Поєднувати інформаційні технології з агробіологічними спеціальностями – лейтмотив засідання вченої ради факультету ІТ

12 серпня 2022 року
   Засідання вченої ради факультету у розширеному форматі відбулося 12 серпня в умовах нових реалій, у яких опинилася наша країна після 24 лютого. На засідання був присутній ректор університету, академік Станіслав Ніколаєнко. 

   Основним меседжем доповіді декана факультету інформаційних технологій до колективу факультету було – працюємо за себе і за наших хлопців, які зі зброєю в руках на передовій забезпечують нам мирне небо над головою. А це і наші викладачі – Андрій Блозва, Руслан Басараб, Олексій Степанов, Юрій Матус і студенти – Когут А., Гулий І., Жуков О., Головатюк П., Потієнко В.

   В умовах нових реалій необхідно працювати з повною самовіддачею. Олена Глазунова проаналізувала результати діяльності факультету за основними напрямами та обґрунтувала нові завдання на 2022-2023 н.р. Колектив факультету інформаційних технологій виконує покладені на нього університетом функції, забезпечуючи на високому рівні технічний, організаційний та методичний супровід е-освітнього кластеру університету. Проведено активну підготовку до безпечного освітнього процесу; підготовлено шляхи евакуації в корпусі №15, гуртожитках №7 та №10, проведено відповідні інструктажі. Проведено організаційну роботу для забезпечення змішаного навчання студентів, підготовлено календар занять на базі корпоративного Google WorkSpace, проведено організаційні зустрічі зі студентами за участі деканату та кураторів.
   У своїй доповіді декан факультету неодноразово наголошувала на відповідальному відношенні викладачів до своїх обов’язків, необхідності постійно підвищувати свій рівень кваліфікації, зокрема, використати можливість навчання на платформаї Coursera, EdX, Udemy (за літній період 24 НПП пройшли такі онлайн-курси), створювати інтерактивні ресурси в ЕНК з дисциплін (96 відеоматеріалів розміщено на YouTube каналі факультету та ЕНК, запрошувати гостьових лекторів (більше 10 запрошених лекторів з ІТ сфери у 2 семестрі зустрілися зі студентами факультету в межах вивчення різних дисциплін), забезпечувати умови для неформальної освіти (255 студентів пройшли навчальні курси на платформі Coursera, 168 студентів на платформі Prometeus).

   Цифровий персональний освітній простір для студентів факультету формується на основі використання корпоративних сервісів Google WorkSpace та навчального порталу. І викладачі, і студенти при цьому використовують лише корпоративну пошту університету.
   В складних умовах відбувається вступна кампанія. Хоча факультет і знаходиться на 1 місці за кількістю поданих заяв, проте – ця кількість (664 заяв) у рази менша минулорічних показників. Факультет використовує таргетинг для реклами своїх спеціальностей у соціальних мережах та Інтернет. В цілому очікуємо зменшення кількості студентві1 курсу, але в той же час передбачаємо загальне збільшення контингенту студентів, яким необхідно забезпечити якісні навчальні ресурси та комунікацію, підготовку навчальних лабораторій до очного формату та оновлення лабораторної бази новими технічними та програмними рішеннями для виконання лабораторних робіт. Для цього будемо розвивати співпрацю з нашими роботодавцями, зокрема, голова ради роботодавців факультету Тетяна Попова максимально сприяє налагодженню таких контактів та різноманітних форм колаборації. Перед кафедрами поставлені чіткі завдання такої співпраці з відомими розробниками програмного забезпечення в Україні і світі ОМО, Terrasoft, InfoPuls тощо.
   Олена Глазунова зазначила, що колектив факультету поповнився 2 докторами наук, 2 кандидатами наук, 4 аспірантів факультету також розпочинають свою педагогічну діяльність на кафедрах. Це потужна підтримка науковцями має бути реалізована у вигляді нових напрямів науково-дослідної роботи. І хоча на сьогодні факультет не пасе задніх серед факультетів за кількістю наукових тем, госпрозрахункових проектів, публікаційної активності, тим не менше – необхідно використовувати максимально свій науковий потенціал – організовувати наукові семінари з науковцями інших факультетів з метою вивчення предметної області для можливої інтеграції зусиль, подавати заявки на гранти як державні (подана заявку на проект МОН спільно з факультетом екології, захисту рослин та біотехнологій) так і міжнародні (на 2023-2024 р.р. будемо учасниками проекту DAAD, ще один проект готуємо спільно з агробіологічним факультетом).
   На завершення свого виступу Олена Григорівна зауважила, що для такого факультету як наш – робота завжди буде! І необхідно її робити якісно, максимально зібрано та дисципліновано!

   В обговоренні доповіді взяли участь Валерій Лахно, завідувач кафедри комп’ютерних систем, мереж і кібербезпеки, який зазначив. Що кафедра в цілому готова до проходження акредитації ОП «Кібербезпека», але попереду велика підготовча робота до акредитації наступної спеціальності «Комп’ютерна інженерія».

   Белла Голуб, завідувач кафедри комп’ютерних наук, також відзначила необхідність співпраці з іншими факультетами для виконання спільних наукових та навчальних проектів. Повідомила про проект з моніторингу параметрів навколишнього середовища та аналізу даних спільно з професором кафедри екології агросфери та екологічного контролю Володимиром Боголюбовим.
   Максим Мокрієв пояснив, як ефективніше працювати з ресурсами навчального порталу, якщо використовувати сервіси Google та відзначив значний вклад керівництва університету у процес цифровізації освітньої діяльності та забезпечення роботи електронного освітнього середовища.

   Про організацію освітнього процесу у 1 семестрі розповіла заступник декана Наталія Клименко.

   Завідувач кафедри інформаційних систем і технологій вкотре наголосив на важливості такого напряму роботи для дослідницького університету як – дорадництво і пояснив які можуть перспективи участі університету у цьому проекті.

   Ректор Станіслав Ніколаєнко у своєму виступі відмітив, що надзвичайна роль факультету інформаційних технологій полягає у запровадженні технологій штучного інтелекту у аграрне виробництво та навчальний процес – це вимоги Університету 4.0. Освітнє середовище, завдяки якому можна забезпечити адаптивне, персоналізоване навчання студентів – запорука залучення до нас кращої частини студентської молоді. Станіслав Миколайович в цілому позитивно охарактеризував роботу факультету, ту роботу яку виконують працівники факультету для загальних університетських потреб у забезпеченні дистанційного навчання, створення новітніх цифрових ресурсів. Адже перед засіданням ректору були продемонстровані перші зразки освітніх продуктів віртуальної реальності, які створені на факультеті для виконання лабораторних робіт з основ ІТ. Ректор зазначив ті складні умови, в яких сьогодні університет не лише виживає, а й демонструє тверду впевненість у тому, що необхідно працювати, виходити на очне навчання, йти вперед, долаючи усі труднощі. 

 

   До обговорення також приєднався студент факультету Петриченко Дмитро, який відзначив бажання студентів повернутися в аудиторії і жити справжнім студентським життям – для цього час настане і дуже швидко.

   Також, в обговорення взяли участь Ірина Вороненко, заступник декана з наукової роботи, Дмитро Жерліцин, завідувач кафедри економічної кібернетики.
   Весь колектив факультету практично зібрався в одному залі – це свідчить про те що разом ми сильні і пододаємо всі виклики!

Тетяна Осипова,
вчений секретар факультету

 


Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook