Широкий спектр питань розглянуто на вересневому засіданні ректорату

24 вересня 2014 року
23 вересня відбулося вересневе засідання ректорату. Перед його початком ректор Станіслав Ніколаєнко вручив кубки і дипломи спортсменам, які представляли наш університет на відкритому чемпіонаті України з перетягування канату. Так, жіноча збірна посіла друге місце. Такий же показник зафіксувала чоловіча команда НУБіП України-2. Богатирі з НУБіП України-1 виявилися третіми. 
 
 
 
 
 
Ще однією приємністю стало вручення  дипломів заслуженого працівника НУБіП України Валентині Шаповал, Віктору Теплюку, Василю Свериденку, Іраїді Владіміровій.
 
Потім перейшли до розгляду порядку денного. Першим питанням був розгляд  медіапроекту «Агроосвіта». Про його суть проінформував головний редактор газети «Університетський кур’єр» Валентин Обрамбальський. Минулого тижня творча група телеканалу «Ера» розпочала медійний проект «Агроосвіта». Його мета – підвищення привабливості аграрних професій. І визначальна роль у цій рубриці належить нашому університету. До кінця року під час ранкової програми «АгроЕра» (ТБ «Ера») щоп’ятниці будуть представлятися відеоролики про спеціальності, за якими у нас здійснюється підготовка фахівців.  Всього таких роликів планується 16. 
 
 
 
Перша четвірка цих спеціальностей вже визначена. Розпочинає ННІ рослинництва, екології та біотехнологій. Далі – технічний ННІ, ННІ ветеринарної медицини та якості і безпеки продукції тваринництва, ННІ тваринництва та водних біоресурсів. Ректор Станіслав Ніколаєнко переконаний: головними дійовими особами у цих відеороликах мають бути студенти.
 
 
Про міжнародні науковометричні бази даних та індекс цитування наукових праць вчених університету говорив начальник науково-дослідної частини Андрій Білоус. Це питання є надзвичайно масштабним і турбує наукову спільноту. Мова йшла і про персональні індекси цитування. Науково-дослідна частина і надалі проводитиме моніторинг. Університет докладає максимум зусиль для включення наукових збірників і журналів вишу до таких баз. Але до цього мають залучатися і самі науково-педагогічні працівники. Це, насамперед, публікації англійською мовою, розміщення матеріалів конференцій в інтернет-мережі. За такою ж тематикою планується провести семінари в навчально-наукових інститутах. 
 
 
 
 
Начальник навчального відділу Оксана Зазимко проінформувала про зміни у графіку навчального процесу на 2014-2015 навчальний рік. Оптимізація занять залежить від протяжності семестру кожного напряму підготовки і спеціальності. Графік відпрацювань розміщений на офіційному сайті університету в рубриці «Навчальна робота». 
 
Також, за її інформацією, 26 вересня відбудеться давно очікувана нарада керівництва університету із завідувачами кафедр. Розпочнеться вона о 14-й годині в аудиторії 412 навчального корпусу №12.
 
Зустрічі передуватимуть знайомство з музеями та підрозділами ННІ ветеринарної медицини та якості і безпеки продукції тваринництва та Українського ННІ якості біоресурсів та безпеки життя. Гостей тут чекають з 13-ї години. 
 
 
Про підготовку до вченої ради університету та організаційні заходи  доповіла проректор-головний вчений секретар Тетяна Балановська.
 
На кожному ректораті розглядається стан надходження спонсорських коштів для відбудови навчального корпусу №3. Так, за словами першого проректора Ігоря Ібатулліна, для цих потреб наразі акумульовано 999 тис. грн.
 
Продовжив питання реконструкції 3-го корпусу проректор  з навчально-науково-виробничих питань розвитку і адміністративно-господарської діяльності Валерій Іщенко. Він повідомив, що проект пройшов державну експертизу, а 10 вересня отримано останній дозвіл. Підготовчі роботи  до перекриття даху завершено. Тож переходимо до основного етапу.
 
 
Було обговорено і процедуру звітно-виборних конференцій профспілкових організацій ННІ і підрозділів університету. Голова профкому університету Іван Гаврилюк запропонував провести їх у день засідання вчених рад інститутів протягом жовтня. 
 
Директор наукової бібліотеки Тетяна Кіщак проінформувала присутніх про організацію відкритого доступу до навчальної та наукової інформації в університеті. Для цього слід терміново створити робочу групу, яка забезпечувала б наповнення і функціонування електронної бібліотеки вишу. А ректор зазначив: без потужної бібліотеки навчальний процес не можливий. Це питання потрібно вивчити і проаналізувати. Чим і займеться робоча група.
 
 
До обговорення цього питання долучилися начальник науково-дослідної частини Андрій Білоус, директор Українського ННІ інформаційного та телекомунікаційного забезпечення агропромислової та природоохоронної галузей економіки Валерій Коваль.
 
Відповідальний секретар приймальної комісії Семен Волошин зупинився на основних положеннях проекту Умов прийому до ВНЗ України на 2015 рік. До 25 вересня директорам ННІ слід подати свої пропозиції у приймальну комісію університету. Участь в обговоренні цього документу мають взяти і співробітники вишу.
 
 
На засіданні представлено положення про академічну мобільність студентів. Також обговорено можливості їх практичного навчання за кордоном. Цьогоріч діють 8 програм тривалістю три місяці, і розраховані вони на літній період. Серед них програми чіткого фахового спрямування, а також загальні для усіх спеціальностей. Тож студенти зможуть проходити практику в Німеччині, Данії, Норвегії, Швейцарії, Швеції, Нідерландах, Франції. Відбір усіх бажаючих, за словами директора ННЦ міжнародної діяльності Вадима Ткачука, буде здійснювати комісія. Враховуватимуться середній бал навчання, рівень знання іноземної мови, мотивація та громадська активність тощо.
 
 
Ще одна пропозиція Вадимам Ткачука знайшла схвальний відгук членів ректорату: організувати на базі нашого університету курси з підготовки студентів до здачі кваліфікаційних тестів з володіння іноземними мовами. Але при цьому, зауважив перший проректор Ігор Ібатуллін, велика відповідальність лягає на плечі викладачів.
 
Традиційно на засіданнях ректорату директори ННІ звітують про роботу за минулий місяць та план на наступний. Цього разу звітував директор Українського ННІ  інформаційного і телекомунікаційного забезпечення агропромислової та природоохоронної галузей економіки Валерій Коваль
 
 
Ректор університету Станіслав Ніколаєнко представив членам ректорату нового керівника служби закладів харчування. Ним став Богдан Дубас. Він має значний досвід роботи у відповідній сфері.
 
Прес-служба НУБіП України
 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook