Кафедра вищої та прикладної математики

Адреса: м.Київ, вул. Героїв оборони 12, корпус 8, кімната 27

Тел.: 044 527-80-91

Електронна пошта: [email protected]

Завідувач кафедри (в.о.):
Мейш Юлія Анатоліївна

доктор технічних наук, професор

 
 

 Витоки історії кафедри вищої та прикладної математики беруть початок з 1932 року, коли її було організовано на факультеті електрифікації сільського господарства у складі колишнього Інституту механізації і електрифікації сільського господарства. У цей період тут працював видатний український математик-академік Михайло Пилипович Кравчук (1892-1942 р), наукові праці якого (15 робіт) були надруковані в Записках інституту. В різний час кафедру вищої математики очолювали: доцент І.А. Езрохі (1954-1976), доцент М.М. Долгов (1976-1982), професор І.М. Сулима (1982-2004), доцент В.Г. Слюсаренко (2004-2006р.).
             У квітні 2006 року кафедру вищої математики було розділено на дві, внаслідок чого і утворилась кафедра вищої та прикладної математики, яку протягом 12 років очолював професор Ю.Б. Гнучій. З 2018 року кафедру очолює доцент Н.Г. Батечко.
Значний доробок у становлення кафедри внесли доценти: Нікітіна І.А., Радчик І.А., Ковтун І.І., Яковенко В.М., Скороход Т.А.
             На сьогодні кафедра забезпечує математичну складову інженерної підготовки студентів Навчально-наукового інституту енергетики, автоматики і енергозбереження, факультету інформаційних технологій, механіко-технологічного факультету і факультету конструювання та дизайну.
            На кафедрі вивчаються такі дисципліни: «Вища математика», «Прикладна математика», «Вища та прикладна математика» «Лінійна алгебра та аналітична геометрія», «Математичний аналіз», «Теорія ймовірностей і математична статистика», «Чисельні методи». Для магістерських програм розроблені навчально-методичні комплекси з дисциплін: «Спеціальні розділи вищої математики», «Математичне забезпечення магістерських програм», «Теорія прийняття рішень для агровиробників», «Дослідження операцій та оптимізація виробничих процесів», «Менеджмент в умовах ризиків та дефіциту ресурсів».
            На кафедрі вищої та прикладної математики проводяться як фундаментальні, так і прикладні дослідження. Зокрема,відкрито ініціативні теми: «Перетворення зв’язності в системі багатьох тіл (теорія зчеплення та розриву в’язів)», «Багатовимірний статистичний аналіз для ідентифікації математичних моделей розв’язування прикладних задач з метою економії ресурсів», в тому числі, розглядаються контактні задачі механіки твердого деформованого тіла, задачі міцності та руйнування композиційних матеріалів та інші. За результатами наукової роботи видано декілька монографій, щорічно публікуються статті у фахових математичних журналах.
             Викладачі кафедри також проводять дослідження зі впровадження інноваційних форм та методів у підготовці викладачів вищої школи,зокрема, до використання ними у науково-педагогічних дослідженнях засобів математичної статистики. Актуальними є наукові розвідки із використанням у науково-педагогічних дослідженнях системного та синергетичного підходів.
            До наукової роботи активно залучаються і студенти. Викладачами кафедри організовані і ведуться студентські наукові гуртки. Приймаючи участь у роботі таких гуртків,Всеукраїнських конкурсах з математики, майбутні інженери намагаються поєднати математичний апарат у розв’язанні прикладних задач.
          Наукові працівники кафедри активно займаються профорієнтаційною роботою,спілкуються з учнями шкіл та студентами коледжів, проводять заняття з підготовки до ЗНО майбутніх абітурієнтів університету, беруть участь у днях відкритих дверей. Знайомлячи учнів з базовими математичними знаннями, а також цікавими застосуваннями математики на практиці ,викладачі завжди намагаються зацікавити своїх слухачів безмежними можливостями застосування математики.                                                                                                                                                                                                                         
   
 
 
 
 
 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook