Особливості практичної підготовки фахівців з міжнародних відносин

4 серпня 2022 року

   Усі ми по-різному сприймаємо та засвоюємо інформацію. Є аудіали, візуали, дискрети, кінестетики. Дослідження доводять, що більшість людей – кінестетики, які пізнають світ через практичний досвід. А от в умовах онлайн-освіти, на жаль, здебільшого практики не існує. Тому практична підготовка висококваліфікованих та конкурентоспроможних фахівців у галузі міжнародних відносин, суспільних комунікацій та регіональних студій в НУБіП України є однією зі складових навчання. Наші випускники повинні вільно орієнтуватися на міжнародній арені в політичному, військовому, культурному та інформаційному просторі. В умовах сьогодення, майбутні дипломати та працівники у сфері міжнародних відносин повинні оволодіти в стінах університету, як твердими (hard skills), так і м’якими навичками (soft skills).

   Методи навчання, які допомагають розвивати ці навички, потребують онлайн та офлайн комунікації. Якщо базові, тезові, мовні знання, що формують hard skills можна здобути в режимі онлайн, то для soft skills важливо перебувати саме в аудиторії. Розвиток м’яких навичок (soft skills) фахівця є вимогою сучасного ринку праці. Вони роблять майбутнього спеціаліста більш гнучким у надскладній професійній діяльності міжнародників. Адже адаптуватися до стресових ситуацій, до нових реалій мінливого світу, інформаційного суспільства, вміння діяти у конфліктному середовищі, налагоджувати та підтримувати різні види комунікації з іноземними колегами зі збереженням самоідентифікації громадянина України можна лише за умови розвинених м’яких навичок: комунікабельності, критичного мислення, креативності, лідерства, командної роботи, вільного спілкування, прийняття рішень, управління знаннями, різних видів робіт в режимі невизначеності тощо. Всі ці навички можна отримати лише за умови безпосереднього контакту. Адже головна цінність живого спілкування – навчитися відчувати людей, розпізнавати небезпеку на рівні емпатії. Саме в аудиторіях студенти-міжнародники зможуть спробувати визначити рольові моделі поведінки колег, відпрацювати вміння своєчасно визначати потреби і бажання аудиторії, вміння домовлятися в колективі, переконувати та аргументувати, розуміти емоції, мотивацію, наміри інших людей, що для дипломата є запорукою успіху у перемовинах різного рівня.
Розвиток м’яких навичок викладачі гуманітарно-педагогічного факультету здійснюють шляхом проведення в аудиторіях НУБіП України різного типу тренінгів, консультацій зі спеціалістами міжнародниками, майстер класів з риторики та логіки, міжнародного протоколу та етикету.

   Щоб сформувати навик, потрібно отримати знання і відпрацювати їх на практиці. Саме практичні заняття в аудиторіях є найбільш цінними та корисними для студента міжнародника. Застосування знань на практиці - це і є процес формування м’яких навичок. І чим більше буде практики, тим більше будуть розвиватися ці навички. Головне – отримувати зворотній зв'язок, а це ми можемо отримувати виключно в аудиторії.

   Міжнародні відносини відіграють чи не найважливішу роль у розбудові держави, особливо в умовах повоєнного часу. Дипломатія – це засіб здійснення зовнішньої політики та внутрішнього регулювання держави, це шлях до налагодження відносин мирним шляхом. А для цього потрібні висококваліфіковані спеціалісти, яких і готують у стінах нашого славетного університету на гуманітарно-педагогічному факультеті.

   Зараз є багато різних думок з приводу форм навчання. Але все ж, заняття в аудиторіях, в офлайн режимі має беззаперечні переваги, особливо для підготовки фахівців такого напрямку. Україна зараз перебуває на слуху у всього світу. І саме від спеціалістів в галузі міжнародних відносин та суспільних комунікацій буде залежати наше визнання та успіхи на міжнародній арені.

 

Аліна Супрун,
доцент кафедри філософії та міжнародної комунікаці

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook