Знання, що рятують життя!

10 червня 2022, 0:16
   З 2 по 7 червня 2022 року доцент кафедри охорони праці та біотехнічних систем у тваринництві Тамара Білько провела навчання співробітників Українського радіо з домедичної допомоги працівникам у разі нещасного випадку на виробництві та розглянули базову комплектацію аптечки домедичної допомоги. Якщо на підприємстві стався нещасний випадок, саме від ваших дій залежатиме життя та здоров’я потерпілого. Як правильно діяти в критичній ситуації розбирались під час проведення тренінгу.


  В країнах Європи кожні 45 секунд відбувається раптова зупинка серця, рання та якісна СЛР та дефібриляція ( в межах 1-2 хвилин) сприяє виживанню більш ніж 60% потерпілих, шанси на виживання знижуються на 7-15% від кожної хвилини бездіяльності.
   Єдине, що трагічніше за смерть…- це смерть, яку можна було б запобігти, саме тому це знання, які рятують життя!
  В Україні середній показник смертності внаслідок надзвичайних ситуацій 130-135 осіб на 100 тис. населення. Це перевищує показники країн Європи в 3-5 разів. На догоспітальному етапі помирає 76% потерпілих, у лікарнях – 24%. У розвинутих країнах світу на догоспітальному етапі помирає 28% потерпілих, у лікарнях – 72%. За інформацією медпрацівників, зі 100 осіб, які померли на догоспітальному етапі, приблизно 20% отримали несумісні з життям травми
   А смерть 80% потерпілих настала внаслідок неефективної евакуації до лікувальних закладів і неправильно організованої домедичної допомоги безпосередньо в зоні надзвичайної ситуації. Домедична допомога – це невідкладні дії та організаційні заходи, спрямовані на врятування та збереження життя людини у невідкладному стані, що здійснюються на місці події особами, які не мають медичної освіти. Порядок надання допомоги прописаний наказом МОЗ від 09.03.2022р. № 441 «Про затвердження порядків надання домедичної допомоги особам при невідкладних станах». Цим законом про домедичну допомогу всіх зобов'язали здійснити виклик швидкої медичної допомоги кожному, хто перебуває у невідкладному стані та не може самостійно викликати швидку допомогу. Крім виклику ЕМД допомоги, необхідно надати домедичну допомогу. За ненадання допомоги передбачено кримінальну відповідальність за статтею 136 Кримінального кодексу України.
   Під час навчання працівники Українського радіо отримали знання та відпрацювали практично надання домедичної допомоги особам при невідкладних станах, при раптовій зупинці кровообігу, при масивній зовнішній кровотечі, при підозрі на гострий мозковий інсульт та інфаркт міокарда, при термічних опіках та відмороженні, надання домедичної допомоги постраждалим при судомах. Співробітники активно вчилися працювати до приїзду бригади екстреної медичної допомоги. Це надзвичайно важливо, оскільки час прибуття бригади, відповідно до законодавства, становить від 10 до 15 хвилин у межах міста та від 15 до 30 хвилин за містом.
   При цьому стан клінічної смерті триває близько 5 хвилин (за В. Неговським), після чого потерпілий переходить у стан біологічної смерті, коли бригада ЕМД, що приїхала, виявляє потерпілого, якому не надавалася домодична допомога. При цьому біологічна смерть є незворотнім припиненням фізіологічних процесів у клітинах і тканинах організму.
   Організм людини – це складна і водночас унікальна система, що забезпечує разом злагоджену роботу всіх внутрішніх органів. Однією з найважливіших систем організму людини є кровоносна система. Її основна функція – безперервне забезпечення циркуляції крові чи кровообіг. Усім відомо, що травми, внаслідок яких відбувається пошкодження судин системи кровообігу, є надзвичайно небезпечними для життя та здоров'я людини. Найчастіше йдеться не про хвилини, а навіть про частки секунд під час надання допомоги постраждалим. Від таких травм ніхто не може бути застрахованним. Нещасний випадок на виробництві, ДТП, побутова травма або кровотеча внаслідок механічного пошкодження тканин, а також ускладнення деяких хвороб може спричинити раптову, сильну, іноді профузну кровотечу, внаслідок якої людина може загинути. Ось чому кожному з нас необхідно навчитися володіти алгоритмами надання домедичної допомоги при кровотечах різного ступеня тяжкості.
   Після успішного проходження тренінгу співробітники отримали сертифікати і залишили надзвичайно позитивні відгуки.

 

Тамара Білько, доцент кафедри охорони праціта біотехрнічних систем у тваринництві.

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook