Кафедра акушерства, гінекології та біотехнології відтворення тварин

Співпраця

 

Міжнародна діяльність кафедри спрямована на налагодження співпраці із закордонними закладами  вищої освіти – партнерами, пошук, вивчення і застосування кращого світового досвіду науково-дослідної та навчально-методичної роботи, розширення мобільності науково-педагогічних працівників і студентів, адаптація до європейських та світових стандартів вищої освіти із збереженням кращих напрацювань національної освіти, підвищення іміджу кафедри, факультету та університету в Україні та за її межами. Основними напрямками діяльності кафедри в розрізі міжнародного співробітництва є:

  • кооперація з міжнародними освітніми установами;
  • спільна участь у міжнародних грантах і програмах;
  • надання взаємних консультацій, всебічне сприяння у проведенні теоретичних та експериментальних досліджень;
  • обмін досвідом щодо репродукції тварин;
  • розробка інформаційних систем для ветеринарної медицини;
  • сприяння в організації стажувань наукових співробітників, викладачів, аспірантів і студентів;
  • залучення науково-педагогічних працівників, магістрів та аспірантів до участі у міжнародних проектах;
  • формування спільних науково-дослідних колективів для реалізації спільних досліджень;
  • здійснення спільних наукових публікацій та навчальних видань, обмін науковою, навчальною, дидактичною та методичною літературою;
  • взаємна участь сторін у процесі підготовки та атестації науково-педагогічних працівників;
  • використання міжнародного досвіду в навчально-методичній та культурно-виховній роботі;
  • участь у щорічних науково-дослідних та навчально-методичних конференціях;
  • обмін дидактичними матеріалами;
  • гармонізація навчальних планів кафедри.

Кафедра співпрацює з закордонними закладами вищої освіти – партнерами, зокрема:

  • Вроцлавський природничий університет (м. Вроцлав, Польща);
  • Головна школа сільського господарства у Варшаві (м. Варшава, Польща);
  • Люблінський природничий університет (м. Люблін, Польща);
  • Ольштинський природничий університет (м. Ольштин, Польща);
  • Сільськогосподарський університет ім. Гуго Колонтая в Кракові (Краків, Польща);
  • Державний аграрний університет Молдови (м. Кишинів, Молдова)
  • Вітебська академія ветеринарної медицини (м. Вітебськ, Білорусь)
  • Інститут точного землеробства (м. Пловдив, Болгарія)

Результатами співпраці стала можливість перейняття досвіду навчання у іноземних навчальних закладах; отримання від підприємств та установ ветеринарної медицини навчальних матеріалів та сучасних технологій; проведення кафедрою щорічних міжнародних науково-практичних семінарів, круглих столів та вебінарів за участю фахівців з Польщі,  Канади, Ірландії, Німеччини, Молдови.

Студенти та викладачі кафедри беруть участь у воркшопах, семінарах та програмах обміну. У межах угоди про співпрацю між НУБіП України та Вроцлавським природничим університетом від 2009 року магістри кафедри  проходять навчально-наукове стажування.

За сучасних умов, які створилися з встановленням незалежності України, виникла можливість до плідної взаємовигідної співпраці з науковцями із споріднених факультетів дружніх європейських країн. Найконструктивніша співпраця кафедри наразі підтримується з кафедрою акушерства з клінікою продуктивних тварин Вроцлавського природничого університету.

  • Так у квітні 2013 р. доценти О.А. Вальчук та Ю.В. Жук взяли участь у Міжнародному науково-методичному виїзному семінарі підвищення кваліфікації «Інноваційні форми і методи підготовки ветеринарних лікарів у вищій освіті Польщі», який відбувся у Вроцлавському природничому університеті.
  • 16 квітня 2018 р. на базі кафедр акушерства, гінекології та біотехнології відтворення тварин та анатомії, гістології і патоморфології тварин ім. акад. В. Г. Касьяненка розпочав роботу українсько-польський круглий стіл «Відтворення та біоморфологія репродуктивних органів тварин».Для участі у круглому столі було запрошено науковців Вроцлавського природничого університету: екс-декана факультету ветеринарної медицини, габілітованого доктора ветеринарної медицини, професора кафедри акушерства з клінікою репродуктології тварин Яна Твардоня та габілітованого доктора ветеринарної медицини, професора цієї ж кафедри Роланда Коздровського.Згідно програми першого дня роботи круглого столу польськими колегами було прочитано лекції для студентів ОС «Бакалавр» та ОС «Магістр» факультету ветеринарної медицини на теми: «Profilaktyka mastitis u krów» («Профілактика маститів  корів») (професор Ян Твардонь) та «Management of the estrous cycle and ovulation in the mare» («Менеджмент статевого циклу та овуляції у кобил») (професор Роланд Коздровський).Крім того, на кафедрі акушерства, гінекології та біотехнології відтворення тварин відбулась засідання круглого столу, в якому узяли участь директор НДІ здоров’я тварин, професор Засєкін Д.А., заступник декана факультету ветеринарної медицини, доцент Данілов В.Б., завідувач кафедри акушерства, гінекології та біотехнології відтворення тварин, доцент Вальчук О.А., завідувач кафедри анатомії, гістології і патоморфології тварин ім. акад. В.Г. Касьяненка, професор Мельник О.П. та співробітники кафедри акушерства, гінекології та біотехнології відтворення тварин.
  • Співробітники кафедри брали участь у Святкування ювілею в Молдові.
  • 29 листопада 2019 р. відбувся українсько-польський науково-практичний семінар «Актуальні питання відтворення собак та котів», присвячений 100-річчю факультету ветеринарної медицини НУБіП України, який відбувся на факультеті ветеринарної медицини. Майстер-класи на ньому були проведені спільно, провідним спеціалістом Європи в галузі репродукції собак і котів, доктором габілітованим, професором, завідувачем кафедри акушерства з клінікою продуктивних тварин Вроцлавського природничого університету (Польща) Войцехом Ніжанським та докторантом цієї ж кафедри Сильвією Проховською і доцентами кафедри акушерства гінекології та біотехнології відтворення тварин НУБіП України Сергієм Деркачем  та Віталієм Ковпаком.

У форматі науково-практичного семінару відбулися майстер-класи у новій навчально-науковій лабораторії «Центр репродуктології дрібних домашніх тварин з банком сперми» відкриття якої дає можливість на високому рівні виконувати роботу із репродуктивними клітинами та ембріонами всіх видів тварин.

Визначним у роботі семінару було те, що для участі в ньому приїхали викладачі споріднених кафедр з Молдовського аграрного університету (Республіка Молдова), Житомирського національного агроекологічного університету, Львівського національного університету ветеринарної медицини і біотехнологій ім. С. З. Ґжицького на чолі із завідувачем кафедри акушерства, професором Стефаником В.Ю.. Також учасниками цього заходу стали понад два десятки практикуючих лікарів із Київського зоопарку та клінік ветеринарної медицини різних регіонів України, які обрали своєю спеціалізацією репродукцію дрібних домашніх тварин. Крім цього, понад два десятки професійних власників розплідників собак і котів, студенти та викладачі факультету.

З доповідями виступили: Войцех Ніжанський, габілітований доктор, професор, завідувач кафедри акушерства з клінікою продуктивних тварин Вроцлавського природничого університету і Сильвія Проховська, докторант кафедри акушерства з клінікою продуктивних тварин цього ж університету.

У форматі науково-практичного семінару відбувся майстер-клас (у навчально-науковій лабораторії «Центр репродуктології дрібних домашніх тварин з банком сперми»)

1. «Отримання сперми від котів», Войцех Ніжанський, Сильвія Проховська (Вроцлавський природничий університет) і

2. «Отримання, оцінка та методи зберігання сперми псів», Сергій Деркач, Віталій Ковпак (кафедра акушерства ФВМ).

Співробітники кафедри на основі результатів своїх досліджень надають практичну допомогу вітчизняним молочним фермам і клінікам ветеринарної медицини дрібних домашніх тварин з таких питань:

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook