ЗГАДУЮЧИ СТУДЕНТСЬКУ ПЕРЕМОГУ

18 жовтня 2014 року
Ірина Майданюк, завідувач кафедри культурології

Без «Червоної Рути» не було б «Студентського голодування»,
а без «Студентського голодування» не було б Незалежності України.
В’ячеслав Чорновіл

     Так сталося в новітній історії, що саме восени в Україні відбуваються переломні події, котрі багато в чому визначають майбутнє нашої держави. 17 жовтня — саме такий день.
     Ще не так давно, 24 роки тому, коли незалежність України була болісною темою, молодь, відкинувши страх, долаючи численні перешкоди, йшла до омріяної мети — жити у вільній країні! Студенти зі Львова, Києва та інших міст України проявили неабиякий героїзм, кинувши виклик цілій системі. Події, що відбувалися на майдані Незалежності протягом 2-17 жовтня ввійшли в історію під назвою «Революція на граніті».

   

    

     Молодь, котра вийшла тоді на площу Жовтневої революції (колишня назва Майдану Незалежності), вимагала недопущення підписання нового союзного договору, проведення нових виборів до Верховної Ради на багатопартійній основі, націоналізації майна компартії України та відставки голови Ради Міністрів УРСР Віталія Масола.

     Саме ці події обговорювалися на семінарі «Студентська революція на граніті: міфи, реалії, уроки», проведеному 17 жовтня на кафедрі культурології. Студенти рибогосподарського факультету та факультету екології і сталого розвитку переглянули документальний фільм «16 днів. Революція на граніті». Вони почули спогади тодішніх революціонерів — нинішніх активних політиків, музикантів, державотворців. З великою цікавістю слухали молоді люди Вячеслава Кириленка (тоді — голова секретаріату Української студентської спілки), Маркіяна Іващишина (тоді — голова студентського братства Львова), Олеся Донія (тоді — голова Української студентської спілки), Едуарда Шевельова (на той час студента КНУ імені Тараса Шевченка), Олега Кузана ( керівника інформаційної служби акції), Олега Баркова (тоді — студента Дніпродзержинського індустріального інституту), Марії Бурмаки (тоді — студентки Харківського університету). З їх уст слова про причетність до «початку кінця радянської дійсності», про «акцію всього життя» звучали не так з гордістю, як із щирою радість за те, що їм вдалося перетворити акцію протесту у справжній всенародний рух і розворушити останній в Україні комуністичний уряд.

     Після перегляду нинішні студенти обговорили питання про те, чому саме студентство стає каталізатором змін у суспільстві, як кожен особисто може допомогти державному поступу, як потрібно відстоювати і обороняти національну ідею, що таке громадянський обов’язок, що означає «любити Батьківщину» та згадали нинішні події в Україні.


     «Революція на граніті» довела, що справедливість є!» — написала у відгуку про побачене і почуте студентка факультету екології і сталого розвитку Варвара Мошинська.

Повіримо ж у справедливість!

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook