Успіх у Плоцьку: ансамбль пісні і танцю «Колос» повернувся із Міжнародного фестивалю народної творчості

28 серпня 2014 року
Польща
Протягом 18-24 серпня у місті Плоцьк, що у Польщі, відбувався міжнародний фестиваль народної творчості «Плоцьк-2014». Серед безлічі претендентів організатори заходу обрали саме ансамбль пісні і танцю «Колос» НУБіП України.
 
Щойно «колосята» повернулися у стіни рідного університету, нам вдалося поспілкуватися із керівниками ансамблю – старшими викладачами кафедри культурології Володимиром Якимчуком та Валерієм Музальовим. Вони доклали чимало зусиль, щоби ця поїздка відбулася. Також своїми враженнями охоче поділився студент магістратури факультету енергетики і автоматики Сергій Деркач.
 

 
- Валерію Олексійовичу, Володимире Яковичу, як Вас зустріли? Які перші враження від міста?
 
Наш ансамбль на цьому фестивалі вперше. Здивував дуже гарний, теплий прийом. Організатори потурбувалися про наш приїзд. Тому вже в Луцьку на нас чекали супроводжуючі та автобус, яким ми дісталися до Плоцька. Проживали у кемпінгу, де були створені комфортні умови протягом усього перебування. Весь час нами опікувалися студенти-філологи. 
 
Гостинно зустрів Президент Плоцька Анджей Новаковскі, якому від Національного університету біоресурсів і природокористування України на згадку і знак вдячності вручили сувеніри. У вітанні учасникам пан Новаковскі висловив глибоке переконання, що на «Плоцьк-2014» зібралися найяскравіші самодіяльні колективи і що саме народне мистецтво може врятувати і об’єднати світ.
 
Позитивні враження і від міста. Дуже вже там гарні мости, дороги. Здається, що розмітка на автошляхах наноситься мало не щодня. Місто буяє, квітне…
 

- Скажіть, будь ласка, які колективи представляли народну творчість своїх країн у фестивалі?
 
Цьогоріч у фестивалі (а його історія налічує понад 45 років) взяли участь народний хореографічний ансамбль «Рієда» (Литва), група «ShengDong» (Тайвань), художній колектив з Італії. Господаря дійства представляли аж два ансамблі. Серед учасників були і ті, які демонстрували своє мистецтво у Німеччині, Польщі, Іспанії, Австрії, Нідерландах, Ізраїлі, Естонії, Росії, Молдові, Кореї та інших країнах.
 

- Як реагувала публіка на виступи «Колосу»?
 
Кожен його чи то вокальний, чи танцювальний номер викликав неабиякі овації. Поляки постійно наспівували почутих на фестивалі українських пісень. «Колос» завжди виступав на завершення і дарував піднесений настрій усім присутнім. А пісню, представлену у фінальній частині фестивалю, колектив виконував разом із польським. 
 
До речі, плоцький міжкультурний тижневик написав про ансамбль: «Гумористичні і патріотичні пісні разом з народними танцями, які складають репертуар українського колективу, представили всю історію, багатство та винятковість культури і народних звичаїв, особливий образ різних регіонів України». 
 
 
- Валерію Олексійовичу, якою була програма танцювальної групи «Колосу»?
 
Звісно, що ансамбль, який носить статус народного та є учасником фестивалю народної творчості, не можливо уявити без  польки, буковинського, запорізького  танцю.  А ще  у виконанні «колосят» глядачі побачили чудовий танок «Несе Галя воду». У фіналі наші хлопці показали традиційний козацький гопак. 
 
- Сергію, у кількох словах,  що запам’яталося найбільше?
 
Відпочив душею. Незнання польської – не стало бар’єром у спілкуванні та налагоджуванні контактів. Ми не лише продемонстрували свою творчість, а й знайшли багато нових друзів. Ще однією приємністю були невеличкі подарунки кожній делегації. Від нашого університету учасники фестивалю на згадку отримали буклети, футболки з емблемою вишу, солодощі тощо.  А ще запам’ятався фінальний концерт в амфітеатрі. Знаєте, такі поїздки дійсно надихають, мотивують, а особисто в мене після цього виникло ще й бажання подорожувати. 
 
- У яких ще заходах брав участь колектив?
 
Окрім переліченого, «Колос» взяв участь у багатоконфесійному молебні у костьолі Плоцька. Молилися і за мир та спокій в Україні. Також ансамбль дав благодійний концерт у будинку інвалідів і навіть привіз підтримку з Італії (на фото). Були і виступи на площі міста, у торговому центрі. Тож ми з гордістю стверджуємо, що наше студентство спроможне якнайкраще представляти Україну на різних рівнях! А на завершення для учасників фестивалю організатори влаштували прощальну барбекю-вечірку.
 
 
Розмову вела Ольга Наконечна
 

 

 


Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook