На вченій раді прозвітували факультет захисту рослин, біотехнологій та екології і Ніжинський агротехнічний коледж

25 листопада 2015 року

     25 листопада на базі факультетів захисту рослин, біотехнологій та екології і агробіологічного відбулося засідання вченої ради університету. Йому передувала оглядова екскурсія, під час якої члени вченої ради познайомилися з матеріально-технічною базою підрозділів, оглянули стан лекційних, лабораторних аудиторій. Крім того, відвідали третій навчальний корпус, який зараз активно відбудовується.

     Відкриваючи засідання, ректор Станіслав Ніколаєнко коротко прозвітував про проведену роботу за місяць. Університет працював динамічно за всіма напрямами. За період, що минув, проведено чимало цікавих заходів. Це і Ярмарок аграрних вакансій, на високому рівні пройшов Тиждень української мови і писемності, засідання ради роботодавців. Також відсвяткували День працівників сільського господарства, відкрили сучасну базу практики в Дзвінковому. А вчора провели засідання ради Асоціації працівників вищої аграрної освіти України, де за участю деканів факультетів і директорів ННІ обговорили перспективи оновлення законодавства про освіту.

     Крім цього, підписано договір про формування програми Антиплагіат. Успішно пройшли ліцензування спеціальності як в базовому закладі, так і відокремлених підрозділах. Наукова бібліотека отримала 263 примірники літератури - 90 - в електронному вигляді. Активно проводилися також спортивно-масові заходи, стартувала ліга КВК. Протягом місяця 36 викладачів відвідали іноземні виші.

    

     Щодо господарських питань. Діяльність навчально-дослідних господарств, відверто кажучи, поки що накульгує, зауважив ректор. Але озимі посіяли повністю, хоча через несприятливі погодні умови не всюди маємо добрі сходи. Однак сподіваємося, що ситуація вирівняється. На 63% зорано угідь до запланованого обсягу. Майже повністю господарства забезпечені кормами. Інтенсивно йдуть відновлювальні роботи в третьому корпусі. Альтернативною системою опалення облаштовано теплиці в ботсаду університету, та й взагалі по його реконструкції зроблено багато серйозних кроків. Університет і надалі продовжуватиме розвиватися динамічно. І завдання – увійти у п’ятірку кращих – виконаємо попри все, наголосив ректор.

     Начальник відділу кадрів Микола Михайліченко представив претендентів на посади професорів та завідувачів кафедр. Вчена рада таємним голосуванням обрала завідувачами кафедр генетики, розведення та біотехнології тваринАндрія Гетю, маркетингу та міжнародної торгівліЯрославу Ларіну, земельного кадастру – Віктора Заяця, управління земельними ресурсами – Ольгу Дорош, міжнародного права та порівняльного правознавства – Віктора Ладиченка, органічної, фізичної і колоїдної хімії та хімії пестицидів – Лідію Нестерову, електропостачання ім. проф. В.М. Синькова – Миколу Гребченка, фізики – Володимира Бойка, регіонального управління та місцевого самоврядування – Ярослава Жовнірчика, хірургії ім. акад. І. О. Поваженка – Віктора Сухоноса, біохімії ім. акад. М.Ф. Гулого – Віктора Томчука, ландшафтної архітектури та садово-паркового будівництва – Ірину Сидоренко, лісового менеджменту – Галину Домашовець, інформаційних і дистанційних технологій – Олександра Попова. А професорами кафедр загальної екології та безпеки життєдіяльностіВолодимира Боголюбова, технологій у птахівництві, свинарстві та вівчарствіНаталію Пономаренко.

     Доцент кафедри аквакультури Василь Коваленко представив увазі членів вченої ради наукову доповідь за темою «Новітні розробки науковців кафедри аквакультури НУБіП України у штучному відтворенні риб». Те, що цей напрямок є перспективним, засвідчує наявність в Україні 150 тисяч гектарів штучних водойм по вирощуванню аквакультур, з яких половина не використовується. До того ж, при річній потребі в рибі для людини 20 кілограмів, українці споживають лише 13-14. Професор Іван Ковальчук поцікавився, чи придатна якість води в країні для вирощування малька і товарної риби? У відповідь пролунало: так, переважна більшість водойм.

    Потому декан факультету захисту рослин, біотехнологій та екології Микола Доля прозвітував про якість навчального процесу та міжнародну діяльність очолюваного ним підрозділу в рамках реалізації програми розвитку університету «Голосіївська ініціатива – 2020» у 2015 році. Він закцентував увагу на якісному складі науково-педагогічних працівників, навчальній роботі, результатах цьогорічної вступної кампанії, навчально-методичному забезпеченні, підготовці наукових кадрів. Окремо зупинився на науковій складовій. Так, в поточному році науковцями виконуються 11 науково-дослідних тем більше, ніж на мільйон гривень. Кількість госпрозрахункових тем порівняно з попереднім роком збільшилася удвічі. Відповідно зросло і їх фінансування. До того ж колектив подав 14 наукових проектів на конкурс в МОН. З компаніями ТОВ «Агросвіт» та «Укравіт-Агро» укладено госпдоговори. На отримані позабюджетні кошти видано навчально-методичну літературу, придбано реактиви для лабораторій та забезпечено підрозділи факультету оргтехнікою. До речі, за рік на факультеті провели сім наукових конференцій. Діють три міжнародні проекти та програми співробітництва під керівництвом О. Ракоїд, Т. Стефановської, М. Стародуба та ін. Факультет також працює над поліпшенням матеріально-технічного забезпечення, розвиває міжнародні зв’язки.
      На запитання професора Дмитра Войтюка про оптимізацію навчальних планів, впровадження новітніх технологій, Микола Доля відповів, що викладачі факультету співпрацюють у цьому напрямку тісно з НДГ, особливо у Ворзелі, надають посильну допомогу і студенти. Але погодився, що резерв ще є.

     Співдоповідач – декан агробіологічного факультету Віктор Забалуєв – з-поміж іншого зазначив, що на факультеті практикується використання матеріально-технічної бази НДГ, провідних аграрних підприємств, науково-дослідних установ з метою практичного навчання, проведення виїзних занять, семінарів та екскурсій. Також доповідач озвучив пропозицію створити центр мультимедійних програм з тим, аби готувати якісні відео для навчальних занять. І зауважив, що необхідним при цьому є створення відповідних робочих місць як для викладачів, так і студентів.

    

     Проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша зазначив, що обидва факультети мають великий контингент студентів. Але про день прийдешній маємо подумати вже сьогодні і планувати підготовку фахівців з урахуванням нового переліку галузей знань і спеціальностей. Очевидно, що й треба переглянути оптимізацію деяких кафедр, які мають по 5-8 штатних одиниць. Перш, ніж перейти до аналізу висвітлення інформації на сайтах кафедр факультетів, проректор продемонстрував реакцію кафедр факультетів механіко-технологічного та конструювання і дизайну на зауваження з цього приводу, висвітлені на минулій вченій раді. Прикро, але змін не відбулося.

     На багатьох сайтах кафедр факультетів, що звітуються сьогодні, продовжив проректор, у кращому випадку інформація піврічної давності, а то й взагалі відсутня. Не краща ситуація і з електронними навчальними курсами. Хоча на окремих кафедрах така робота ведеться.

     Начальник навчального відділу Оксана Зазимко представила результати перевірки організації навчально-виховного процесу на факультетах. За результатами соціологічного опитування, лише половина студентів зазначила, що очікування від навчання виправдані. Проблемними залишаються практичне навчання, стан лабораторій, інформаційна підтримка, вивчення іноземних мов. Результати опитування свідчать і про присутність нестатутних відносин на факультетах. Половина опитаних не задоволена роботою наставників, більшість не влаштовує студентів якість харчування в їдальнях. Третина респондентів черпає необхідну інформацію із соціальних мереж та від старост груп. Також протягом місяця члени вченої ради перевіряли діяльність деканатів, організацію виховної роботи, проведення лекцій. В цілому картина задовільна. Однак під час проведення екзаменів траплялися випадки використання екзаменаційних білетів старого зразка.

    

     Директор НДІ техніки, енергетики та інформатизації АПК Валерій Войтюк запропонував розширити розсадники плодових культур як джерела позабюджетних коштів. Директор ННІ лісового і садово-паркового господарства Петро Лакида порадив деканам обох факультетів звернути увагу на залучення іноземних студентів на навчання. Начальник планово-фінансового відділу Наталія Дробот повідомила, що відбулося зменшення надходження позабюджетних коштів від діяльності госпрозрахункових лабораторій, але разом з тим, запрацювали підрозділи, які займаються безпосередньо виробництвом.

     Проректор з навчально-науково-виробничих питань та адміністративно-господарської діяльності Валерій Іщенко зазначив, що треба ремонтувати фасад другого навчального корпусу.


 

     Підсумовуючи, Станіслав Ніколаєнко зазначив, що агробіологічний і захисту рослин, екології та біотехнологій – це два центрових факультети, які повинні вести за собою всіх інших. Слід осучаснюватися, бо студент сьогодні – інший студент. Нам потрібно працювати і працювати. На це відреагує ринок, абітурієнти та їхні батьки. А результати сьогоднішнього засідання декани Віктор Забалуєв та Микола Доля мають обговорити з колективами на вчених радах факультетів та скласти план усунення недоліків.

      Про стан навчального і виховного процесів та кроки щодо реалізації програми розвитку університету «Голосіївська ініціатива - 2020» на 2015 рік в Ніжинському агротехнічному коледжі доповіла директор Олена Литовченко. За її словами, у коледжі дбають про поліпшення кадрового потенціалу, зміцнення матеріально-технічної бази, навчально-методичне забезпечення. Так, 78% дисциплін забезпечені електронними навчальними курсами. Заступник начальника навчального відділу Олег Єресько доповів про результати анкетування, проведеного серед студентів коледжу.

     Вчена рада також визнала диплом доктора гуманітарних наук у галузі мовознавства, виданий Оксані Захуцькій рішенням вченої ради полоністики Варшавського університету, як диплом кандидата філологічних наук зі спеціальності слов’янські мови. Оксана Володимирівна підсилить штат кафедри романо-германських мов та перекладу.

      Традиційно таємним голосуванням вчена рада присвоїла вчені звання доцента та професора нашим колегам, рекомендувала до друку монографії та затвердила Правила прийому на наступний рік, які представив відповідальний секретар приймальної комісії Віктор Шевчук та правила прийому до аспірантури.

 


Ольга Наконечна, Денис Рудень

 


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook