Наймасштабніше навчання з охорони праці для працівників лісової галузі

19 січня 2022 року

 

 Наймасштабніше навчання з охорони праці організували журнал «Охорона праці» та Держлісагентство України за участю доцента кафедри охорони праці та біотехнічних систем у тваринництві Тамари Білько.

    1969 робітників лісової галузі від 108 українських лісових господарств та понад 100 спеціалістів з охорони праці з усіх куточків України 14 січня взяли участь у вебінарі, присвяченому навчанню та інструктажам з питань охорони праці в лісовій галузі.
   Це унікальне за масштабами явище, подібного якому ще не відбувалося на просторах нашої країни!

   По суті, це був великий міжрегіональний майстер-клас з передачі знань у сфері охорони праці від найкращих експертів – Андрія Мусійовського (головного спеціаліста Державного агентства лісових ресурсів України), Віталія Цопи (провідного українського експерта з питань керування ризиками) і Тамари Білько (кандидата біологічних наук, доцента кафедри охорони праці та біотехнічних систем у тваринництві Національного університету біоресурсів і природокористування України).

   «Ми не можемо змінити минуле та вплинути на нього, але ми можемо подбати про майбутнє. Адже за безпеку треба платити, а за її відсутність – розплачуватися» – такими словами розпочав вебінар головний редактор журналу «Охорона праці» Дмитро Матвійчук.
Головна мета навчання, яку визначив Андрій Мусійовський:
«Щоб ви щасливо приходили додому живі та здорові».
На практичних прикладах розглянули такі теми:
• Мінімальні вимоги ОП у лісовому господарстві: конкретно про вимоги та порушення.
• Надання домедичної допомоги, аптечки домедичної допомоги.
• Ризики втрати здоров’я та життя: як їх уникати, як ними керувати на робочих місцях.
Унікальність заходу не тільки в надзвичайній кількості присутніх, а й у тому, що крім знань для робітників лісової галузі провідні фахівці надали ще й методику навчання для спеціалістів з охорони праці, які в подальшому зможуть піти до своїх працівників і донести потрібні знання про безпечну працю та збереження здоров’я й життя на робочому місті в цікавій та доступній формі.
   Дуже важливо було отримати зворотний зв’язок від слухачів. І ось декілька відгуків.
Олександр Гайдук (лісничий Виграївського лісництва):
   «Найбільше сподобалася лекція Андрія Мусійовського, який у простий спосіб передав знання з техніки безпеки. Завдяки цьому навчанню багато нового відкрив для себе, саме для мене тема РИЗИКІВ нова і не зовсім ще зрозуміла. Але це цікаво».
Валентина Ходаш (помічник лісничого Корсунського лісництва):
    «Мені все сподобалося, дізналася дуже багато нового. Найцікавіше було отримати інформацію від Тамари Білько про допомогу в разі нещасного випадку. Це знання, які будуть корисні не тільки в нас у лісництві, а кожній людині…»
   І завдяки такому навчанню працівникам лісозаготівельних бригад легше усвідомлювати їх реальні ризики під час виконання роботи та до чого їх недотримання може призвести. Після закінчення навчання працівники зауважили, що навчальний матеріал подано доступно й цікаво, обговорювали побачені нещасні випадки, відмічали свої недоліки, і кожен для себе робив висновок, що йому потрібно змінити в своїй роботі. Також з цікавістю стежили за викладенням Тамарою Білько інформації про надання домедичної допомоги, де також на прикладах, візуально, покроково було показано, що і як потрібно робити. А це і є той результат, який повинно дати таке навчання. Бо життя працівників є найвищою цінністю!»
     Слід зазначити, що цей захід наймасовіший, але не перший. За ініціативи Держлісагентства та за підтримки журналу «Охорона праці» за останні два з половиною роки було проведено низку семінарів з охорони праці в 11 областях України в різних лісових господарствах, а також Лісову конференцію за участю доцента кафедри охорони праці та біотехнічних систем у тваринництві Тамари Білько.
Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook