Міжнародна конференція «Bohater literacki –oczekiwania czytelnicze ш tekstowe realizacje»

5 червня 2015 року
Польща, Жешувський університет

        Конференція проходила на базі Інституту польської філології Жешувського університету 18–19 травня 2015 року. Із двадцяти доповідей, надісланих в оргкомітет, було відібрано три, у тому числі й мою. Справа в тому, що участь у конференціях на Заході платна, для українців вона становить 350 євро. Нам, трьом українцям, було оплачено проживання у чотиризірковому готелі «Президентський», харчування та публікацію матеріалів. У конференції взяли участь провідні вчені-літературознавці польських університетів, України.
        Тема моєї доповіді “Головне завдання літератури – робити людей кращими: світ дитячих героїв у прозі Лесі Ворониної”, яку виголосив українською мовою. Всім учасникам засідання було надано текст доповіді польською мовою, а під час мого виступу кожна сторінка тексту подавалася на стенді для прочитання. Мені приємно, що зміст доповіді зацікавив присутніх учасників конференції. Мені надійшло 10 запитань, які стосувалися як теоретичних, так і практичних питань, що стосуються проблем сучасної дитячої літератури. Приємно й те, що серед присутніх була проф. Ева Огложа, авторитетний дослідник дитячої польської літератури, яка поставила мені як доповідачеві п’ять запитань. Справа в тому, що конференції проходять там інакше, ніж у нас. Виголошується 4–5 доповідей, потім учасники засідання ставлять запитання будь-кому, а надалі відбувається обговорення, у якому має взяти участь кожен учасник конференції.
         Я ознайомився із структурою університету, відвідав бібліотеку, яка справила не мене колосальне враження, із системою оцінювання знань студентів, навчальним навантаженням викладачів та оплатою їхньої праці, системою підготовки наукових кадрів, пенсійним забезпеченням, наданням наукових відряджень. Вразило те, що польські університети не працюють за так званою кредитно-модульною системою як це запроваджено у нас. Мої запитання у цьому контексті викликали і здивування та легку іронію професури. Так, зокрема, професор ґабілітований має річне навантаження 250 год., а зарплата коливається від 2,5 до 3,5 тис. доларів. Треба зазначити, що й вимоги до наукової та навчальної роботи професора теж високі.
     На конференції було виголошено понад 20 доповідей, серед яких мене зацікавила доповідь проф. Еви Огложи про творчість польської дитячої письменниці Анни Півковської, проф. Гражини Рожанської про проблеми викладання дитячої літератури у польській вищій і середній школах, проф. Романа Маґруса про світ героїв у творчості польської письменниці Дороти Масловської. Загалом враження про відвідування Польщі якнайкращі, зокрема щодо культури спілкування, побутових умов, вразила чистота, якість доріг, схема роботи громадського транспорту.


        

 

проф. С.Кіраль

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook