Кафедра загальної екології, радіобіології та безпеки життєдіяльності

Наукова робота

 Основною науковою проблемою, яка розробляється співробітниками кафедри є вивчення соціально-екологічно-економічних проблем сільських територій та розробка стратегічних питань сталого розвитку населених пунктів.
На здобуття грантів державного замовлення на 2016-20178 роках кафедрою були подані три наукових проекти з фундаментальних та прикладних наукових досліджень.
За ініціативною науковою тематикою та особливою актуальністю відрізняється робота з оцінки екологічної та соціальної складових умов життєдіяльності населених пунктів, розташованих в зонах добровільного відселення і посиленого радіологічного контролю. У 2018 році відкриті дві ініціативні теми: одна з обгрунтування доцільності використання органічних решток як енергетичної сировини, а друга - з розробки місцевої стратегії сталого розвитку сільських населених пунктів (на прикладі НДГ).
Співробітники кафедри проводяться дослідження, спрямовані на вдосконалення системи моніторингу вод у басейнах малих річок та системи поводження з твердими побутовими відходами, наукове обґрунтування рекомендацій для прийняття управлінських рішень з оптимізації соціально-екологічної ситуації окремих населених пунктів і територій. Професор кафедри В.М. Стародубцев разом з учнями досліджує проблеми вплив водосховищ на ландшафти узбережжя, формування нових водно-болотних угідь у великих водосховищах, неоднорідність ґрунтового покриву на рівнинах із мікрозападинами, дистанційний моніторинг змін гідроморфних ландшафтних комплексів.

У жовтні 2020 року доцент кафедри, кандидат біологічних наук Микола Лазарєв та його група радіобіологів перемогли у конкурсі «Наука для безпеки людини та суспільства» і виграли грант на виконання проекту  «Целюлозоруйнуюча активність мікрофлори ґрунтів Українського Полісся в умовах радіоактивного забруднення та її участь у ґрунтоутворюючих процесах (включаючи пірогенно трансформовані ґрунти)».

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook