Науковці та керівники навчально-дослідних господарств університету розглянули виробничо-фінансові програми на 2015 рік

19 грудня 2014 року

 18 грудня відбулася науково-практична конференція по захисту виробничо-фінансових програм навчально-дослідних господарств університету на наступний рік. На ній були присутні директори та представники навчально-дослідних господарств університету – Великоснітинського, Агрономічної дослідної станції, Ворзелю – та регіональних вишів – Немішаївського агротехнічного коледжу, Ніжинського агротехнічного інституту. Крім того, участь у роботі конференції взяли професори, викладачі та провідні науковці університету.  Вони власне і є авторами або науковими консультантами проектів виробництва сільськогосподарської продукції на базі НДГ. 

 
На засідання завітав також ректор Станіслав Ніколаєнко. У своєму виступі Станіслав Миколайович зазначив, що господарства мають потенціал, та розповів про досвід функціонування тваринницьких ферм Університету штату Айова (США). Перш за все, для поліпшення фінансового стану НДГ необхідна фінансова свобода. На цьому наголосив очільник вишу. Та додав: господарства повинні мати статус самостійної юридичної особи. Крім того, слід розробити нові правила оплати праці. Відповідно, рівень зарплати залежатиме від результатів діяльності.  Основне завдання, яке поставив перед керівниками господарств ректор, –  у 2015-му, попри все, НДГ мають бути самоокупними, рентабельними. На  допомогу у вирішенні виробничих завдань потрібно залучати також студентство.
 
 
Потому перейшли до розгляду і обговорення 22-х проектів. Представив їх присутнім начальник відділу інноваційної діяльності та трансферу технологій Василь Туринський. Спершу Василь Михайлович спинився на бізнес-планах виробництва продукції рослинництва. Зокрема, мова йшла про вирощування овочевих, зернових культур, ягід і печериць. Деякі проекти вже поволі реалізуються або знаходяться на підготовчих етапах впровадження. Так, на загальній площі 50 га  Агрономічної дослідної станції та Великоснітинського НДГ імені О.В. Музиченка посіяно супереліту для вирощування озимої пшениці на насіння. Також започатковано виробицтво часнику.
 
 
Презентовано і проекти по технології обробітку грунту та виробництва овочевої продукції на базі гідросівби. Останній, окрім фінансових вигод, має ще цілий ряд переваг. Йдеться про наближення польової схожості   насіння до лабораторної, покращення умов захисту рослин від бур’янів, підвищення врожайності та інше.  Також професор Туринський представив ще один інноваційний проект – запуск біогазової установки в НДГ «Ворзель». Ще вісім стосувалися виробництва і переробки молока, м’яса, реалізації молока населенню, виробництва м’яса індиків. Звісно, вони потребують серйозного поліпшення матеріально-технічної бази.
 
На перспективу – виробництво продукції страусівництва, створення спеціалізованого підприємства з вирощування товарного осетра та виробництва осетрової ікри. Увагу присутніх було зосереджено також на проекті, який планується втілювати на базі Боярської ЛДС, – інноваційний лісопильний комплекс з промисловим виробництвом меблів.
 
 
За результатами обговорення всі представлені до розгляду проекти надано директорам НДГ для додаткового вивчення та напрацювання відповідних пропозицій щодо можливостей їх адаптації і впровадження.
 
Ольга Наконечна
 
Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook