Запрошуємо здобувати фах з «найблагороднішої під сонцем професії»

3 травня 2022, 15:11

Попри воєнний стан і бойові дії, що точаться на південному сході нашої країни, тил має забезпечувати життєздатність українського суспільства. Кожен мусить виконувати своє призначення, здійснювати свій посильний вклад у державотворчі процеси, зміцнення обороноздатності країни, її економіки. Дуже важливо забезпечувати формування світогляду громадян, дбати про їх професійну підготовку, чим і займаються наш, Національний університет біоресурсів і природокористування України віти. У цьому напрямі продуктивно працює його кафедра педагогіки. У той же час, наші викладачі і десятки студентів сьогодні на передньому краю серед волонтерів, воїнів територіальної оборони, військовослужбовців ЗСУ звершують подвиг в ім’я миру і майбутнього країни.

Наша кафедра, насамперед, славиться багаторічними традиціями підготовки фахівців гуманітарних, педагогічних спеціальностей і серед своїх випускників має видатних людей, державних діячів, політиків і бізнесменів, керівників різних рівнів у сфері освіти та державного будівництва. За суттю, наші випускники знавців і володарі людських душ, вони здатні формувати погляди і переконання людей, можуть позиціонуватися як лідери і керівники членів різних колективів, насамперед у сфері соціономічних, педагогічних професій, бути бізнес і лайфкоучами сільськогосподарських підприємств. Також, наші випускники, за такою програмою як «Професійна освіта. Аграрне виробництво, переробка сільськогосподарської продукції та харчові технології», за нормою державного стандарту, можуть обіймати різні посади у галузі технології виробництва, переробки сільськогосподарської продукції та харчових технологій. Для відтворення кадрового потенціалу за цим напрямом, важливо здійснювати ретельний відбір, адже дана спеціальність є вигідною і дає високу ліквідність на ринку праці. За своїм змістом спеціальність 015.37 «Професійна освіти. Аграрне виробництво, переробка сільськогосподарської продукції та харчові технології» це чудовий варіант базової освіти, програми підготовки кадрів, які матимуть можливість працевлаштовуватися, як сфері соціономічних професій, у тому числі на керівних посадах, так і у галузі аграрного виробництва і переробки. Дана спеціальність дає хорошу адаптивність і мобільність випускника на ринку праці. За будь-яких умов і обставин кожен зможе знайти себе і отримати роботу (https://nubip.edu.ua/node/6180/12).

З метою популяризації освітньої програми «Професійна освіта. Аграрне виробництво, переробка сільськогосподарської продукції та харчові технології» наші викладачі тісно співпрацюють із випускними класами шкіл, ліцеїв, гімназій та випускними курсами закладів фахової передвищої освіти (з приводу останніх, то можливе навчання на скороченому терміні, всього два роки). Так, зокрема, завідувач кафедри педагогіки, д.п.н. проф. Руслан Сопівник провів для випускників коледжу цикл лекцій на тему «Професійна орієнтація в умовах викликів воєнного стану: досвід НУБіП України» де акцентовано, що потрібно використовувати всі можливості для професійного і особистісного розвитку, отримувати від взаємодії зі світом максимум досвіду, знань, вдосконалюватися щоб підвищити рівень своєї адаптивності, зростати духовно і морально. Зосереджується увага на тому, що колективом університету обрана вдала тактика поведінки. На базі відокремлених структурних підрозділів створені міжкафедральні лабораторії, а це дає можливість наблизити надання освітніх послуг до здобувачів освіти у місцях їх безпосереднього проживання. Крім того, розвивається дистанційна та дуальна форми навчання.

02.05.2022 року Руслан Васильович також провів для випускних класів Заліщицької державної гімназії лекцію з питань лідерства та технологій прихованого впливу, учасниками якої стало близько 40 осіб (https://sites.google.com/site/zalgimnasia/).

У ході лекції акцентовано, що кожній людині слід розвивати надпрофесійні, м’які навички успіху і вчитися діяти з позиції лідера. В житті доводиться стикатись з питаннями адміністрування і лідерства кожному із нас (керівник-підлеглий, лідер-послідовник, батько-син, наставник-учень). Для того, щоб майстерно виконувати ролі пов’язані із домінуванням у міжособистісних стосунках чи управлінням, бути лояльним підлеглим варто вступати і здобувати фах на гуманітарних спеціальностях з числа випускників яких, як правило, рекрутується національна і світова управлінська еліта. Вже сьогодні молоді люди можуть закріпитися при кафедрі та отримувати антропологічні знання на авторських курсах професорів і доцентів кафедри педагогіки.

Зокрема, один із таких курсів пропонується професором Русланом Сопівником під назвою «Лідерологія. Технології прихованого впливу». Опанування азів цього курсу дозволить слухачам оволодіти методиками самовиховання лідерських якостей, способами впливу на свідомість і поведінку людини, уміннями і навичками управління групою, використання конструктивної маніпуляції та блокування деструктивних маніпулятивних прийомів, забезпечить здатність до побудови гармонійних міжособистісних взаємин у колективі, дозволить сформувати готовність до виконання ролей у системі відносин «лідер-послідовники», уміння будувати продуктивні соціальні стосунки в рамках моделей «ціннісного обміну» гуманістичного, трансакційного, дистрибутивного, сервант-лідерства та інше.

 

Шановні друзі, можете користати з нагоди і записатися на даний курс на сторінці кафедри педагогіки (https://nubip.edu.ua/node/6180)

Миру нам і добра!

професор кафедри педагогіки
Олександр Кучай

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook