In Memoriam: пам’яті відомого ґрунтознавця Олександра Канаша

18 листопада 2022 року
факультет землевпорядкування

          18 листопада 2022 року у бібліотеці навчального корпусу № 6 НУБіП України (вул. Васильківська, 17) відбулося урочисте відкриття меморіальної експозиції, що присвячена пам’яті відомого ґрунтознавця, Почесного землевпорядника України, кандидата сільськогосподарських наук, Заслуженого працівника сільського господарства України, колишнього доцента кафедри земельного кадастру, що стояв біля витоків факультету землевпорядкування НУБіП України, Олександра Павловича Канаша (1933 – 2022).


           Закінчивши у 1956 році навчання за спеціальністю «Ґрунтознавство і агрохімія» у КДУ ім. Т.Г. Шевченка, Олександр Канаш прийшов працювати в інститут «Укрдіпроводгосп». А коли в 1957 році розпочалися роботи з великомасштабного обстеження ґрунтів, перейшов до тодішнього Всесоюзного НДІ цукрових буряків, де по 1962 рік очолював ґрунтознавчу партію, яка проводила ґрунтові знімання в колгоспах і радгоспах України, а також у Цілинному краї. Після утворення інституту «Укрземпроект» Олександр Канаш перейшов на роботу у цю головну землевпорядну організацію України, до працював на посадах головного інженеру проектів, начальника відділу обстеження ґрунтів, заступником начальника технічного відділу — головним ґрунтознавцем. А з наданням інституту статусу науково-дослідного, Олександр Павлович очолив науково-дослідний відділ екології землекористування, в подальшому — проблем землеустрою та кадастру. Під його керівництвом і за безпосередньої участі були складені карти ґрунтів масштабу 1:200000 усіх 25 областей України. Він входив до обмеженого кола авторів першої після завершення суцільних обстежень ґрунтів ґрунтової карти України.


          Починаючи з 1970 року, Олександр Канаш здійснював методичне керівництво всіма роботами з обстеження ґрунтів. Брав активну участь в опрацюванні природно-сільськогосподарського районування, розробив принципи консервації деградованих і малопродуктивних ґрунтів України. Під його керівництвом розроблялися землевпорядні аспекти створення Національної екологічної мережі України. Його участь у розробленні й упорядкуванні Національного атласу України відзначена Почесною грамотою Президії Національної академії наук України. Як один із провідних ґрунтознавців України, Олександр Канаш плідно працював радником урядів Куби, Афганістану та Алжиру.  

         Із моменту утворення факультету землевпорядкування Олександр Канаш брав участь підготовці молодих фахівців-землевпорядників, поєднуючи основну роботу з функціями доцента кафедри земельного кадастру Національного університету біоресурсів і природокористування України.
           У меморіальній експозиції, що була підготовлена завідувачем кафедри землевпорядного проектування Андрієм Мартином та керівником філії наукової бібліотеки Оленою Литовченко, представлено розроблені за участі Олександра Канаша нариси ґрунтів областей України, репродукцію карти ґрунтів масштабу 1:500000, навчально-методичну та наукову література за його співавторством, а також історичні видання із ґрунтознавства та використання ґрунтів, що є дарунком його сім’ї до бібліотеки Національного університету біоресурсів і природокористування України.


        Відкриваючи виставку декан факультету землевпорядкування Тарас Євсюков відзначив видатний внесок Олександра Канаша у складання крупномасштабних карт ґрунтів України, розроблення агровиробничого групування ґрунтів, природно-сільськогосподарське районування та бонітування ґрунтів України, першу грошову оцінку сільськогосподарських земель, перелік особливо цінних земель та багато-багато інших розробок, без яких складно уявити сучасний землеустрій та оцінку земель в Україні. Своїми яскравими спогадами про роботу із Олександром Павловичем поділилися професори Андрій Мартин та Ірина Новаковська.
           Меморіальна виставка працюватиме до квітня 2023 року.


Доцент кафедри землевпорядного проектування
Людмила Гунько

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook