Кафедра землеробства та гербології

Наукова та інноваційна робота

 На сучасному етапі науково-дослідна робота колективу кафедри спрямована на наукове обґрунтування і розроблення зональної системи екологічного землеробства та окремих її ланок: сівозмін, механічного обробітку ґрунту, контролю забур’яненості ріллі, сучасних адаптивних технологій вирощування культур, забезпечення їх господарської, енергетичної, економічної та екологічної ефективності. 

Підготовка кадрів

Підготовка кадрів вищої кваліфікації ведеться через аспірантуру і докторантуру зі спеціальностей 201 “Агрономія” та 202 “Захист рослин”. На кафедрі щорічно проходять підготовку понад 15 аспірантів очної та вечірньої форм навчання. 

За останні 10 років підготовлено і захищено чотири докторських та 27 кандидатських дисертацій. Колективом кафедри опубліковано понад 850 наукових праць, у тому числі 19 у науково-метричних базах Scopusі 11 в Web of Science,отримано 19 свідоцтв на винаходи і патенти. Видано 11 фундаментальних монографій 7 підручників і 16 навчальних посібників у яких висвітлено передовий науковий та виробничий досвід. 

Основні напрямки наукових досліджень: 

-     розроблення сучасних інтенсивних систем землеробства: 

     -    промислова;

     -   екологічна;-   біологічна;

     -   система землеробства No-till;

     -   ґрунтозахисна. 

- удосконалення та розроблення новітніх зберігаючих систем обробітку ґрунту;

- оптимізація систем сівозмін для господарств різних форм власності;

- інтегрована система контролювання забур’яненості посівів сільськогосподарських культур за різних систем землеробства;

- оптимізація систем удобрення за різних систем землеробства. 

Науково-дослідна база кафедри 

Польова лабораторія кафедри, загальна площа 20 га (ВП “Агрономічна дослідна станція” НУБіП України, с. Пшеничне Васильківського р-ну, Київської обл.); навчально-науково-інноваційний центр «Агротехнологій» (Агрофірма Колос Сквирського району Київської області). 

Проблемна науково-дослідна сертифікована лабораторія гербології;

Виробничі поля передових господарств, де впроваджуються наукові розробки кафедри.

Фінансування наукових досліджень

Дослідження здійснюються за кошти Державного бюджету, що виділяються Кабінетом Міністрів України, контрактами з окремими відомствами, організаціями, установами та ініціативною тематикою. 

На даний час (2022 р.) наукова робота кафедри виконується за наступними тематиками: 

-      за державним фінансуванням: «НДР 110/3-пр-2021 «Теоретичне обґрунтування та розроблення заходів управління родючістю ґрунту за зберігаючого землеробства»(науковий керівник доктор сільськогосподарських наук Танчик С.П.)»; 

-      госпдоговірні тематики: 16/225 «Оцінка біологічної ефективності препаратів на соняшнику та ріпаку озимому»; 16/226 «Оцінка біологічної ефективності препаратів на пшениці озимій»; 

-      ініціативні тематики: НДР «Вивчення біологічних показників родючості ґрунту та продуктивності ланки сівозміни залежно від систем землеробства в Правобережному Лісостепу України» (науковий керівник – доцент Рожко В.М.).  

У дослідженнях беруть активну участь студенти - дипломники кафедри. Отримані результати є основою для підготовки бакалаврських і магістерських робіт, використовуються у наукових публікаціях, виступах на наукових конференціях, які проводяться в Україні та її межами.

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook