Кафедра електропостачання ім. проф. В.М. Синькова

Про нас

Кафедра електропостачання створена у жовтні 1938 р. Засновник і перший завідувач — відомий учений і педагог П.І. Рощин (очолював кафедру в 1938–1941 та 1947–1954 рр.).
У 1941 р. кафедра у складі інституту була евакуйована до м. Алма-Ати і приєднана до складу Казахського сільськогосподарського інституту ім. Абая, де відкрито новий факультет - електрифікації сільського господарства.
Після звільнення м. Києва у 1944 р., кафедра разом із факультетом повернулася до КСГІ. Викладачі кафедри проводили всю навчальну роботу на факультеті. Тоді кафедрою завідував доц. С.І. Іноземцев.
У 1947 р. відновлено кафедру виробництва і розподілу електроенергії, яку очолював доц. П.І. Рощин. У 1954–1958 рр. завідувачем кафедри був к.т.н., доц. В.М. Синьков, у 1958–1970 рр. — к.т.н., доц. І.В. Карпов, а в 1970–1972 рр. — к.т.н., доц. А.А. Деркач.
У 1972 р. завідувачем кафедри став д.т.н., проф. В. М. Синьков. Було поповнено склад кафедри, лабораторії оснащено новим устаткуванням.
Після переїзду в корпус № 8 (1963) на кафедрі функціонували лабораторії електричної апаратури, релейного захисту, електричних мереж і систем, електроніки і техніки високої напруги. Було здійснено монтаж навчальної відкритої підстанції 35/10 кВ. Кафедра мала достатню навчально-лабораторну базу і забезпечувала вивчення таких дисциплін: «Теоретичні основи електротехніки», «Контрольно-вимірювальні прилади», «Електропостачання сільського господарства», «Автоматика і телемеханіка», «Проектування систем електропостачання», «Експлуатація систем електропостачання», низку спецкурсів, курсове і дипломне проектування.
На той час в науковій роботі кафедри сформувалися два напрями: перший — дослідження несиметричних режимів сільських електричних мереж і розроблення пристроїв для визначення місця їх виникнення; другий — розроблення техніко-економічних основ створення і реконструкції систем електропостачання сільського господарства і управління ними.
На кафедрі розроблені (І.В. Карпов, С.П. Борисов, В.С. Баранецький) і широко застосовані на підприємствах електричних мереж і «Агропроменерго» прилади для визначення пошкоджень на лініях 110 кВ «Гармоніка» і «Волна», пристрій для діагностування та налагодження автоматичних регуляторів, низка конструктивних елементів та пристроїв на основі сплавів з «пам’яттю форми», підсистема визначення пошкоджень на лініях 110 кВ.
У 1990–2004 рр. кафедру очолював заслужений працівник народної освіти України, проф. Т.П. Резніченко. У 2004 р. завідувачем кафедри призначено д.т.н., проф. В.В. Козирського. У 2009 р. кафедрою керував д.т.н., доц. В.В. Каплун. З грудня 2009 р. кафедру очолював д.т.н. Жильцов А.В., з вересня 2010 р. по 2014 р. - к.т.н., доц. Гай О.В., з грудня 2015 до вересня 2018 р. - д.т.н., професор Гребченко М.В. а згодом д.т.н., доц. Нікифоров А.П., к.т.н., доц. Макаревич С.С. З 2019 по 2022 рік посаду завідувача кафедри обіймав д.т.н., професор В.В. Козирський. Сьогодні кафедру очолює доцент О.В. Гай.
На кафедрі електропостачання ім. проф. В.М. Синькова здійснюється підготовка бакалаврів та магістрів за освітніми програмами: 141 – «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка» (освітні програми «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка» та «Інжиніринг електроенергетичних систем з відновлюваними джерелами»), 144 – «Теплоенергетика» та 151 – «Автоматизація та комп'ютерно-інтегровані технології». Кафедра є випусковою для студентів (бакалаври і магістри) освітніми програмами «Електроенергетика, електротехніка, електромеханіка» і та «Інжиніринг електроенергетичних систем з відновлюваними джерелами» та забезпечує дисципліни, пов’язані з електричними мережами та системами, для студентів інженерних спеціальностей університету.
У складі кафедри функціонують п’ять спеціалізованих лабораторій і чотири кабінети, оснащені сучасним навчальним устаткуванням, а також мультимедійний клас. Лабораторії кафедри обладнані сучасними зразками комутаційного обладнання, мікропроцесорних засобів автоматики, приладів обліку електроенергії провідних вітчизняних і зарубіжних фірм «Таврида Електрик», «Рівненського ЗВА», «АВВ», «Siemens», а комп’ютерний клас — оргтехнікою, де студенти навчаються математичній обробці результатів лабораторних робіт, моделюванню фізичних процесів у елементах електричних мереж. Комп’ютерні тренажери з експлуатації електричних мереж дають можливість відпрацьовувати різноманітні аварійні ситуації на підстанціях напругою 35/10 кВ, 110/35/10 кВ і розподільних пунктах.
Навчальний процес на кафедрі забезпечують 13 науково-педагогічних працівників, з яких 2 доктори технічних наук, 6 кандидатів технічних наук, 3 старші викладачі та 2 асистенти.
Кафедра активно співпрацює з кафедрами відповідного профілю НТУУ «КПІ ім. І. Сікорського», Московського і Мінського агротехнічних університетів, НУ «Львівська політехніка», Університету штату Айова (США), багатьма науково-дослідними установами та виробничими об’єднаннями України, Росії, Німеччини та Польщі.

Колектив кафедри у 2022 році
Зліва направо: перший ряд: проф. Кривоносов В.Є., Коваленко О.О., ст.викл. Пруднікова Н.Д., асист. Ликтей В.В., ст.викл. Мартинюк Л.В., ст.лаборант Лукаш І.В., доц. Волошин С.М., доц. Макаревич С.С.; другий ряд: доц. Петренко А.В., м.в.н. Кругляк Г.В., доц., в.о. зав. кафедри Гай О.В., проф. Каплун В.В., доц. Омельчук А.О., учбовий майстер Іванченко А.В.

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook