Вчена рада затвердила план реалізації «Голосіївської ініціативи - 2020» на 2015 рік

26 листопада 2014 року

 26 листопада. Розгляду порядку денного засідання вченої ради  передувало вручення нагород співробітникам та студентам університету. Атестат професора отримали Віктор Томчук, Лариса Баль-Прилипко, Тетяна Мазур, диплом доктора економічних наук – Руслан Буряк. Почесною грамотою університету відзначено Миколу Талавирю.

 
Мінагрополітики нагородило НУБіП  золотою медаллю «За вагомий внесок у розвиток аграрного сектору України», яку і було вручено в ході засідання. Це відзнака в номінації «За розробку та впровадження бакалаврських і магістерських освітніх програм згідно з вимогами ринку праці». Дипломами відзначено переможців Всеукраїнського конкурсу наукових робіт серед вишів III-IV р.а. Мінагрополітики – студентів Юлію Поліщук та Катерину Макогон, а їх керівників – Олену Олійник та Вікторію Арестенко – подяками міністерства.
 
Порядок денний розпочався зі звіту ректора Станіслава Ніколаєнка про основні події в університеті за останній місяць.
 
- Листопад видався насиченим. Окрім поточної роботи, розроблено план реалізації основних напрямів програми розвитку університету «Голосіївська ініціатива - 2020» на 2015 рік. Уже здійснено певні кроки щодо передачі основних засобів до Міністерства освіти і науки, внесено зміни до постанов уряду. Також підготовлено новий Статут університету, який буде розглянутий на наступному засіданні вченої ради. Організовано роботу по усуненню порушень, виявлених під час ревізії Державною фінансовою інспекцією.
 
 
За цей період проведено співбесіди з директорами ННІ, керівниками регіональних вишів, навчально-дослідних господарств. Як результат, виявлено реальний стан речей. А в учгоспах він дуже непростий: вони збиткові і знаходяться у важкому становищі. Для подолання кризової ситуації і виведення господарств із занепаду  вже розроблено план дій. В НДГ  завершено комплекс осінньо-польових робіт. Озимими засіяно близько 1700 га. Це у п’ять разів більше, ніж минулого року. 
 
Ректор також повідомив, що зусиллями колективу університету внесені відповідні зміни до Правил прийому до вишів, зокрема, враховані пропозиції щодо вступу випускників коледжів.  
 
Завершено роботу  комісії, що займалася розробкою проекту положення про рейтингову оцінку діяльності НПП. І, відповідно до закону «Про вищу освіту», підготовлено порядок проведення експертизи наукових, навчально-методичних робіт, підручників, посібників тощо.
 
 
Станіслав Ніколаєнко згадав про результати соціологічних опитувань завідувачів кафедр і студентів. Саме ці опитування спонукали до розробки плану по боротьбі з нестатутними відносинами. 
 
На стадії завершення – робота з оптимізації структури управління університетом. Ми свідомі того, що в ситуації, коли в країні прогнозоване суттєве зниження бюджетного фінансування, тримати громіздку і неефективну управлінську піраміду недоцільно. Того ж вимагає і стаття 33 закону «Про вищу освіту», яка чітко регламентує структурні підрозділи вишу: «кафедра – факультет – бібліотека» або «кафедра – інститут – бібліотека». 
 
 
Тож відповідна комісія надала пропозиції щодо структуризації університету. Вони протягом найближчих двох тижнів будуть опрацьовані і розглянуті на засіданні вченої ради.
 
Налагоджується і науково-дослідна діяльність. Спільними зусиллями перереєстровано і створено 5 спецрад. З ініціативи університету створюється спеціальна аграрна наукова секція при МОН. На  ній будуть представлятися наукові проекти аграрних вишів. 
 
 
Також зміцнюємо матеріально-технічну базу. Рішенням уряду в жовтні виділено 2,5 мільйона гривень на ремонт 3-го корпусу. Перекривається дах гуртожитку № 4, завершується ремонт даху корпусу № 12.
 
Про міжнародну діяльність. Підписано меморандуми, договори про співробітництво з Університетом штату Айова (США), Приморським університетом Словенії. Готується до підписання угода з Грузинською академією наук про спільне видання наукового журналу «Вісник аграрної науки». Вчені вишу подали 4 заявки для участі в міжнародних грантових програмах (Кашпаров В.О., Стефановська Т.Р., Лакида П.І., Зібцев С.В.).
 
Оновлено Студентську організацію університету. Її головою обрано  Вікторію Мялук, а заступником – Марію Митрофаненко
 
 
Звичайно, не можна сказати, що нам вдалося рівнонапружено організувати функціонування всього величезного університетського механізму. Однак прогрес і позитивні зміни будуть. По-іншому робити нам не дадуть і події, які привели до змін в країні. Їх продиктував час, сотні загиблих на Майдані, захисників Вітчизни. Тож ректор звернувся до колег із закликом більш активно братися до роботи. 
 
В ході засідання члени вченої ради підтримали подання на висунення підручників та наукових розробок на здобуття Державної премії України в галузі науки і техніки 2015 року, затверджено рішення навчально-методичної ради університету.
 
З науковими доповідями  виступили доценти Артур Ліханов («Використання біоресурсного потенціалу природних екосистем через диференціальний скринінг і виявлення перспективних продуцентів біологічно активних сполук») та Володимир Бойко («Дослідження оптичних властивостей матеріалів»).
 
 
 
Головний бухгалтер Тетяна Кондрицька проінформувала про результати ревізії фінансово-господарської діяльності університету та його структурних підрозділів. За її словами, зауваження практично усунуто. А проректор з навчально-наукової роботи, правових та соціальних питань Володимир Курило запропонував шляхи усунення порушень у сфері обліку земельних ділянок. 
 
 
 
Про роботу ННІ бізнесу з підвищення якості освітнього процесу прозвітував його директор Анатолій Діброва. Він представив кадровий склад інституту, контингент студентів, навчально-методичне забезпечення та інше. Начальник навчального відділу Оксана Зазимко проінформувала про результати перевірки залишкових знань студентів різних курсів економічного факультету та факультету аграрного менеджменту. За результатами обговорення ректор Станіслав Ніколаєнко зазначив, що необхідно звернути увагу науково-педагогічних працівників на серйозні недоліки у навчальному процесі.
 
 
Члени вченої ради підтримали пропозицію затвердити план заходів реалізації програми «Голосіївська ініціатива – 2020» на 2015 рік. До речі, його розміщено на офіційному сайті вишу. За словами проректора з навчальної і виховної роботи Сергія Кваші, наразі план налічує близько 73 заходів, запропонованих колективами ННІ та іншими підрозділами. Багато з них будуть   втілюватися в життя вперше. 
 
 
Сергій Кваша презентував результати поїздки делегації університету до США. Основним з них стало продовження співробітництва з Університетом штату Айова та підписання відповідного меморандуму. 
 
Крім того, вченою радою затверджено ряд положень, які регламентують рейтингову оцінку діяльності науково-педагогічних працівників, видання навчальної літератури, здійснення ректорського, директорського, деканського контролю знань студентів, проведення оглядів-конкурсів на кращий навчальний корпус і гуртожиток, а також порядок проведення конкурсу на заміщення вакантних посад НПП НУБіП України та правила прийому до університету на 2015 рік.
 
Проректор з науково-педагогічної роботи та розвитку університету Андрій Кудін повідомив про необхідність забезпечення у виші єдиної інформаційної політики. Новостворений медіа-центр буде опікуватись, зокрема, формуванням  аграрного телеканалу, студентського радіо. Це знайшло схвалення членів вченої ради. 
 
 
А завершальним акордом засідання вченої ради університету стало підписання Договору про стратегічне партнерство у галузі науки та інновацій між Національним університетом біоресурсів і природокористування України та Національною академією аграрних наук України.  Цей документ, який охоплює наукову, інноваційну та освітню діяльність, засвідчили своїми підписами  ректор університету Станіслав Ніколаєнко і президент академії Ярослав Гадзало.  
 
 
 
Валентин Обрамбальський,
Ольга Наконечна 
 
Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook