Кафедра овочівництва і закритого грунту

Історична довідка

Кафедра овочівництва є однією з найстаріших кафедр НУБіП України. Витоки її беруть початок з кафедри плодоовочівництва, утвореної у 1922 р., коли на базі агрономічного факультету Київського політехнічного інституту (КПІ) було створено Київський сільськогосподарський інститут (КСГІ). Завідувачем кафедри був видатний вчений в галузі садівництва, генетик, помолог, блискучий організатор і педагог  професор В.Л. Симиренко. Створення матеріальної бази кафедри розпочалося після перебазування Інституту в Голосієво в 1929 році. У той час завідувачем кафедри був професор А.А. Піотковський. В довоєнний період у Голосіївському навчальному господарстві були приведені в порядок старі монастирські сади, посаджені нові колекційні насадження плодових, ягідних та овочевих культур, створено плодовий розсадник, організовано парникове господарство та переробну базу плодових і овочевих культур.

Відновлення навчального процесу і матеріальної бази після Великої вітчизняної війни розпочалося весною 1944 року. Посаду завідувача кафедри плодоовочівництва займав доцент В.М. Марков. На кафедрі працювали в той час відомі вчені – професор А.А. Романіка, кандидати сільськогосподарських наук, доценти В.Л. Сніжко, М.Ю., Гущин, В.А. Туркін, старший викладач М.П. Приходько. В 1955 році завідувачем було обрано професора Поліщука О.Д. Овочівництво читали кандидат сільськогосподарських наук Ф.Я. Попович, старший викладач А.С. Дігтяр. У Голосіївському навчальному господарстві та його відділенні у селі Пшеничному, яке згодом перетворилося в дослідну станцію, були закладені сад та овочеве поле. З метою забезпечення студентів овочами, плодами та проведення практичного навчання створена овочева бригада, розширено тепличне і парникове господарство. Значну роль у розвитку овочевої бригади відіграв агроном-плодоовочівник, кандидат сільськогосподарських наук Громовий М.С.

В 1960-62 рр. кафедру плодоовочівництва очолював доцент В.Л. Сніжко. Овочівництво читали асистенти А. О. Ніколаєвська та К.Д. Юрчишина. З 1963 до 1982 року кафедру очолював професор Г.О. Каблучко. Кафедра набула значення республіканського центру з підготовки працівників і викладачів для вузів та наукових установ з плодоовочівництва. Навчальною та науковою базою для студентів і аспірантів стали навчальні господарства «Голосієво», Агрономічна дослідна станція та Київська овочева фабрика. З 1975 року на посаду асистента з овочівництва зараховано кандидата сільськогосподарських наук В.І. Шеметуна, який працював на кафедрі до 2004 року. В цей час розпочинається розгортання наукової роботи з овочівництва. Кандидат сільськогосподарських наук, доцент А.О. Ніколаєвська та старший викладач К.Д. Юрчишина, Н.Д. Громова працюють над проблемою застосування фізіологічно активних речовин і фізичних реагентів в технологіях вирощування овочевих культур. Поєднання навчальної та наукової роботи сприяло переведенню в 1976 році з Мічурінська на кафедру Всесоюзних курсів підвищення кваліфікації викладачів вузів. З 1982 року по травень 1984 року обов’язки завідувача виконував кандидат сільськогосподарських наук, доцент Б.К. Гапоненко.

В 1984 році за конкурсом на посаду завідувача кафедри плодоовочівництва обрано доктора сільськогосподарських наук О.Ю. Барабаша. З цього часу завдяки його широкому світогляду розпочинається новий етап розвитку кафедри. Розширився діапазон науково-дослідної роботи. В 1986 році при кафедрі відкриваються Всесоюзні курси підвищення кваліфікації викладачів з овочівництва, а в 1989 році – наукових працівників системи ВАСГНІЛ з плодівництва та овочівництва. На кафедрі зростає видавнича діяльність. Видані навчальні посібники з плодівництва та овочівництва для вузів, технікумів, для підготовки кадрів масових професій, для садоводів і овочівників-любителів. В 1987-90 рр. кафедра поповнилася молодими асистентами з овочівництва, які захистили кандидатські дисертації – Хареба В.В. (1987р.), Антонець О.П. (1990р.) та Котюк Н.В. (1990р.).

В 1990 році професор О.Ю. Барабаш вперше в Україні організовує спеціалізовану вчену раду із захисту кандидатських і докторських дисертацій з овочівництва, плодівництва та зберігання сільськогосподарської продукції. В 1992 році він очолює учбово-методичне об’єднання (УМО) з агрономічних спеціальностей вищих навчальних закладів при Міністерстві сільського господарства України. Активність професора Барабаша О.Ю. сприяла тому, що до 1996 року ним було уже підготовлено 25 кандидатів наук. Він є редактором наукового збірника «Шляхи інтенсифікації овочівництва». Починає працювати спеціалізована вчена рада із захисту докторських дисертацій з овочівництва, плодівництва, зберігання і переробки сільськогосподарської продукції. В цей час кафедра налагоджує зв’язки з університетами Гогенгайм (м. Штутгарт, Німеччина), Айовським і Мічиганським (США), Омар аль-Мухтар (Лівія), Петербурзький та ТСГА (Росія), Ташкентським (Узбекистан).

Кафедра овочівництва самостійно організаційно працює з 1995 р. після створення плодоовочевого факультету, коли кафедра плодоовочівництва розділилася на дві – овочівництва та садівництва. Після утворення плодоовочевого факультету з 1995 р. до 2001 р. кафедрою завідував доктор сільськогосподарських наук, професор, академік УААН та ВО України, заслужений працівник народної освіти О.Ю. Барабаш. З 2001 р до 2014 р. – доктор сільськогосподарських наук, професор З.Д. Сич. З 2014 р. до 2016 р. - кандидат сільськогосподарських наук, доцент І.М. Бобось. З 2016 р. кафедру очолює кандидат сільськогосподарських наук, доцент І.О. Федосій.

Кафедру закритого ґрунту організовано у 1999 році з ініціативи Національного університету біоресурсів і природокористування України та Науково-дослідного виробничого агрокомбінату “Пуща-Водиця”. Весь період існування її очолював Герой України, доктор економічних наук, професор Приліпка О.В. За час функціонування кафедрою підготовлено близько 50 фахівців для галузі закритого ґрунту, які з успіхом працюють в тепличних і грибних комплексах України. Переважна частина навчально-методичної літератури з напряму тепличного овочівництва, яка використовується при підготовці фахівців в усіх вузах України, опублікована за авторства та співавторства викладачів кафедри. Наукові дослідження співробітників кафедри спрямовані на вдосконалення технологій вирощування овочевих рослин, грибів та квітів у спорудах закритого ґрунту, селекцію та насінництво сортів і гібридів основних тепличних культур, розробку енергоощадних технологій отримання продукції у міжсезонний період.

З жовтня 2017 року відбулося об’єднання кафедр овочівництва і закритого грунту. В.о. завідувача кафедри овочівництва і закритого ґрунту призначено кандидата сільськогосподарських наук, доцента І.О. Федосія.

Кафедра є випусковою і щорічно дає путівку в життя 15—20 бакалаврам та 8 - 15 магістрам  зі спеціальності «Садівництво і виноградарство». На кафедрі працює аспірантура за спеціальністю «Овочівництво»

 Мета діяльності кафедри – створення передумов для розвитку галузі відкритого і закритого ґрунту в Україні шляхом підготовки висококваліфікованих фахівців, а також розробки високоефективних технологій вирощування овочевих і тепличних культур. Основними завданнями кафедри є виконання навчальних, наукових, впроваджувальних і дорадницьких функцій у галузі овочівництва відкритого і закритого ґрунту.

Сьогодні на кафедрі працюють академік НААН В.В. Хареба, професор   О.Я. Жук, доценти О.М. Цизь, Ю.В. Слєпцов, І.М. Бобось, В.Б. Кутовенко, І.О. Федосій, І.Л. Гаврись, О.В. Шеметун, асистент А.І. Матвієнко, завідувач навчальної лабораторії О.А. Леонтьєва та старший лаборант Ю.Ю. Рудяк.

 

 

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook