Як дбати про ментальне здоров’я практикують майбутні фахівці соціальної роботи у співпраці із стейкхолдерами

16 лютого 2024 року
  Ментальне здоров'я – це стан психічного благополуччя, який означає, що людина може повноцінно функціонувати у повсякденному житті, реалізувати свій потенціал, взаємодіяти з іншими людьми, ефективно справлятися із стресовими ситуаціями, вирішувати труднощі та управляти емоціями, адаптуватися до змін, успішно навчатися та працювати, вносити свій вклад у розвиток суспільства (ВООЗ, https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/mental-health-strengthening-our-response). В умовах війни турбота про ментальне здоровя є одним із пріоритетів державної соціальної політики. За ініціативи першої леді України Олени Зеленської розроблено та впроваджується Всеукраїнська програма ментального здоров'я «Ти як?», на сайті якої можна ознайомитися як із самою програмою, так і з корисними матеріалами та техніками допомоги собі та іншим людям, в тому числі дітям (https://www.howareu.com/#section-for-bisiness).  
  Фахівцями, що безпосередньо на професійному рівні займаються турботою про ментальне здоров’я населення є психологи та фахівці соціальної роботи (соціальні педагоги, соціальні працівники, соціальні менеджери, кейс-менеджери та ін.). Дуже часто психологи та фахівці соціальної роботи працюють разом в одній команді, наприклад – психологічні служби у системі освіти (практичний психолог і соціальний педагог), центри соціальних служб (психолог і фахівці із соціальної роботи), мобільні бригади соціально-психологічної допомоги (психолог, фахівець із соціальної роботи, водій).
  З метою формування навичок турботи про ментальне здоров’я у студентів спеціальності 231 «Соціальна робота», за підтримки декана гуманітарно-педагогічного факультетуІнни Савицької,проведено майстер-клас нашими роботодавцями – фахівцями Київського міського центру гендерної рівності та протидії насиллю Київської міської державної адміністрації. Дякуємо директорці центру – Тетяні Зотовій та заступниці директорки – Вікторії Лендєл за плідну багаторічну співпрацю і удосконалення процесу професійної підготовки фахівців соціальної сфери.
  Безцінним досвідом практичної соціальної-психологічної підтримки і супроводу поділилися із нашими здобувачами Гедзюк Геннадій Леонтійович – фахівець із соціальної роботи мобільної бригади соціально-психологічної допомоги та Мелехова Діана Григорівна – психолог мобільної бригади соціально-психологічної допомоги. У процесі проведення 4 годинного майстер-класу здобувачі ознайомилися із: функціями фахівців із соціальної роботи та психологів; правилами надання першої психологічної допомоги; методиками роботи при панічних атаках; дихальними техніками; алгоритмом конкретних дій під час вилучення особи, над якою вчиняють насилля; функціонуванням кризових кімнат; особливостями взаємодії із військовослужбовцями; тонкощами соціально-психологічної робота з військовими, які повертаються з полону; роботою із людьми з інвалідністю (у тому числі із військовими, що втратили кінцівки).
  У ході зустрічі здобувачі безперервно ставили запитання та наводили життєві кейси із наступним обговоренням і алгоритмом їх вирішення. Наприклад: «Мій гарний друг на війні, якось він зателефонував, і почав розповідати про те, що він бачив і з чим стикався. Я впала в ступор. Що робити в таких випадках? Як вийти із цього стану і допомогти?»; «Яким чином я можу підтримати свого коханого, який боронить нашу країну. Як це краще зробити?»; «Як мені спілкуватись з військовим, який повернувся з фронту: жаліти чи робити вигляд що все так, як було до цього»; «Чи можливо вивести військового зі стану жертви? (говорили також і про жінок в цьому контексті, яким подобається стан «жертви»)»; «Яка роль фахівців із соціальної роботи під час відвідування госпіталів і в чому їх призначення під час таких зустрічей» тощо.
  Незважаючи на те, що майстер-клас тривав кілька годин, студенти не відпускали фахівців, ставили все нові запитання та цікавилися як правильно поступити в тій чи іншій життєвій ситуації. Про корисність та інтерес здобувачів до такої форми навчання свідчать їх відгуки.
 
Вікторія Будегай: «Від перших моментів роботи з фахівцями, які були до нас запрошені, відчувалася атмосфера турботи, підтримки та бажання розповісти максимально про свою професію, навести якнайбільше реальних прикладів з якими стикається в роботі соціальний працівник, що іноді звучало «як в бойовиках». Відчувалося, як сильно кожен член команди відданий своїй справі та готовий допомогти в будь-якій ситуації. Звісно ж під час дискусій ми торкнулись і теми роботи з людьми з інвалідністю та особливими освітніми потребами. Мені, як аспірантці, яка у дисертаційному досліджені працює в напрямі формування інклюзивної культури здобувачів, – ставлення фахівців мобільної бригади до людей з інвалідністю було прикладом того, як повинен виглядати справжній професіоналізм. Їх професійне ставлення до своєї роботи – вражає найбільше. Ця зустріч стала для мене справжньою настановою, мотивацією та нагадуванням про важливість та цінність людських взаємин».
 
Руденко Валентина: «Хочу подякувати мобільній бригаді соціально-психологічної допомоги за те, що приділили нам час та поділились своїм досвідом, надали нам важливі знання, як правильно поводитись з військовими, що в наш час є актуальним. Загалом все було зрозуміло та класно. Я б ще раз із задоволенням із ними поспілкувалась».
 
Ковалевська Аліна: «По перше, дуже вдячна, що мені дали можливість побувати на такому заході, дуже приємні фахівці, чітко відповіли на всі запитання, дали знання яких я до цього ще не мала , розказали про всі тонкощі нашої майбутньої професії, я тепер ще більше хочу працювати у цій сфері, дякую, що організували такий класний захід».
 
Долбєва Олександра: «Дуже плідна зустріч із працівниками центру. Нам було цікаво почути від практиків про реалії соціальної роботи в повсякденному житті, розпитати про їхній досвід. Особисто я не знала тих технік дихання, які показала фахівчиня, і думаю, що буду їх застосовувати в своєму повсякденному житті. Ну і загалом склалося враження, що фахівці створили дуже потужну команду, готові підтримувати один одного, взаємопідміняти, що дуже суттєво відображається на результаті праці. У нас було дуже багато запитань, і на всі ми отримали вичерпні відповіді. В реаліях нашого життя подібні зустрічі будуть ціні, особливо коли це стосується напряму твоєї професійної діяльності, як у моєму випадку. Сподобалось що був легкий контакт з представниками центру. Інформація була донесена цікаво та наведені приклади повністю занурили в тему заходу».
 
Батрак Дарина: «Сьогодні до нас на пару завітали фахівці мобільної бригади КМЦГР. Дуже цікавою була інформація щодо алгоритму дій фахівця у певних кризових та навіть небезпечних ситуаціях. Ми отримали можливість дізнатися про роботу соціального працівника «без прикрас. Також психологиня центру розповіла нам про психологічні техніки та прийоми, які можна застосовувати фахівцю із соціальної роботи у професійній діяльності. А техніку «Метелик» ми спробували на собі, мені дуже сподобалося. Я вважаю, що в такий складний час переймати досвід роботи від справжніх фахівців є необхідністю, адже після закінчення війни на нас чекає дуже багато роботи і фахівці з соціальної роботи будуть неабияк затребувані на ринку праці. Дякую за приділений час та за цінний досвід».
 
Лівіцька Анастасія: «Зустріч з провідними фахівцями пройшла надзвичайно насичено, іноді й дискусійно. Було чудово мати можливість обмінятися думками та отримати відповіді на питання, що турбують багатьох майбутніх соціальних працівників, з такими досвідченими фахівцями. Впевнена, що їхні поради та досвід знадобляться багатьом студентам у важкі моменти їхнього професійного життя».

  Якщо Ви хочете навчитися професійно допомагати іншим людям долати труднощі складних життєвих обставин, володіти техніками соціально-психологічної допомоги, а також розібратися в собі – запрошуємо долучатися до нашої НУБіПівської родини фахівців соціальної роботи. Разом до Перемоги!

 
Ірина Сопівник,
завідувач кафедри соціальної роботи та реабілітації

    


Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook