Викладачі кафедри банківської справи та страхування взяли участь у заходах НБУ в межах кампанії #ШахрайГудбай

1 червня 2023, 10:48
   Національний банк України з 3 травня 2023 року розпочав Всеукраїнську інформаційну кампанію з платіжної безпеки #ШахрайГудбай, яка є продовженням інтенсиву з платіжної безпеки, що відбувалась в листопаді 2022 року. Її метою є збагачення обізнаності громадян щодо платіжної безпеки та освоєння ключових правил безпеки під час безготівкових розрахунків, особливо в мережі Інтернет. Під час повномасштабної війни платіжне шахрайство не зникло, навпаки спостерігалося збільшення проявів кібершахрайства та кіберзлочинності. Найпопулярнішим методом шахрайства з платіжними картками в Україні, як і у світі, традиційно залишається соціальна інженерія.    
    Кафедра банківської справи та страхування традиційно бере участь у заходах Національного банку України, власне тому 30 травня,  в рамках кампанії НБУ #ШахрайГудбай відбулась лекція, для студентів економічного факультету та учнів дружніх шкіл.

     Викладачі кафедри банківської справи та страхування, зокрема доценти Вікторія КОСТЮК, Ольга ФАЙЧУК, Олексій МУРАВСЬКИЙ, Олена ЖАРІКОВА, Руслана МАМЧУР та Лідія АВРАМЧУК надали вичерпну інформацію щодо фінансового шахрайства та платіжної безпеки. 
    Студентам було цікаво дізнатися про види шахрайства та приклади схем шахрайства; які реквізити картки можна повідомляти, а які ні; смартфон та методи захисту смартфона від шахраїв; як створити складні та унікальні паролі; ресурси для поліпшення власних навичок із платіжної безпеки.
 
      Крім того, студенти отримали інформацію на тему: «Кібербезпека та схема шахрайства у воєнний час», зокрема дізналися про актуальні схеми шахрайства у воєнний час; як захистити кошти на платіжній картці; як захистити акаунти, смартфони та комп’ютери; правила безпечних онлайн-покупок; телефонне шахрайство та ознаки телефонної розмови з шахраєм; що таке фінансовий номер телефону та як його захистити; схеми крадіжки фінансового номера телефону; ресурси для поліпшення власних навичок із платіжної безпеки.
      Варто зазначити, що студенти дізналися про, те:
  • як створити стійкі паролі, які легко запам'ятати;
  • як перевірити веб-сайт на шахрайство;
  • як захистити свої акаунти у соціальних мережах;
  • ігри, в які грають розумні люди.
     Прослухавши змістовну та цікаву лекцію, студенти не лише дізналися про низку важливих для себе кейсів, які неодмінно зможуть застосувати у своїй майбутній професії, а й мали змогу поміркувати над життєвими цінностями при дискусійному та захопливому обговоренні після зустрічі у змішаному форматі.
       Також, в рамках Академії фінансової грамотності кафедри банківської справи та страхування "Fin Hub-4.0" для учнів під час марафону з фінансової грамотності був влаштований челендж "Здолай шахрая" із використанням онлайн-гри, розробником якої є Асоціація ЄМА, яка стала генеральним партнером кампанії з платіжної безпеки #ШахрайГудбай.

    Це надзвичайно цікавий і потрібний досвід для кожного студента, учня та викладача. Дискусії про підготовлені наукові розвідки, їх обговорення допомагають дослідникам у подальших роботах. 
 
Ольга ФАЙЧУК,
доцент кафедри банківської
cправи та страхування

 
  •  

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook