НДІ рослинництва та ґрунтознавства

Наукові розробки

 

Розроблено науково-методичні підходи до створення сортових ресурсів зернових, технічних, кормових, олійних, овочевих, плодово-ягідних культур. Серед них необхідно відмітити великі досягнення зі створення сортів ріпаку ярого і озимого, які є стійкими до обсипання, вилягання, посухи, з високою енергією проростання насіння та іншими агрономічно цінними властивостями – Антоціан, Сіріус, Сріблястий, Аліот, Синтетік, Клеопатра, Снігова королева, Смарагд. Створено сорти пшениці ярої і озимої, що збалансовані за рівнем врожайності, якістю зерна та адаптивністю та відрізняються високою стійкістю до вилягання, толерантністю проти основних хвороб зернових культур – Стависька, Яргора, Славута, Метиска, Наусел та ін. Пройшли апробацію сорти тритикале з високим комплексним імунітетом проти грибків, стійкістю до вилягання, осипання, проростання на пні, ранньовесняних заморозків – Лосинівський, Вересоч, Всеволод, Ландар. Користуються великим попитом сорти гороху овочевого з високими показниками продуктивності і якості, які придатні для поширення у всіх агрокліматичних зонах України – Натінау, Стриж, Салют ДТР. Впроваджуються у виробництво сорти смородини та ожини – Пирятинська покращана, Перлина Дідорівки, Грушевидна, Садове чудо, Насолода та ін.

 

 

Одним з актуальних питань, пов’язаних з охороною і раціональним використанням природних ресурсів, є створення смугових посівів кормових культур. Вони забезпечують високу та стабільну врожайність впродовж чотирьох – п’яти років без застосування азотних добрив, збереження бобових видів, подовження їх продуктивного довголіття та високу білковість трав’янистого корму, одержання екологічно безпечних кормів, збалансованих за протеїном та іншими цінними речовинами, збереження та підвищення родючості ґрунтів за рахунок значного накопичення кореневих залишків та фіксації атмосферного азоту, скорочення витрат енергії, здешевлення вартості продукції тваринництва та підвищення прибутковості господарства.
Органічне господарство передбачає тісний зв'язок між рослинництвом і тваринництвом. В цьому плані розпочато спільні дослідження з ННІ енергетики, які стосуються впровадження біогазових установок власної конструкції в дослідних господарствах Університету. Продукти роботи біогазової установки – біогаз і біодобрива можуть ефективно використовуються в господарстві. Поряд з цим вирішується проблема утилізації відходів тваринництва. В НДІ розпочато роботи з вивчення ефективності та екологічної безпечності відходів біогазових установок, як органічних добрив.
 


Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook