НУБіП України — John Deere Україна: міцний потиск рук

29 листопада 2014 року

     John Deere. Хто в світі не знає цей бренд? Напевно, таких немає. З набуттям Україною незалежності компанія John Deere відкрила своє представництво і в нашій країні.
     Нині компанія John Deere Україна — один з надійних партнерів НУБіП України. Згадаймо хоча б нещодавню виставку сільськогосподарської техніки в 11-му навчальному корпусі, на якій, за сприяння генерального директора Ігоря Кутового, було представлено зразки сучасної техніки John Deere. У співпраці з директором технічного ННІ Валерієм Дубровіним та за безпосередньої участі спеціаліста з розвитку персоналу John Deere Україна Юрія Романюка поглиблюється співробітництво у навчанні студентів обох факультетів технічного спрямування, до якого залучаються кращі фахівці компанії, розширюється програма навчальної і виробничої практик та стажування. До переліку спільних реалізованих проектів можна додати проведення курсу лекцій співробітниками John Deere Україна для студентів та викладацького складу університету, надання навчального матеріалу до переданого раніше колісного трактора John Deere 7130, допомога з оформленням лекційної аудиторії № 202.
 

     Про те, як потрапити на стажування, які вимоги висуває до стажерів роботодавець, розповіла менеджер з персоналу Тетяна Бакай
     - Досить часто студенти або вже й випускники побоюються надсилати резюме у великі та відомі компанії, такі як John Deere Україна. Чи є для цього підстави?

- Можливо, як для першого робочого місця в такій потужній компанії, для певних побоювань і є підстави, але боятися все одно не варто. Навпаки, якщо людина невпевнена, то це, скоріше за все, не наш «кадр». Адже ми віддаємо перевагу впевненим, активним та ініціативним особистостям. 
     Сам по собі відбір налічує кілька етапів. Спочатку через офіційний сайт компанії акумулюємо заявки, протягом двох-трьох тижнів аналізуємо резюме, відбираємо кращих та запрошуємо на співбесіду. За деякий час організовуємо співбесіду з керівником відділу й, залежно від позиції і завдань — можливо, навіть з генеральним директором. У разі успішного проходження усіх етапів претендента затверджують відповідно до внутрішніх процедур.

     - Які можливості стажування в компанії John Deere Україна для студентів нашого університету? З якого курсу можна подавати резюме та коли краще це робити? Чи простежується сезонність у попиті на кадри для компанії?
- Оскільки компанія виготовляє сільськогосподарську техніку, студенти аграрних вишів — наша цільова аудиторія. А враховуючи територіальну близькість офісу компанії й університету, перевага є вже однозначно. Ми запрошуємо на стажування студентів 4-го курсу та магістратури. До речі, стажування та навчання можна поєднувати, для цього пропонується індивідуальний гнучкий графік роботи. Звичайно, про місце майбутнього працевлаштування потрібно думати заздалегідь. Але про сезонність мова не йде – заявки надходять рівномірно протягом року. 

     - Назвіть декілька основних критеріїв відбору.

- Все залежить від напряму стажування та проекту, над яким буде працювати стажер. Найперше — це профільна освіта та спеціальність претендента. Якщо потрібен фахівець у відділ маркетингу, також звертаємо увагу на особистісні якості. Якщо ж, скажімо, у відділ сервісу — на рівень технічних знань. Звичайно, один з важливих критеріїв — знання англійської мови.

      - Який конкурс на вакансії та скільки триває розгляд резюме?
- Взагалі, важко сказати. Заявок багато завжди, а розгляд триває зазвичай два-три тижні. Якщо, наприклад, хтось не пройшов відбір з тих чи інших причин, але є потенційним кандидатом, то його резюме потрапляє в кадровий резерв.

     - Компанія вимагає від аплікантів обов’язкове знання англійської. Чому та на якому рівні?

- Знання англійської мови — одна з основних вимог. Оскільки компанія міжнародна, то внутрішня корпоративна мова — саме англійська. Листування, усі корпоративні системи, тренінги, інструкції, технічна документація — англійською. Також в офісі працюють іноземці, його часто відвідують представники інших підрозділів John Deere з усього світу. Варто зосередити увагу студентів на тому, що вивчати англійську мову потрібно з перших курсів, адже зробити це за місяць-другий просто неможливо. Щоб пройти співбесіду, потрібно володіти іноземною на розмовному рівні та постійно працювати над її вдосконаленням. Тож керівники відділів годину-другу на день виділяють підлеглим для самоосвіти.

     - Які перспективи для тих, хто завершує навчання в університеті найближчим часом? Випускники яких спеціальностей мають переваги?
- Враховуючи нестабільну ситуацію в країні, прогнозувати зараз важко. Однак впевнено можна сказати, що ми надаємо перевагу тим, хто пройшов стажування. Їм надаємо першочергове право участі в конкурсі на вакантну посаду. Переважно це випускники технічних чи економічних спеціальностей. Але все залежить від потреби у кадрах. Наша мета — показати, як працює система, які є можливості. Стажер може спробувати себе у кількох напрямках та обрати той, який найбільше йому імпонує.

     - Чи задоволені Ви підготовкою студентів НУБіП України, які сьогодні працюють у компанії?

- Так. Адже наші стажери, серед яких чимало випускників університету, мають гарну теоретичну базу. Вже вкотре хотілося б націлити студентів на вивчення та вдосконалення знань іноземної мови. А ще є пропозиція, щоб 1 вересня на перших заняттях абсолютно на всіх курсах та факультетах провести загальну лекцію про сільське господарство в Україні, акцентуючи увагу на ключових показниках сільського господарства — кон’юнктурі продовольчого ринку, площах сільськогосподарських угідь, позиції України на глобальних ринках продукції АПК та продовольства тощо.

*****

     Своїми враженнями про роботу, очікування поділилися випускниця факультету аграрного менеджменту (а нині стажер відділу маркетингу) Інна Гавриленко і магістрант факультету конструювання та дизайну машин і систем природокористування, стажер відділу сервісу Олександр Хмельовський   

     - Чому Ви для стажування обрали саме John Deere Україна?
Інна: – З семи років я мріяла про John Deere. Та й який аграрій не бажає працювати у великій стабільній іноземній компанії?
Олександр: - Я багато чув про компанію, але раніше не задумувався про аграрний напрямок. До цього проходив практику на Mercedes Benz. Але, мабуть, враження справило те, що співробітники John Deere Україна нам, студентам-конструкторам, читали лекції та розповідали про набутий досвід, запрошували до співпраці. А ще побачив, як наші випускники тут працюють. Наразі третій тиждень стажуюся у відділі сервісу. Визначився остаточно: бачу себе в компанії John Deere Україна.

     - Інно, що входить до кола Ваших обов’язків?
- Я в компанії працюю четвертий місяць. Моє завдання — підтримка відділу маркетингу,виготовлення та затвердження у керівництва макетів реклами нашої продукції в п’яти найбільших аграрних виданнях. Безпосередньо брала участь у проведенні маркетингових досліджень, підготовці до головної виставки сільськогосподарської техніки «ІнтерАгро», що було одним з перших серйозних та відповідальних завдань. Останнє стало досить корисним і цікавим досвідом для мене.

     - Олександре, як Ви поєднуєте навчання і стажування?
- Керівництво компанії з розумінням ставиться до необхідності відвідування занять. Мій робочий графік завжди можна відкоригувати, тому проблем із поєднанням стажування і навчання я не бачу.

     - Чи достатньою є фахова підготовка в університеті? Чи отримали Ви за час навчання необхідні навички для роботи в компанії і як стажування впливає на краще розуміння дисциплін?

Олександр: - Безперечно. На прикладі відділу сервісу сумніваюся, що випускники неаграрних вишів будуть розбиратися в обслуговуванні сільськогосподарської техніки, тому за аграріями перевага. В університеті дають базові знання, принципи роботи тих чи інших механізмів, а в компанії ми набуваємо додаткових знань, вмінь та використовуємо теорію на практиці. А щодо дисциплін, то я, мабуть, краще став розуміти «Сільськогосподарську техніку». Звичайно, потрібно більше працювати над англійською мовою, без неї як без рук. 

Інна: - Цілком погоджуюся, крім економічної освіти, в університеті дають аграрну складову. Для роботи в компанії John Deere це дуже важливо,адже потрібно розуміти саму природу аграрного продукту. 

     - Чи складно було потрапити на стажування?
Олександр: - Все за класикою: подав резюме, пройшов дві співбесіди, отримав запрошення на стажування.

Інна: - Трішки вагалася, однак заповнила анкету на сайті. Мені швидко зателефонували і запросили.                         
     - Щоб порадили студентам, які хочуть працювати у John Deere Україна?


- Не чекайте на диплом, а шукайте можливості працевлаштуватися вже зараз. Навчання і роботу можна поєднувати.

Інтерв’ю провела Ольга Наконечна
 

 

 

 

 

 


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook