Майстер-клас “Використання нетрадиційної рослинної сировини в технології виробів з січеного м’яса оздоровчого призначення” для магістрів-нутриціологів факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК

5 жовтня 2024 року

   Керівництво факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК на високому рівні забезпечує усі умови для очного навчання своїх студентів та організації заходів, зокрема, майстер-класів. 

На факультеті харчових технологій та управління якістю продукції АПК відбувся майстер-клас “Використання нетрадиційної рослинної сировини в технології виробів з січеного м’яса оздоровчого призначення” для магістрів спеціальності 181 “Харчові технології” освітньої програми “Нутриціологія”, організований доцентами кафедри технології м’ясних, рибних та морепродуктів Ігорем Устименком та Валентиною Ісраелян.

На початку майстер-класу Ігор Устименко та Валентина Ісраелян магістрам-нутриціологам подали  інформацію щодо хімічного складу, харчової цінності та позитивного впливу на організм людини продуктів переробки амаранту,  ненаркотичної коноплі як перспективної сировини для використання в технології виробів з січеного м’яса.

Також, молодим дослідникам було наведено ряд недоліків традиційно використовуваних компонентів, що використовуються з метою часткової заміни м’ясної сировини в класичних технологіях виробів з січеного м’яса. Так, традиційно використовувані компоненти не дають змоги підвищити харчову цінність, а деякі навіть можуть її знижувати з одночасним погіршенням органолептичних показників якості готового продукту.

Сьогодні існує ціла низка сировини рослинного походження, зокрема, конопляне борошно, конопляний шрот, конопляний протеїн, амарантове борошно, амарантові пластівці, екструдований амарант, псиліум, які у порівнянні з традиційними компонентами володіють підвищеним вмістом білка, незамінних амінокислот, мінеральних речовин та гідратаційною здатністю, що вкрай важливі для отримання виробів з січеного м’яса з підвищеною харчовою цінністю та високими органолептичними показниками якості.

Після теоретичної вступної частини та визначення мети майстер-класу магістри факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК приступили до експериментальної.

Майбутні нутриціологи були залучені до дослідження ступеня гідратації нетрадиційної рослинної сировини.

Здобувачами було виготовлено модельні зразки виробів з січеного м’яса з використанням гідратованої нетрадиційної сировини рослинного походження.

В подальшому магістри дослідили органолептичну оцінку якості та харчову цінність виготовлених виробів з січеного м’яса. За результатами проведених досліджень магістрами було встановлено покращені консистенцію, смак, запах та підвищену харчову цінність інноваційних виробів з м’яса порівняно з контролем, виробленим за класичною технологією.

Наприкінці майстер-класу Ігорем Устименком та Валентиною Ісраелян разом із майбутніми нутриціологами було сформульовано висновки.

“Щиро дякую керівництву факультету харчових технологій за можливість поза заняттями брати участь у цікавих майстер-класах, що дають змогу розширювати знання та отримувати практичний досвід з виробництва харчових продуктів оздоровчого призначення” - каже Ксенія Кузьменко.

“Дуже сподобався майстер-клас, набуті знання допоможуть мені в майбутній професійній діяльності, з нетерпінням очікую наступні цікаві заходи на рідному мені факультеті” - ділиться враженнями Максим Палій.

Проведений майстер-клас дав змогу майбутнім нутриціологам дізнатись багато нового та корисного для майбутньої професійної і наукової діяльності.

 

Інна Михайлівна, асистентка кафедри

 

технології м'ясних, рибних та морепродуктів

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook