Відбулися традиційні гостьові лекції стейкхолдерів на кафедрі глобальної економіки

31 березня 2022, 21:55
     У результаті плідних переговорів зі стейкхолдерами, за ініціативи керівництва економічного факультету, в останній декаді березня 2022 року, відбулась гостьова лекція представників кращих баз виробничої практики на кафедрі глобальної економіки.
     Партнер університету – Бюджетна установа «Методично-технологічний центр з аквакультури» Державного агентства меліорації та рибного господарства України радо прийняв запрошення та розповів студентам про тенденції розвитку провідних галузей національної економіки, практичний досвід та передові технології аквакультурного бізнесу, поділився актуальними економічними проблемами, що в сучасних реаліях постають перед виробничниками, звернув увагу студентів на знання та навики, якими має володіти молодий фахівець.
   Дистанційне навчання студентів спеціальності «Економіка», ОПП «Міжнародна економіка», ОПП «Прикладна економіка» та спеціальності «Водні біоресурси та аквакультура», в умовах надзвичайних викликів для України, не стало на заваді зустрічі студентів із Миколою Федоренком, першим заступником директора БУ «МТЦ з аквакультури» та фахівцями установи.
    Завідувач кафедри глобальної економіки, д.е.н., професор Наталія Вдовенко вважає, що такі заходи сприяють ефективному навчальному процесу, де поєднуються усі підходи правильної та компетентної підготовки високопрофесійного фахівця, економіста, який орієнтується в базових засадах технологічних знань. Водночас безпосередній процес комунікації між студентом та роботодавцем сприяє підготовці до виробничої практики та формуванню у студента потрібних ділових якостей. Крім того, за короткий період європейський «зелений» курс, поряд із європейською інтеграцією, став ключовим пріоритетом діяльності для нас та для всього Євросоюзу. Хотілося б, щоб цей напрямок надалі став пріоритетом та філософією для всієї України. Ми на сьогодні, фактично, маємо колосальний інструмент для реформування української економіки», – зазначила Наталія Михайлівна.
 
     Студенти мали можливість прослухати лекцію стейкхолдера Володимира Герасимчука, начальника відділу селекційно-племінної роботи, акліматизації водних біоресурсів та маркетингу, який довгий час працював на посаді начальника міжнародного відділу Держрибагентсва України, на тему «Зелені стратегії у Європейському Союзі». «Зелена стратегія», яку ЄС прийняв лише півтора року тому, стала головним чинником інноваційного розвитку економіки.
 
    Володимир Володимирович відмітив, що в середньому ще 25 років потрібно щоб запустити циркулярну економіку. Крім того, спонукав студентів задуматися над питанням: що таке сталість для галузей економіки? Тому, що для ухвалення рішень в галузях національної економіки потрібно чітко сформулювати визначення, а що є стале? Досягнення кліматично нейтральної і циркулярної економіки вимагає повної мобілізації промисловості.
 
    Досить логічно, що особливу увагу у зеленому переході приділено розвитку аграрного сектору економіки як такому, що має безпосереднє відношення до використання природних ресурсів (води, землі, повітря), та впливає на довкілля, як і довкілля впливає на його розвиток, що віддзеркалюється на надійності функціонування ланцюгів постачання продовольства, тобто на добробуті людини.
 
   Приємно відзначити, що студенти цікавилися та активно обговорювали питання, що стосуються можливостей проходження виробничої практики й майбутнього працевлаштування на господарства та безпосередньо до самого органу виконавчої влади у секторі, щоб надалі розвивати аквакультуру, як базову і провідну галузь національної економіки у питаннях забезпечення продовольчої безпеки України.
      Дякуємо, Володимиру Володимировичу за представлення цікавого і актуального матеріалу!
 
Наталія Коробова та Лариса Михальчишина,
доценти кафедри глобальної економіки

 

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook