Фінансові механізми сталого розвитку України в умовах сучасних викликів

4 червня 2022, 21:19
 Єдиний шлях, який веде до знань – це діяльність.
Б. Шоу

    Незважаючи на воєнний стан та екзаменаційну сесію студентів, на кафедрі фінансів 3 червня 2022 р. відбулася IV Міжнародна науково-практична конференція молодих вчених «Фінансові механізми сталого розвитку України в умовах сучасних викликів».
     У конференції взяли участь аспіранти та студенти іноземних та вітчизняних університетів, а саме: Азербайджанського державного економічного університету, Державного аграрного університету Молдови, Державного університету ім. Шота Руставелі з Грузії, Університету «Проф. Д-р Асен Златаров» з Болгарії, Університету ім. Яна Кохановського з Польщі, Вінницького національного аграрного університету, Державного податкового університету, Державного торгово-економічного університету, Дніпровського державного аграрно-економічного університету, Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара, Національного Авіаційного Університету, Національного університету харчових технологій, Полтавського державного аграрний університету.

    До конференції активно долучились студенти з відокремлених структурних підрозділів НУБіП України: Бобровицького фахового коледжу економіки та менеджменту ім. О. Майнової, Ірпінського фахового економічного коледжу, а також з Черкаського державного бізнес-коледжу.
    Привітав учасників конференції голова організаційного комітету, проректор з наукової роботи та інноваційної діяльності Вадим Кондратюк, побажав цікавих доповідей та плідної наукової дискусії із актуальних питань сьогодення.
 
    З вітальним словом до учасників конференції звернулась завідувач кафедри фінансів Надія Давиденко, яка зазначила, що студентське життя дає можливість розвиватися всебічно, але головна можливість, яку повинен використати кожен студент – це розвиватися інтелектуально. Основним рушієм прогресу і найбільшою цінністю у світі сьогодні визнаються знання людини, її навички, вміння є та будуть в третьому тисячолітті найбільшим скарбом. «Попри воєнний стан ми маємо навчатись, розвиватись і ділитись своїми науковими дослідженням» - зазначила Надія Давиденко.
    Привітали учасників конференції також наші закордонні колеги Іван Димитров – доктор екон.наук, проф., завідувач кафедри економіки та менеджменту, Університету «Проф. Д-р Асен Златаров», Болгарія; Наталія Мокану – д.е.н., проф., завідувач кафедри фінансів та банківської справи Державного аграрного університет Молдови; Наталія Василевська  – д.е.н., проф., Університету ім. Яна Кохановського з Польщі; Георгій Абусалідзе – д.е.н., проф., завідувач кафедри фінансів і банків, Державного університет ім. Шота Руставелі з Грузія. В свою чергу, Наталія Василевська зазначила, що майбутнє України за молодими досвідченими спеціалістами у фінансовій сфері, економіку країни потрібно відбудовувати. Побажала миру і процвітання в нашій державі, а також наукових здобутків учасникам конференції.
 
 
    Цікаві доповіді представили аспірати Університету «Проф. Д-р Асен Златаров», Болгарія. Так, Ольга Вихристюк розповіла про сутнісні аспекти соцальної відповідальності та аналіз методів оцінки корпоративної соціальної відповідальності нафтогазових компаній, а Русен Гігов  розкрив можливості інвестування у найпоширенішу криптовалюту, а саме біткойн, розглянув ризики пов’язані з володінням віртуальним активом. Доповідач представив результати аналізу, що підкреслює доцільність інвестування в золото в часи невизначеності, таких як COVID-19.
 
     Практичні аспекти теорії структури капіталу розглянула Масімлі Нармін, аспірант Азербайджанського державного економічного університету. Вона зазначила, що рішення про структуру капіталу є одним з основних елементів фінансової стратегії компаній, за рахунок теорії структури капіталу можна отримати приклади для глибокого аналізу основних фінансових рішень компаній.
 
     В свою чергу, аспірантка кафедри фінансів Світлана Войцехівська розглянула міжнародне антиофшорне регулювання в системі забезпечення фінансової безпеки держави, що базується на принципах фінансової прозорості, активної співпраці з міжнародним співтовариством, оптимальної комбінації інструментів, що обмежують відтік капіталу, та ефективних інструментах, що стимулюють розвиток бізнесу в країні.
      Аспіранти Державного університету ім. Шота Руставелі з Грузії Саломе Думбадзе і Ніко Леонідзе висвітлили процес становлення нового етапу розвитку світової економіки у світлі нинішньої напруженої політичної ситуації, що передбачає розширення фінансових операцій та торговельних зв’язків між країнами світу в майбутньому.
     Не менш цікавими були доповіді наших студентів Ангеліни Ворони щодо впливу податкових надходжень на доходи державного бюджету. Теоретичні та практичні аспекти управління державними фінансами в умовах воєнного стану розглянула у свої доповіді розкрила Аліна Ярина, студентка Національного авіаційного університету, Анастасія Романчук, студентка ВСП «Бобровицького фахового коледжу імені О. Майнової НУБіП України» розкрила сучасний стан фінансово-економічної політики України. Перспективи впровадження та функціонування державної цифрової валюти представили у своїй доповіді студентки Черкаського державного бізнес-коледжу, Анна Шевченко і Таїсія Коваленко. Особливості та досвід створення ОСББ в Україні: проблеми та перспективи розглянула у своїй доповіді Вероніка Сотникова, студентка НУБіП України.
  
 
 
     Особливості й перспективи розвитку корпоративних фінансів в умовах кризової економіки розкрили Юлія Савчук, а саме проблеми та напрямки розвитку фінансового лізингу в Україні як джерела фінансування інвестицій, Тетяна Гордієнко розглянула вплив приватної власності корпорацій на випуск конкурентоспроможної продукції. В свою чергу, Андрій Бородін студент НУБіП, розкрив теоретичні аспекти управління фінансами корпорацій.
 
      Управління фінансами суб’єктів підприємництва в умовах воєнного стану розглянули Андрій Кравцов, студент НУБіП України, а саме проблеми управління матеріально-виробничими запасами підприємства та напрямки їх вирішення, Анна Скоповська, студентка Вінницького національного аграрного університету із доповіддю аналіз фінансового стану підприємств України, Олена Мойсієвич, студентка НУБіП України, розглянула оцінку рівня фінансової безпеки підприємств України.
 
     Після обговорення та дискусій завідувач кафедри фінансів Надія Давиденко, підвела підсумки конференції, відзначила про високий рівень підготовки студентів, цікава подача матеріалу та оголосила переможців конференції.
       За результатами обговорення були визначенні переможці:
І місце отримала Аліна Ярина, студентка Національного Авіаційного Університету.
ІІ місце поділили: Ангеліна Ворона, студентка НУБіП України; Тетяна Гордієнко, студентка НУБіП України; Анна Скоповська, студентка Вінницького національного аграрного університету; Анна Шевченко, Таїсія Коваленко, студентки Черкаського державного бізнес-коледжу; Андрій Кравцов, студент НУБіП України.
ІІІ місце розділили: Андрій Бородін, студент НУБіП України; Ніна Конончук, студентка НУБіП України; Олена Мойсієвич, студентка НУБіП України; Анатасія Романчук, студентка ВСП «Бобровицький фаховий коледж імені О. Майнової НУБіП України»; Юлія Савчук, студентка НУБіП України; Вероніка Сотникова, студентка НУБіП України.
     На завершення конференції Надія Давиденко, привітала переможців та побажала учасникам конференції подальших наукових здобутків, активно працювати та приймати участь у подальших заходах кафедри фінансів.

Галина Скрипник,
доцент кафедри фінансів

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook