Управління Пенсійного фонду України в Голосіївському районі м. Києва інформує про надання електронних послуг пенсіонерам

26 березня 2015 року

 Більш ніж два роки успішно працює веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України, адреса якого http://portal.pfu.gov.ua. Подібний інтернет-проект вже давно і успішно використовується в державах Європи та Азії.

 
Основна відмінність веб-порталу від сайту Пенсійного фонду – це створення діалогу між органами Пенсійного фонду та громадянами, в першу чергу – пенсіонерами, застрахованими особами, страхувальниками. На сайті Пенсійного фонду можна отримати вичерпну інформацію, і стосується вона, перш за все, самого Фонду: його діяльності, структури, законодавчої бази, а також пенсійної системи взагалі. А ось даних про платників та застрахованих осіб, які утримуються в Державному реєстрі загальнообов'язкового державного соціального страхування, там немає. І не дивно, адже така інформація є конфіденційною і отримувати її громадянин може тільки особисто, відвідавши орган Пенсійного фонду. Втім, тепер це можна робити і в електронному режимі - через Інтернет. Саме з цією метою, а також для того, щоб громадяни мали доступ до іншої довідкової інформації, було прийнято урядове рішення (розпорядженням Кабінету Міністрів України № 401 від 25 червня 2012 року) створити веб-портал Пенсійного фонду, що надає користувачам електронні послуги.
 
Застрахована особа (працівник), зареєструвавшись на веб-порталі, може отримувати щомісяця на свою електронну скриньку дані з системи персоніфікованого обліку. Там буде перелік страхувальників, які подавали щодо неї відомості в систему персоніфікації, вказано суму заробітку, з якої сплачено страхові внески, кількість днів для стажу, будуть відмітки про сплату пенсійного (єдиного) внеску; відомості про спеціальний (пільговий) стаж. Маючи на руках такі дані, працівник може легко контролювати, як його роботодавець сплачує за нього єдиний внесок, і в разі потреби звернутися до нього з претензіями. Розрахунок пенсії проводиться відповідно до даних облікової картки громадянина накопичених із липня 2000 року. А в майбутньому – передбачається можливість контролювати стан свого особистого рахунку при запровадженні другого рівня або обов’язкової накопичувальної пенсійної системи.  
 
Пенсіонер матиме доступ до інформації, в якій станом на поточну дату зазначатиметься у відповідності до якого закону йому призначена пенсія, вид пенсії, сума призначеної пенсії з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною, індексації та  інших доплат до пенсії, встановлених законодавством.
 
Для захисту персональних і конфіденційних даних прийнято певні міри. Підписуючи заяву про доступ до веб-порталу, громадянин тим самим дає згоду на отримання такої інформації засобами веб-порталу згідно Закону України «Про захист персональних даних».
 
Щоб сторонні люди не змогли скористатися вашим даними, інформація буде знеособленою, по якій неможливо буде ідентифікувати особу. Виписки надходитимуть без зазначення прізвища, імені та по-батькові, без ідентифікаційного коду чи даних паспорта. Тобто ви знатимете, що це таке і для чого. Також інформація надходитиме у такому вигляді, що її неможливо буде скопіювати чи роздрукувати. 
 
На порталі розміщено великий об’єм різної інформації:
 
тексти різних законодавчих актів у сфері пенсійного забезпечення та сплати єдиного соціального внеску;
графіки прийому громадян керівництвом Пенсійного фонду – і центральним, і районного рівня;
адреси і телефони управлінь Пенсійного фонду;
зразки заяв, бланків та інших документів, які можна буде роздрукувати, заповнити дома і вже заповненими принести до управління Пенсійного фонду;
громадяни та застраховані особи зможуть дізнатися про умови, порядок призначення, перерахунку та виплати пенсій, про порядок отримання та використання свідоцтва про загальнообов'язкове державне соціальне страхування і т. п.;
для страхувальників є інформація про взяття на облік у територіальних органах ПФУ, про права та обов’язки, про умови нарахування і сплати єдиного внеску та інших обов'язкових платежів, порядок складання та подання звітності, порядок проведення органами Фонду перевірок.
Також є цікавими такі можливості:
подати запит  для підготовки різних довідок у паперовому вигляді, що видаються Пенсійним фондом, і потім лише з’явитись для отримання готової довідки – вас буде повідомлено про час і місце, куди вам треба буде прийти;
записатись на прийом до керівництва чи відповідальної особи, і отримати відповідь, в якій буде вказано, місце, дата та час, в який вас прийме потрібна особа;
відправити скаргу до управління, на яку обов’язково прийде відповідь, адже кожне звернення фіксується електронною системою і знаходиться на контролі.
 
Порядок реєстрації на веб-порталі:
 
1. Потрібно прийти до територіального органу Пенсійного фонду та оформити заяву
Фізичній особі потрібно мати при собі паспорт та ідентифікаційний код, юридичній - документ, що засвідчує його належність до організації. (Заяву в управління Фонду можна принести вже заповнену - на веб-порталі викладений її зразок, який потрібно тільки роздрукувати і внести необхідні дані). Вам дадуть розписку про одержання заяви, а також реєстраційний код, необхідний для реєстрації на веб-порталі.
 
2. Зайшовши на веб-портал ПФУ за адресою portal.pfu.gov.ua і вибравши пункт меню «Реєстрація на порталі», заповніть реєстраційну форму, вибравши логін і пароль.
 
3. На вказану вами електронну адресу прийде лист, необхідний для підтвердження реєстрації. Після підтвердження ви отримаєте повідомлення з веб-порталу про успішне закінчення реєстрації і можливість отримання послуг в електронному вигляді.
 
Отже, розроблено дуже цікаву і перспективну технологію, яка має надати багато зручностей при взаємодії громадян із Пенсійним фондом, це ще один крок до того, щоб максимально наблизити наші послуги до людей.
 
Управління Пенсійного фонду України в Голосіївському районі м. Києва
(телефон для довідок 200-88-93)
 
Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook