4 група І курсу на чолі з наставником відвідали Музей шістдесятництва

7 жовтня 2015, 9:17
Музей шістдесятництва

6 жовтня 2015 року 4 група І курсу на чолі з наставником відвідали Музей шістдесятництва.

Музей відкритий 24 серпня 2012 року. Головна ідея створення Музею — екскурс в історію України, пов'язану з боротьбою за національне відродження, феноменом самвидаву, репресіями, яким піддавалися шістдесятники, відродженням народних традицій.

В ході екскурсії було представлено різноманітні експозиції та тисячі експонатів: рукописи, старі фотографії, особисті речі шістдесятників.
Шістдесятництво — непересічне явище української культури ХХ століття. Відносно нетривалий період «шістдесятництва» позначився потужним вибухом нових творчих ідей в літературі, мистецтві та науці. Цей рух став своєрідним символом традиційного прагнення до свободи та пробудження національної свідомості українців.

Нинішня державна незалежність України у значній мірі є результатом діяльності творців тодішньої «української весни», багато з яких зазнали переслідувань з боку влади, перебували в ув′язненні, а дехто і загинув. Серед активних учасників руху були студенти і старші представники технічної та творчої інтелігенції — письменники, художники, мистецтвознавці, медики, науковці: Іван та Надія Світличні, Євген Сверстюк, В′ячеслав Чорновіл, Василь Стус, Василь Симоненко, Юрій Іллєнко, Михайло Брайчевський, Іван Драч, Лесь Танюк, Микола Плахотнюк, Алла Горська, Микола Вінграновський, Михайлина Коцюбинська, Богдан, Михайло та Ольга Горині, Веніамін Кушнір, Опанас Заливаха та багато інших.

Розуміючи необхідність збереження історичної пам′яті, активна учасниця українського руху опору, журналістка Надія Світлична запропонувала створити Музей шістдесятництва. У серпні 2012 року на основі колекції громадської організації «Музей шістдесятництва», що налічує більше 20 тисяч одиниць, було відкрито однойменну філію Музею історії міста Києва.

Музей шістдесятництва розповідає про роль та місце шістдесятників у духовному розвитку українського суспільства другої половини XX століття. Експозиція, в якій представлено високомистецькі роботи художників, рукописи, самвидавні та друковані видання творів письменників, унікальні фотографії та документи, особисті речі шістдесятників, дозволяє відчути суспільно-політичну атмосферу того часу, усвідомити, в яких умовах жили та діяли ті, хто відстоював право кожної людини на свободу слова, вільне творче самовираження, відновлення традицій українського народу, дізнатися про долі людей, які були активними учасниками руху шістдесятництва.


Ми всі задоволені, бо пізнали, ще один невідомий шматочок нашої з Вами історії. Дякуємо екскурсоводу, керівництву музею, зокрема Тетяні Петрівні.


Наставник групи Н. Друзь.

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook