Кафедра акушерства, гінекології та біотехнології відтворення тварин

Адреса: 03041, м. Київ, вул. Виставкова, 16, навчальний корпус № 12, кімн. 107,113-116.

Тел.: (044) 527-83-46

Електронна пошта: [email protected]

Завідувач кафедри:
Вальчук Олександр Анатолійович

Кандидат ветеринарних наук, доцент

 

Перша історична згадка про кафедру акушерства у складі Київського ветеринарно-зоотехнічного інституту датована 1937 роком, у мемуарах першого її завідувача доцента К.І. Туркевича, який очолював кафедру до липня 1951 р. У подальшому впродовж 33 років кафедрою завідував професор І.С. Нагорний, з 1985 по 1995 р. – доцент В.П. Поліщук,  з 1996 по 1998 р. – доцент В.М. Лакатош, з 1998 по 2017 р. –  професор В.Й. Любецький, а з червня 2017 року кафедру очолив доцент О.А. Вальчук.

Кафедра акушерства, гінекології та біотехнології відтворення тварин НУБіП України у 2022 році

Вагомим доробком співробітників кафедри всіх поколінь є розбудова навчального процесу, навчальних і наукових лабораторій, проведення наукових досліджень з актуальних питань репродукції тварин і впровадження їх результатів у виробництво, організація і проведення міжнародних форумів (Міжнародна науково-практична конференція «Репродуктологія тварин – виклики сьогодення» присвячена 70-річчю від дня народження професора В.Й.Любецького (2019), Українсько-польський науково-практичний семінар «Актуальні питання відтворення собак та котів» (2019)) та ін.

Кафедра є кузнею наукових кадрів із спеціальності 16.00.07 «Ветеринарне акушерство»: з 2001 до 2015 рр. в спеціалізованій вченій раді Д 26.004.13 в НУБіП України (голова ради проф. В. Й. Любецький, вчений секретар ради доц. В.М. Лакатош) було проведено 39 успішних захистів кандидатських і докторських дисертацій за двома спеціальностями.

За редакцією професора кафедри В.А. Яблонського видано перший український підручник з акушерства, гінекології та біотехнології відтворення тварин з основами андрології (2006 р.), який донині є актуальним. А до 100-річчя факультету ветеринарної медицини НУБіП України - навчальний посібник за авторством доц. В.Лакатоша "Акушерство, гінекологія та біотехнологія відстворення собак і котів" (2020).

Кафедра є координатором підготовки студентів ОС “Магістр” за магістерською програмою «Ветеринарне забезпечення скотарства, вівчарства та козівництва», а викладачі кафедри проводять заняття для магістрантів з нормативних дисциплін («Акушерство, гінекологія та біотехнологія відтворення тварин», «Методи наукових досліджень»), приймають участь у підготовці студентів за магістерськими програмами  «Ветеринарні превентивні технології забезпечення здоров’я тварин», «Ветеринарне забезпечення здоров’я собак і котів», «Ветеринарне забезпечення свинарства», «Ветеринарне забезпечення конярства», «Ветеринарне забезпечення здоров’я екзотичних і диких тварин», а також проведять курси підвищення кваліфікації лікарів ветеринарної медицини.

Співробітники кафедри продовжують традиції щодо організації навчального процесу у виробничих умовах: виїзні клінічні заняття, навчальні практики з біотехнології відтворення тварин та акушерства і гінекології, які проводяться на базі навчально-дослідних господарств НУБіП України.

Пріоритетними науковими напрямками діяльності кафедри є трансплантація ембріонів у тварин; вдосконалення методів діагностики, терапії та профілактики акушерських і гінекологічних захворювань у корів; організація акушерської та гінекологічної диспансеризація у скотарстві із використанням інформаційних технологій; фізіологія та патологія розмноження собак і котів.

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook