Тиждень української писемності та мови відкрито

10 листопада 2015, 16:58
НУБіП України

   9 листопада в університеті розпочався Тиждень української писемності та мови.

     Урочисто оголосив про відкриття тижня декан гуманітарно-педагогічного факультету Василь Шинкарук. Василь Дмитрович зазначив, що у цій залі зібралися ті, хто любить українське слово, культуру. Зранку студенти разом із викладачами вшанували українську мову, долучившись до написання Всеукраїнського диктанту національної єдності і продемонструвавши тим самим солідарність з усіма, хто шанує українську мову, хто хоче, щоб українці спілкувалися рідною мовою і зберегли її для нащадків. 

      Із вітальним словом звернулася до присутніх завідувач кафедри української та класичних мов Наталія Костриця, наголосивши, що саме від молоді залежить, яке мовне обличчя буде мати наша держава.

     Професор тієї ж кафедри Сидір Кіраль, дивлячись на студентів у національному одязі, з болем пригадав часи своєї молодості, коли людину у вишиванці могли обізвати націоналістом. Він висловив упевненість, що більше ніхто не зможе вирвати з нашої душі найцінніше – мову.

     Гість заходу, Олександр Карпенко, письменник, публіцист, українознавець, зазначив, що йому надзвичайно приємно виступати у стінах улюбленого університету, з яким він дружить понад 12 років. Олександр Федорович наголосив, що, на жаль, у нас досі немає ідеології української єдності. Олександр Федорович розповів про свій проект «Українці від океану до океану», мета якого – духовне єднання українців усього світу. За підсумками першого етапу дослідження 2010 року опубліковано книгу «Українці-від моря до моря», до якої увійшли розповіді про життя 12 українських громад за кордоном (Бразилії, Італії, Польщі, Португалії, Словаччини, Росії, Казахстану, Чехії, Угорщини, Німеччини, Греції, Хорватії). 2013 року видано другу книгу із цього циклу «Щастя на краю світу» про історію української громади Австралії. «Мені було цікаво подивитися, як живуть українці в різних кутках світу, що їх спонукало до еміграції. Ця книга – це враження людей. Я досліджував, як адаптувалися люди в новому середовищі», – наголосив автор.

     Продовжили свято студенти гуманітарно-педагогічного, механіко-технологічного факультетів, факультетів ветеринарної медицини, тваринництва та водних біоресурсів.

     Поезії, в тому числі й авторські, про Україну, рідну мову декламували Дарина Курілко, Карина Корчевська, Ірина Коломієць, Варвара Фадєєва, Катерина Грищенко, Богдан Москвич.

     А яке ж свято без пісні! Присутні насолоджувалися пісенними виступами Лідії Лободіної (пісня «Ой говорила чиста вода»), Світлани Пастух (пісня «Краща мова єднання»), першокурсників факультету ветеринарної медицини (пісня «Це моя земля»).

     Веселий сміх лунав у залі, коли на сцену вийшов Ярослав Харченко з гуморескою «Сон» Остапа Вишні. Окрасою заходу став український танець у виконанні студентів факультету ветеринарної медицини.

      Закінчилося свято патріотичною пісенною композицією «Надія є», подарованою Анастасією Стародуб і Романом Завгороднім.

Оксана Тепла, доцент кафедри української та класичних мов


Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook