Профорієнтація як шлях до успішної професійної реалізації особистості

17 лютого 2022 року

    Випускники сучасних шкіл переживають важливий етап свого життя, коли мають зробити відповідальний крок – вдало обрати професію, яка буде сприяти розвитку особистісних і професійних якостей, впевненості в собі і своїх силах, допоможе досягти визнання і стати успішним.

    З цією метою 16.02.2022 року у межах профорієнтаційної роботи відбулася онлайн зустріч викладачів кафедри психології з учнями 11-го класу Кольчинського ЗЗСО І-ІІІ ст. Мукачівського р-ну, Закарпатської області.

    Під час зустрічі старшокласники ознайомились із:
- особливостями освітнього процесу в Національному університеті біоресурсів і природокористування України; функціонуванням консультативно-підготовчих курсів до ЗНО та умовами участі у Всеукраїнських олімпіадах з предметів;
- можливостями навчання за програмою «подвійних дипломів», проходження виробничої практики за кордоном та міжнародного стажування;
- умовами вступу на спеціальності гуманітарно-педагогічного факультету, зокрема переваги здобуття фаху психолога;
- значущістю психолога як спеціаліста, його завдання та напрями діяльності виходячи із позиції на ринку праці;
- особливостями роботи студентського самоврядування та його ролі у житті університету, роботою творчих студій, гуртків та спортивних секцій.

    При виборі професії дуже важлива відповідність між психологічними особливостями людини й відповідними характеристиками професії. Професія має бути ЦІКАВОЮ. Будь-яка професія вимагає, щоб у людини були розвинуті «професійно важливі якості», тому, обираючи певну професію, важливо усвідомити наявність ЗДІБНОСТЕЙ, які відповідають професійно важливим якостям представника певної професії. Суттєвим також є тип професійної діяльності, що має збігатися із ОСОБИСТІСНИМ, характерологічним типом.
    З метою краще зрозуміти і пізнати себе із учнями була проведена психодіагностична робота щодо виявлення типу особистості, мотивації успіху, життєвих установок, професійних інтересів. В процесі обговорення отриманих результатів, старшокласники окреслюють для себе алгоритм, який допоможе їм визначитися із майбутньою професією, навіть якщо зараз перебувають у ситуації сумніву.

     Проведену роботу школярі оцінили активно задаючи питання про студентське життя в нашій Аlma mater визначаючи для себе першим пріоритетом, а Карина Шепа, Магдалина Масалова, Михайло Садварій, Максим Круподер мріють пов’язати своє життя із психологією, філологією та економікою!

Бажаємо успіхів випускникам та маємо надію, що у результаті профорієнтаційної зустрічі випускники школи поповнять студентські лави нашого університету!!!

Лариса Афанасенко,
Оксана Олійник
доценти кафедри психології

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook