День Європи в НУБіП України

25 травня 2022 року

     24 травня 2022 року на гуманітарно-педагогічному факультеті НУБіП України кафедрою міжнародних відносин і суспільних наук за участі викладачів та студентів було організовано круглий стіл приурочений Дню Європи в Україні, що відзначають щорічно в Україні у третю суботу травня.

     Під час зустрічі, темами обговорення були як історія Європейського Союзу, так і саме становлення та традиції святкування Дня Європи у світі та в Україні. Також було зазначено, що нині для українців цей день набув особливого значення, адже нашу країну та ЄС єднають не лише спільні цінності, історія та культура, а й допомога європейських країн Україні у складні часи війни з боку Російської Федерації. Наразі сусідні країни стали для нас підтримкою, близькими друзями, які надали прихисток мільйонам українців, вважаючи їх лише гостями, а не біженцями.

     

     У повідомленні доцента кафедри міжнародних відносин і суспільних наук Кравченко Наталії Борисівни розглядались питання становлення та формування європейської України в історичній ретроспективі. Зазначалось, що Україна-Русь долучалась до європейської цивілізації через прийняття християнства, спосіб виробництва, династичні шлюби, торгівельні шляхи, європейську валютну систему тощо.

     

     Були почуті аргументи чому Україна вже давно є частиною Європейського Союзу, а саме, визнання українцями загальноєвропейських цінностей: свободи, демократії, поваги до прав людини і верховенства права. Згадувались і настрої населення щодо Євроінтеграції та можливих інновацій у країні, прагненні до вільної торгівлі та ринкового розвитку народного господарства, з погляду науки – бажання інтегруватися в загальноєвропейську і світову науково-дослідницьку мережу, де українці, без сумніву, зможуть співпрацювати на рівних. Неодноразово згадувалось, що не тільки народ, а й влада налаштована на співпрацю та майбутнє членство у ЄС.

     «Після перемоги для нашої країни настане новий етап – відновлення й створення ще кращої України. З новими технологіями, сучасними стандартами і європейськими параметрами. Абсолютно переконаний, що Україна буде не просто частиною Європи, а Європа буде в кожному куточку України», –  зазначав Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.
     Слід відзначити високий рівень активності студентів-міжнародників під час роботи круглого столу. Особливу зацікавленість в обговоренні проблем, глибокий рівень аргументації показали Тимощук КарінаБусло ІваннаЗапорожченко МаринаПаштецька АннаВласова Інга. Варті уваги коментарі, оцінки міжнародних явищ доцента кафедри міжнародних відносин і суспільних наук Асатурова Сергія Костянтиновича надавали роботі круглого столу особливого звучання.
     У роботі круглого столу взяли участь також студенти 1 курсу ННІ лісового і садово-паркового господарства.
     Студентка групи СПГ-5 Дарина Яроменко розповіла про історію виникнення та святкування Дня Європи в Україні, наголосивши, що для українців це особливий день. Докладно було висвітлено церемонію відкриття та проведення Дня Європи в Києві та ін. містах і містечках України.
     З повідомленням «Допомога європейських країн Україні в умовах повномасштабної війни з боку РФ» виступила професор кафедри міжнародних відносин і суспільних наук Олена Миколаївна Любовець. У виступі було охарактеризовано основні напрями допомоги Україні з боку європейських країн, зокрема – заходи щодо розміщення та підтримки вимушених переселенців з України; обсяги фінансової та гуманітарної допомоги; постачання зброї. У продемонстрованих таблицях було наведено конкретні дані щодо внеску окремих країн Європи.

     З докладною доповіддю «Історія створення Європейського Союзу» виступила студентка групи СПГ-6 Марія Михайленко. У виступі було викладено етапи створення цієї загальноєвропейської організації, охарактеризовано основні статутні документи ЄС та перспективи включення до його складу України.
     Підводячи підсумки, слід зазначити, що Україна – це Європа. І сьогодні український воїн і дипломат захищають не тільки власний суверенітет та територіальну цілісність, а й безпеку всього європейського континенту і потребують рішучої підтримки світу. Разом ми переможемо!

 Наталія Кравченко, Сергій Асатуров, Олена Любовець,
куратори круглого столу
Анна Паштецька, студентка-міжнародниця

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook