Участь викладачів кафедри фінансів у Шостому Національному Форумі МСБ “Розвиток МСБ 2023: можливості, стійкість та відновлення”

15 грудня 2023 року
   13 грудня 2023р. відбувся Шостий Національний Форум МСБ «Розвиток МСБ 2023: можливості, стійкість та відновлення» в рамках реалізації меморандуму між Торгово-промисловою палатою України і Програмою розвитку ООН в Україні та за підтримки Проєкту «Зміцнення членських бізнес-об’єднань мікро, малих та середніх підприємств України», який впроваджується ПРООН в Україні і за підтримки Швейцарії.
    Учасниками заходу було понад 150 гостей (представники МСБ, представники членських бізнес-об’єднань на національному та регіональному рівнях, представники органів влади, представники міжнародних бізнес-асоціацій та торгово-промислових палат, дипломатичні представники, ділові медіа, громадські організації тощо). Викладачі кафедра фінансів Наталія Швець та Зоя Тітенко також долучилася до жвавої дискусії, що відбувалася на заході.
    З вітальним словом до учасників звернулися Геннадій Чижиков, президент ТПП України; Андреас Хубер, директор програми співробітництва, Посольство Швейцарії в Україні та Яко Сільє, Постійний представник ПРООН в Україні. В своїх виступав вони наголосили на важливості розвитку малого і середнього бізнесу, оскільки це є важливим чинником соціальної стабільності в Україні. Дані підприємства забезпечують зайнятість та доходи значного числа громадян. Вони формують відчутну частину доходів місцевих бюджетів.

   Як зазначив Яко Сільє: «Малі та середні підприємства є «хребтом» розвинених економік. Наприклад, в ЄС малі та середні підприємства займають близько 80% усіх підприємств та забезпечують 65 млн людей робочими місцями. Від них також виходить основний імпульс в ринковій економіці у зв'язку зі своїми інноваційними прагненнями».
    Робота форуму проходила у трьох панельних дискусіях «Національні ініціативи підтримки та розвитку МСБ»; «Фінансові інструменти підтримки МСБ та механізми залучення інвестицій»; «Розвиток інфраструктури з підтримки бізнесу».
    На першій панельній дискусії Валерій Пекар представив підсумки форсайт-сесії «Малий і середній бізнес в процесі євроінтеграції: сценарії та стратегії» і взаємовпливу сценаріїв інтеграції МСП до ЄС із сценаріями відновлення експорту. Відмітивши у своєму виступі про необхідність підтримки даних підприємств у їх прагненнях виходу на зовнішні ринку.

   До дискусії долучилися Тетяна Бережна, заступник Міністра економіки України, яка розповіла про можливості грантової підтримки від зазначеного міністерства та особливості відбору підприємств, що подають заявки.

    Голова Фонду державного майна України Віталій Коваль під час виступу оголосив про плани Фонду на наступний рік. Він підкреслив, що малий та середній бізнес будуть основними бенефіціарами цього процесу. «Ми вважаємо, що малий та середній бізнес має бути в центрі процесу «роздержавлення». Вони є тими стейкхолдерами, які мають отримати найбільшу вигоду від перетворення державних активів, які наразі є пасивами для державного бюджету», – зазначив Віталій Коваль.

   Олена Орлюк, директорка «Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій» під час дискусії зазначила, що майбутня відбудова України має ґрунтуватися на технологіях, інноваціях та креативному підході. І в цьому контексті український народ є унікальним. Нашому народу не потрібно навчатися як творити, ми надзвичайно креативні. І позиція держави полягає у тому, щоб допомогти творцям, інноваторам ідентифікувати результати їхньої творчої, інтелектуальної діяльності. Працюючи на внутрішньому ринку, а особливо виходячи з експортом на європейські та міжнародні ринки, бізнес має розуміти, що за допомогою ІР можна створити додаткову вартість продукції.

     Не менш цікавою і дискусійною була панельна дискусія «Фінансові інструменти підтримки МСБ та механізми залучення інвестицій», на якій було представлено презентацію звіту щодо інноваційних видів фінансування. В її обговоренні у змішаному форматі взяли участь В’ячеслав Овечкін, директор Департаменту інвестицій Міністерства економіки України; Альберто Фернандес-Дієс, керівник торговельно-економічного відділу Представництва ЄС в Україні; Хаген Еттнер, директор програми ReACT4UA / EU4Business, GIZ; Дмитро Лівч, проєкт EU4Business SMEPIS; Руслан Гашев, Голова правління ЕКА; Жан-Ерік де Загон, Голова Постійного представництва ЄІБ в Україні; Маттео Патроне, Директор, Східна Європа та Кавказ (СЄК), Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР); Альфонсо Гарсіа Мора, Регіональний віцепрезидент, Європа, Латинська Америка та Карибський басейн, Міжнародна фінансова корпорація.

     Під час форуму учасники мали можливість обмінятися досвідом та налагодити партнерські зв’язки.
 
Оксана Стороженко,
доцент кафедри фінансів

 

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook