На часі – зміна політики управління лісовими пожежами

27 березня 2015 року

     27 березня в університеті продовжив свою роботу VI міжнародний семінар і національний «круглий стіл» «Охорона лісів від пожеж та лісопірологічні дослідження на землях природно-заповідного фонду» за участю закордонних гостей, провідних фахівців науково-дослідних установ, науковців і молодих вчених ННІ лісового і садово-паркового господарства.


     І хоча пленарне засідання відбувається сьогодні, величезну роботу було проведено протягом попередніх двох днів. Так, на базі відокремленого підрозділу НУБіП «Боярська ЛДС» відбулися нові для України навчання. Спершу провели контрольований лісопожежний експеримент «Використання низової пожежі для сприяння лісовідновленню у стиглому сосновому насадженні». А потім – показове міжвідомче тренування взаємодії лісових пожежних та районного пожежного підрозділу Державної служби України з надзвичайних ситуацій з гасіння низової пожежі середньої інтенсивності. 

 

     До учасників зібрання звернувся директор ННІ лісового і садово-паркового господарства Петро Лакида. Він привітав наукову громадськість та відзначив безперечну актуальність семінару. В той час, коли стрімко змінюється клімат, катастрофічні пожежі охоплюють планету, їх моніторинг є вкрай необхідним. Ми повинні бути готовими боротися зі стихією. 
     Начальник науково-дослідної частини Володимир Отченашко звернувся до ідеї започаткування на базі інституту Регіонального східноєвропейського центру моніторингу пожеж. Для його створення Україну вибрано невипадково. Гостро стоїть питання вирубки та відтворення лісів, удосконалення нормативної бази. Крім того, пожежі на територіях, забруднених радіонуклідами, несуть серйозну небезпеку. Тематика науково-дослідних робіт ННІ свідчить, що його науковці серйозно опікуються проблемою моніторингу лісових пожеж. 

     До речі, нещодавно в Греції відбулася конференція в рамках міжнародного проекту «Використання природних водотоків для гасіння лісових пожеж з використанням новітніх технологій». НУБіП на ній представляли директор Петро Лакида та його заступник Віктор Миронюк, професор кафедри лісівництва, директор Регіонального східноєвропейського центру моніторингу лісових пожеж Сергій Зібцев, аспіранти Борсук А. та Гуменюк В., співробітник Української лабораторії якості і безпеки продукції АПК О. Лось. На конференції розглядалися важливі для регіону Чорноморського басейну питання удосконалення охорони лісів від пожеж, боротьба з ерозією, управління водними ресурсами. Українська делегація презентувала теми «Розробка комплексної системи управління лісовими пожежами для лісів Ялтинського гірсько-лісового природного заповідника» та «Управління лісовими пожежами на територіях, забруднених радіонуклідами: ключові дослідження на прикладі Чорнобильської зони відчуження». А також було представлено постер «Вплив великої лісової пожежі 2009 року на стійкість та біорізноманіття лісів Поліського природного заповідника»
Тож сьогоднішній семінар ще раз дозволив обмінятися думками щодо моніторингу лісових пожеж.

 

     До вітальних слів приєднався також Йоганн Голдаммер, директор Центру глобального моніторингу пожеж. Гість зазначив, що минулий рік відзначився проривом у співпраці. Співробітництво з міжнародними організаціями, що мають відношення до лісових пожеж, є теж дуже важливим. 

      

     У свою чергу, директор «Боярської ЛДС» Анатолій Карпук підкреслив необхідність такої співпраці і запровадження всіх теоретичних розробок.
Потому Сергій Зібцев розкрив роль інновацій та лісопірологічних досліджень в удосконаленні управління лісовими пожежами на землях природно-заповідного фонду в Україні. Головний месидж його доповіді – таке управління потребує удосконалення. Цю тематику продовжив також директор Центру глобального моніторингу пожеж Й. Голдаммер. Попереду заплановані доповіді, присвячені змінам клімату та пожежній небезпеці в країні, моніторингу, прогнозуванню, експериментальним дослідженням лісових пожеж тощо. А завершиться «круглий стіл» прийняттям відповідних рішень.

Ольга Наконечна
 


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook