Громади Луганщини отримали інноваційний інструмент для моніторингу та аналізу пожеж

19 грудня 2021 року
Трибун

Пожар

 

Заступник директора Департаменту-начальник управління зовнішніх зносин, промоції та інноваційного розвитку Луганської облдержадміністрації

Згідно супутникових даних NASA на території Луганської області за останні п’ять років відбулось більше 26 тис. пожеж, 13 698 - не в зоні ООС. Більше 60% пожеж відбулись на посівних територіях та у міських громадах.

Мета проєкту «Не пали»/«Don’tBurn», що реалізується командою Центру розвитку інновацій у межах програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки урядів Данії, Швейцарії та Швеції, - розробити геоаналітичний інструмент (мапу) для моніторингу та аналізу пожеж на основі оперативних супутникових й ретроспективних даних про пожежі за останні п’ять років для ефективного планування заходів протидії та попередження масштабних пожеж. Зауважу, що до активної реалізації проєкту долучився Департамент міжнародної технічної допомоги, інноваційного розвитку та зовнішніх зносин Луганської ОДА.

У межах проєкту було розроблено окремі деталізовані дашборди для 10 територіальних громад Донеччини та Луганщини, а також регіональні мапи моніторингу та аналізу пожеж для Донецької та Луганської ОДА.

Протягом жовтня-листопада 2021 року за сприяння Департаменту було проведено робочі зустрічі та тренінг з представниками обраних громад Донецької та Луганської областей, а також облдержадміністраціями щодо розробки та використання мапи для моніторингу та аналізу пожеж. За результатами проведених зустрічей командою проєкту було враховано коментарі та пропозиції щодо доопрацювання мапи.

Розроблені геоаналітичні застосунки (карти) для аналізу та моніторингу пожеж дають можливість проаналізувати кількість, динаміка, місце розташування пожеж за останні п’ять років для вжиття превентивних заходів для зниження руйнівного впливу від пожеж у майбутньому.

У Луганській області власні дашборди аналізу пожеж отримали Білокуракинська, Сєвєродонецька, Попаснянська, Новопсковська та Марківська громади. Посилання на розроблені карти розміщено на офіційних сайтах громад.

Детальніше ознайомитися з аналітикою пожеж на території Луганської області можна за посиланням.

Довідково про проєкт:

Проєкт «Не пали»/«Don’tBurn» реалізується командою Центру розвитку інновацій у межах програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки урядів Данії, Швейцарії та Швеції. Проєкт - спільна ініціатива Центру розвитку інновацій та Лабораторії інноваційного розвитку ПРООН, яка розпочата у 2020 році. У листопаді 2020 року проєкт було визнано переможцем хакатону Hack4Locals та підтримано ПРООН.

Також ініціатива була підтримана Міністерством довкілля та захисту природних ресурсів, у співпраці з яким було розроблено Всеукраїнську мапу пожеж за останні п’ять років. У червні 2021 року Глобальний офіс ПРООН визнав ініціативу «Не пали!» як кращий приклад «колективного інтелекту» для вироблення рішень на основі аналізу даних спільно з громадами і відзначив серед топ-13 кращих практик у світі.

 

 

Джерело: Трибун. https://tribun.com.ua/87467

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook