Круглий стіл «Винищення Голодом. Пам’ять нації»

26 листопада 2021 року

26 листопада 2021 року викладачі історії Ірпінського фахового коледжу НУБіП України Олена Куракіна, Тетяна Семененко та Леонід Баланюк із студентами 1-2 курсів провели засідання круглого столу «Винищення Голодом. Пам’ять нації», що був приурочений Дню пам’яті жертв голодомору.

Метою круглого столу стало поглиблене вивчення і аналіз студентами причин і наслідків геноциду українців 1932-1933 рр., який проводив більшовицький режим СРСР, обравши методом масового знищення людей штучний голод.

У страшні тридцяті роки минулого століття жертвами голодної смерті стали мільйони наших співвітчизників. Великий Голод був найбільшою катастрофою, яку пережила Україна , як щодо кількості жертв, так і щодо людських страждань.

За роки Незалежності тема голодного лихоліття піднята із забуття: відкриваються архіви, записуються спогади ще живих свідків трагедії, тривають дослідження. Під час роботи «круглого столу» було заслухано інформаційні повідомлення та презентації учасників. Значний резонанс аудиторії викликали доповіді Козіна Кірілла «Голодомор в Україні», Юрченко Вікторії «Київ у роки Голодомору», Безпечної Руслани «Голодомор на території Умані», Козачко Анастасії «Голодомор на Донбасі», Татоян Каріни «Голодомор на Полтавщині», Булуй Кристіни «Голодомор в с. Красилівка Житомирської області. Спогади очевидців», Білоуско Катерини «Винищення голодом. Пам’ять нації», Жолуденка Сергія «Закон про п’ять колосків і початок терору голодом», Котлар Аліни «Чорні дошки» як складова механізму геноциду», Романюк Анни «Двобій за правду про Голодомор: Гарет Джонс проти Волтера Дюранті», Кипич Олени «Непочута історія журналіста, який писав про Голодомор», Побережної Аліни «Винищення голодом. Спогади очевидців».

Учасники заходу всебічно висвітлили результати наукових досліджень втрат українців унаслідок злочину геноциду, передумов його виникнення, окреслили для себе територію тогочасного проживання етнічних українців, підсумували важливі дати та нормативні акти, що призвели до масового геноциду українського народу, підвели підсумки жахливих сторінок української історії. А також відзначили роль Президента України Віктора Ющенка у започаткуванні відзначення в Україні і світі Дня пам’яті жертв голодомору, встановлення в містах і селах пам’ятників, меморіальних дошок, проведення щорічної акції «Запали свічку».

Завершуючи засідання круглого столу, викладачі підсумували студентські виступи і наголосили на необхідності пам’ятати уроки історії, з метою недопущення трагедій, подібних Голодомору в Україні у 1932-1933 рр.

Олена Куракіна.

голова циклової комісії гуманітарних дисциплін


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook