Відкриття нової спеціальності з підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня «Магістр»

5 серпня 2014 року
Кафедра ветеринарно-санітарної експертизи

У зв’язку з потребою розвивати напрям з безпеки та якості харчових продуктів і кормів з урахуванням сучасних вимог та гармонізації чинних нормативно-правових актів України із законодавством Європейського Союзу, а також відповідно до Рішення Акредитаційної комісії від
30.07.2014 р., протокол № 111 (наказ МОН України від 31.07.2014 р.
№ 2657 л) 05 серпня 2014 року у Національному університеті біоресурсів і природокористування України, зокрема, на кафедрі ветеринарно-санітарної експертизи, відкрита спеціальність з підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня «Магістр» 8.11010102 “Ветеринарно-санітарна експертиза, якість та безпека продукції тваринництва” з ліцензованим обсягом освітньої послуги – 25 осіб (Ліцензія МОН України
Серія АЕ № 458709, термін дії до 01.07.2020 року).

  

Лікар ветеринарної медицини з безпеки та якості сільськогосподарських і харчових продуктів ОКР “Магістр” може здійснювати державний ветеринарно-санітарний контроль і нагляд за технологічними процесами виробництва, переробки, зберігання, транспортування та обігу продукції тваринного і рослинного походження з метою попередження поширення хвороб, токсикоінфекцій, інфекцій, що перебігають з ознаками токсикоінфекцій, токсикозів тощо. Також може контролювати безпечність та якість харчових продуктів і кормів, дотримання суб’єктом господарювання належних практик виробництва та проводити офіційний аудит запровадження системи менеджменту безпечності харчових продуктів.
У своїй роботі магістр за даною спеціальністю керується Законами України “Про ветеринарну медицину”, “Про основні засади безпечністі та якості харчових продуктів”, “Про вилучення з обігу, переробку, утилізацію, знищення або подальше використання неякісної та небезпечної продукції” та іншими чинними нормативно-правовими актами України стосовно безпечності та якості продукції тваринництва, харчових продуктів рослинного походження, кормів, кормових добавок, преміксів тощо. Контролює виконання їх суб’єктами господарювання з виробництва, переробки, зберігання та обігу харчових продуктів і кормів.
На підставі результатів досліджень, проведених акредитованими лабораторіями, робить заключення про видачу експертного висновку щодо безпечності та придатності продукції рослинного і тваринного походження для реалізації або переробки. Застосовує сучасні методи виявлення, ідентифікації та визначення контамінантів, аналізує харчову цінність та склад харчових продуктів, виявляє їх фальсифікацію. З’ясовує причини випуску недоброякісної і небезпечної продукції та оформляє відповідні акти.
Володіє сучасними методами інформаційно-комунікаційних технологій і наукових досліджень.
Проводить пропаганду знань з ветеринарно-санітарної експертизи, безпечності та якості харчових продуктів з метою профілактики хвороб тварин і людини.
Згідно одержаних знань та умінь лікар ветеринарної медицини з безпеки та якості сільськогосподарських і харчових продуктів ОКР “Магістр” може здійснювати ветеринарну інспекцію, працювати на посадах офіційного лікаря ветеринарної медицини та лікаря ветеринарної медицини потужностей з виробництва, переробки, зберігання та обігу харчових продуктів і кормів тощо, у державних та інших лабораторіях, що проводять дослідження безпечності та якості харчових продуктів і кормів.
Найбільш обдаровані випускники після закінчення магістратури мають перспективу вступу до аспірантури і здобуття наукового ступеня кандидата та доктора наук з подальшим працевлаштуванням в науково-дослідних установах систем НАН, НААН та інших академій України, вищих навчальних закладах ІІІ−ІV рівня акредитації, державному науково-дослідному інституті з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи (ДНДІЛДВСЕ), державних науково-контрольних інститутах Мінагрополітики і продовольства України, Українській лабораторії якості і безпеки продукції АПК (УЛЯБ АПК).
 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook