Наукова бібліотека: інформаційна культура як важливий елемент навчання, дослідження та саморозвитку

20 жовтня 2022 року

    Для кожної особистості, яка інтегрована в сучасне інформаційне суспільство, надважливо бути обізнаним з культурою використання інтернет-ресурсів, вміти орієнтуватися в потоці різноманітної інформації, особливо наукової. Для студентів закладу вищої освіти такі навички досить актуальні, адже вміле використання широкого спектру ресурсів сприяє не тільки якісному накопиченню знань, а й стимулює до саморозвитку, самовдосконалення.
    Наукова бібліотека надає особливе значення проведенню занять з інформаційної культури для студентів перших курсів. На таких заняттях ми знайомимо першокурсників з усіма ресурсами книгозбірні. Суттєву увагу приділяємо саме нашим електронним джерелам, це Електронна бібліотека, Цифрова бібліотека та бібліотечним онлайн послугам. Окремо зупиняємось на темі пошуку інформації у відкритих ресурсах та у базах даних наукової інформації, на які вже декілька років поспіль маємо підписку (SCOPUS, Web of Science).

    Звичайно, говоримо зі студентами і про авторське право, і про академічну доброчесність та плагіат. На наш погляд, важливо, за допомогою простих прикладів, роз’яснити для чого потрібно бути доброчесним у навчанні, як важливо постійно навчатись, самостійно досліджувати різні аспекти обраної спеціальності та самовдосконалюватись і як все це вплине на їх професійну кар’єру у майбутньому.

    Ну і справжньою родзинкою наших занять залишається бібліотечний квест, під час якого студенти знайомляться з розташуванням відділів та читальних залів. Кожну групу студентів розподіляємо на дві команди, кожна з яких отримує окремі завдання. Загалом, квест – це спортивно-інтелектуальне змагання, тож для наших студентів ми готуємо випробування і на швидкість, і на кмітливість, і на вміння зосереджуватись та аналітично мислити. А на кожну групу переможців очікують особливі подарунки. Весело, гамірно та азартно студенти виконують всі завдання квесту!

    З початком очного навчання перших курсів бібліотека провела вже понад 28 год занять з інформаційної культури.
    Дякуємо за співпрацю деканам, заступникам деканів та кураторам груп , а саме:

  • Зіновію Ружило, декану факультету конструювання та дизайну;
  • Петру Дрозду, заступнику декана з виховної роботи факультету захисту рослин, біотехнологій та екології;
  • Ларисі Михальчишиній та Катерині Наконечній, доцентам кафедри глобальної економіки;
  • Ларисі Карпенко, доценту кафедри маркетингу та міжнародної торгівлі;
  • Людмилі Чорненькій, старшій викладачці кафедри адміністративного менеджменту та зовнішньоекономічної діяльності;
  • Наталії Друзь, старшій викладачці кафедри анатомії, гістології і патоморфології тварин ім. акад. В.Г. Касьяненка.

   Наші заняття продовжуються і ми гостинно запрошуємо всіх, як студентів, так і їх кураторів відвідати наші креативні бібліотечні заняття з інформаційної культури, за детальнішою інформацією звертайтесь за тел. 067 506 37 65, Неллі Юріївна.

Неллі Маркова-Пипко,
заступниця директорки наукової бібліотеки

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook