Природокористування і якість життя - поради лікаря: яка їжа може бути корисною і якої варто уникати для профілактики утворення тромбів

23 жовтня 2024 року

   Харчування має значний вплив на стан різноманітних біохімічних реакцій, фізіологічних функцій та адаптаційних реакцій у нашому організмі. Зокрема, дослідження показують, що деякі продукти та інгредієнти можуть знизити ймовірність утворення тромбів.

   Разом з тим, одразу зауважу, що їжа не може розглядатися в якості заміни препаратам, призначеним для контролю згортання крові та утворення тромбів.

   Утім низка продуктів, як демонструють результати досліджень, при регулярному вживанні асоційована із зменшенням ризиків утворення тромбів разом із поліпшенням загального здоров’я.

ОЛИВКОВА ОЛІЯ

   Дослідження людей з індексом маси тіла понад 30 кг/м2 продемонструало, що вживання оливкової олії хоча б раз на тиждень знижує активність тромбоцитів. Це клітини крові, які, утворюючи конгломерати, запускають утворенню тромбів.

   Ефект був ще більшим, коли люди споживали оливкову олію понад чотири рази впродовж одного тижня (хоча точна кількість оливкової олії не було визначено).

   Оливкова олія першого віджиму багата фенолами, що впливають на білки у крові, які відіграють важливу роль у її згортанні. Так, у людей з високим рівнем холестерину, які їли білий хліб з 40 мл оливкової олії першого віджиму, багату на феноли, в крові було менше факторів, що викликають тромби. Іноді на етикетці вказують вміст фенолів, але не завжди.

   Найкраще брати оливкову олію першого віджиму (EVOO).

   Така олія також містить корисні для серця поліненасичені жирні кислоти. Науковці вважають, що саме через ці компоненти вона сприяє захисту серця, запобігає утворенню тромбів і допомагає регулювати артеріальний тиск.

   Оливкову олію можна використовувати замість вершкового масла чи соняшникової олії в салатах, до печеної картоплі чи хліба.

ІМБИР

   У лабораторних дослідженнях імбир зменшує згортання крові, запобігаючи злипанню тромбоцитів. Але дослідження його впливу на ймовірність утворення тромбів у людей здебільшого неоднозначні: деякі підтверджують такий вплив, інші — спростовують його.

   В одному дослідженні у жінок, які їли 5 грамів сирого імбиру щодня, помітили зниження рівня одного з білків крові, який зазвичай сприяє утворенню тромбів. Подібні результати спостерігалися й у здорових чоловіків, які їли 5 грамів імбиру двічі на день.

   У більшості досліджень учасники вживали імбир щодня, а іноді два-три рази на день. Зазвичай розмір порції коливався від 3,6 до 5 грамів. Це приблизно 2½ чайної ложки меленого імбиру або 4-5 чайних ложок тертого чи свіжонарізаного кореня імбиру. Імбир сушили, варили, давали сирим або в капсулах.

   Корінь імбиру вважається безпечним. Щоденне споживання до 4 грамів, швидше за все, не спричинить жодних побічних симптомів. Але вживання 6 або більше грамів щодня може провокувати дискомфорт у шлунку.

ЧАСНИК

  Вживання одного зубчика часнику (приблизно 3 г) щодня протягом 16 тижнів призвело до зниження рівня тромбоксану на 80%. Це речовина, що виробляється тромбоцитами та бере активну участь у згортанні крові.

  Лабораторні дослідження також виявили, що часник запобігає злипанню тромбоцитів і утворенню тромбів. Але немає жодного дослідження, яке безпосередньо розглядало б вплив часнику на ризик утворення тромбів. У будь-якому випадку, додавання зубчика часнику до домашніх страв є хорошим способом покращити їх смак і поживність.

КОРИЦЯ

   Ця спеція містить кумарин, що в лабораторних дослідженнях показав здатність запобігати утворенню тромбів. Інші дослідження виявили, що інші сполуки в кориці запобігають злипанню тромбоцитів і утворенню тромбів. Втім, цього недостатньо, щоб оцінити вплив кориці на утворення тромбів у людей. І жодне з існуючих досліджень не дає рекомендованої дози для потенційного ефекту розрідження крові.

   Кілька досліджень за участі людей показали, що споживання від 2 до 6 грамів кориці на день може захистити від серцевих захворювань, а також знизити рівень цукру в крові у людей з діабетом. Тож додавання чайної ложки кориці до кави чи пластівців має одразу декілька переваг для здоров’я серця та стану кровоносних судин.

КАЄНСЬКИЙ ПЕРЕЦЬ

   Цей гострий перець містить капсаїцин, від якого й пече в роті. Ця речовина, за результатами лабораторних досліджень, має ефект розрідження крові. Так, капсаїцин запобігає склеюванню тромбоцитів і утворенню тромбів у лабораторних гризунів. Але дослідів, які б вивчали, чи насправді вживання каєнського перцю впливає на ймовірність утворення тромбів у людини, вкрай мало.

  Хоча докази обмежені, деякі дослідження показали, що люди, які їдять гостру їжу (як гострий перець) шість-сім разів на тиждень, живуть довше порівняно з тими, які їсть гостру їжу рідше одного разу на тиждень. Тож перець має й інші переваги для здоров’я.

КУРКУМА

   Жовтий колір та протизапальну дію цій спеції надає куркумін. Дослідження, проведені в лабораторії, показали, що куркумін діє декількома способами, зменшуючи утворення тромбів. Але знову ж таки, необхідні дослідження, щоб зрозуміти вплив харчової куркуми на ризик утворення тромбів у людей.

   Загалом, куркума має багато інших переваг для здоров’я. Її рекомендована кількість складає від 500 мг до 2 г куркуми щодня. Це приблизно від 2 до 10 чайних ложок. Куркуму легко додавати до будь-яких страв: супів, овочів, рису або яєць.

ЧИ КОРИСНІ КАВА ТА ВИНО?

   В експертних колах тривають суперечки щодо впливу кави як фактору запобігання утворенню тромбів. Одне дослідження показало, що люди, які випивали від 1 до 4 чашок на день (у порівнянні з людьми, які не вживали кави), насправді мали підвищений ризик тромбозу глибоких вен. Це тромб, який зазвичай безпричинно утворюється в нозі людини. Але цей ризик зменшувався, коли вони випивали більш як 5 чашок кави щодня.

   В іншому дослідженні порівнювали вплив кавових напоїв з напоями без кофеїну. Через 9 тижнів дослідники не виявили різниці в рівнях згортання білків у крові людей. Враховуючи ці неоднозначні результати важко зрозуміти, чи насправді кава запобігає утворенню тромбів.

   Тому немає потреби пити (або уникати) кави спеціально для профілактики утворення тромбів. Але вживання невеликої або помірної кількості (2-3 чашки щодня) кави з кофеїном вважається безпечним.

   Що стосується червоного вина, то в лабораторних дослідженнях та дослідах на тваринах воно зменшувало ймовірність злипання тромбоцитів. На думку науковців, це пов’язано з високим вмістом поліфенолів. Поліфеноли, як і ресвератрол у червоному вині, є природними рослинними сполуками, що мають антиоксидантну дію. Крім того, вживання виноградного соку (з якого виготовляють вино) протягом 14 днів також показало ефект зменшення злипання тромбоцитів.

   Більшість інших досліджень розглядали дію алкогольних напоїв загалом. Так, споживання двох алкогольних напоїв (один напій — це 0,33 пива, 150 мл вина або 40 мл міцного алкоголю) пов’язані зі зниженням фібриногену, білка, який відіграє важливу роль в утворенні тромбів. Інше дослідження виявило подібні результати у жінок, які пили приблизно два-три напої на день протягом 4 тижнів.

   Споживання алкоголю в низьких або помірних кількостях (один напій або менше на день для жінок і два напою або менше на день для чоловіків) запобігає прилипанню тромбоцитів один до одного. Але тривале або надмірне споживання (вісім або більше напоїв на тиждень для жінок або 15 або більше на тиждень для чоловіків) здатне шкідливо змінити густоту крові людини. Що потенційно збільшує ймовірність утворення тромбів. Є докази того, що навіть один вечір надмірного споживання алкоголю (чотири або більше напоїв для жінки або п’ять або більше напоїв для чоловіка протягом 2 годин) може викликати тромбоцитоз, коли в організмі підвищується ймовірність утворення тромбів. Але деякі дослідники зазначають, що цей ефект не спостерігається після вживання вина.

  Зрештою, вживання будь-якої кількості алкоголю пов’язане з ризиком для здоров’я. І ці ризики, швидше за все, переважують будь-які потенційні переваги. Але якщо ви все-таки вживаєте алкоголь, пийте його у помірних кількостях.

ЯКІ ПРОДУКТИ СПРИЯЮТЬ ЗГОРТАННЮ КРОВІ

   Немає доказів, що конкретна їжа безпосередньо викликає утворення тромбів. Але уникнення або принаймні розумне обмеження певних продуктів допомагає зменшити цю ймовірність. Насамперед потрібно відмовитися від обробленої жирної їжі. Це червоне оброблене м’ясо (яловичина, свинина або баранина, в’ялена, засолена, копчена або консервована), продукти з високим вмістом трансжирів (тістечка, печиво, пироги, кекси, пончики тощо).

   При підвищеному ризику утворення тромбів, важливо не покладатися лише на зміну харчування. Є й інші дієві способи їх профілактики: фізична активність і уникання тривалого сидіння. Багатьом людям також необхідно приймати ліки (антиагреганти та/або антикоагулянти), щоб розрідити кров і надійно запобігти її згортанню. Окрім того, при прийомі будь-яких ліків для розрідження крові (особливо варфарину) важливо розуміти, як їжа може вплинути на їх ефективність.

   Якщо у вас є підвищений ризик утворення тромбів, найкраще проконсультуватися з лікарем, який зможе підказати найкращі способи зниження цього ризику.

Олег Швець, к.м.н., професор,
завідувач кафедри (в.о.) громадського здоров'я та нутриціології
факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії

 


 

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook