодіє, що є основними завданнями регіонального центру. Зокрема, це є такі правові послуги, як захист, здійснення представництва інтересів осіб, які мають право на вторинну правову допомогу в судах та ін. державних органах, а також складання документів процесуального характеру. Юристи розкрили основні положення, що гарантують громадянину України його фізичну та правову захищеність.
Після цього студенти зустрілися із представником правоохоронних органів -  заступником начальника Бережанського відділу поліції Петром Панашієм.Вказана зустріч проходила у форматі бесіди та дискусій, що були присвячені правам та обов’язкам студентів, відповідальності неповнолітніх за скоєне. Доповідач роз’яснив, з якого віку і за які саме діяння наступає кримінальна та адміністративна відповідальність, дав відповіді на ряд питань щодо діяльності правоохоронних органів, виконання покарань, вищої міри покарання та багатьох інших.
Працівник поліції також інформував студентів про розміри штрафів і терміни ув’язнення за кожне окреме правопорушення; навів приклади, як неповнолітні за порушення норм законодавства потрапляють на облік та відбувають покарання в місцях позбавлення волі. Поліцейський детально роз’яснив студентам  важливість недопущення будь-яких правопорушень, акцентував їхню увагу на негативному впливі алкоголю та наркотиків на молодий організм.
Викладачем циклової комісії гуманітарних дисциплін Юдіною А.А. в групі М-21М проведена виховна година на тему: «Конституційне право на освіту».
Крім того, студентами Бережанського агротехнічного коледжу був виготовлений тематичний стенд, на якому із застосуванням фантазії та творчого підходу була розкрита тема основних прав людини. Також працівниками бібліотеки БАТК була підготовлена виставка під назвою «Держава. Право. Закон.», присвячена Всеукраїнському тижню права-2015. На виставці представлені були як видання і збірники нормативно-правових актів – Конституція України, Кримінальний та інші кодекси України, друковані видання законів України, так і підручники по теорії та історії держави і права, господарському, екологічному, адміністративному праву, юридичні енциклопедії, словники та періодичні видання – зокрема, журнал «Право України» та ін.         
 
 
Юристконсульт                                                                 
ВП НУБІП України

«Бережанський агротехнічний коледж»                          Н.П. Крамар


Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook