Стався до інших так, як ти хочеш, щоб вони ставилися до тебе

11 грудня 2021 року

 До Міжнародного дня захисту прав людини
Тренінгове заняття для студентів першого курсу
спеціальності 053 «Психологія»

    Міжнародний день прав людини світова громадськість відзначає щороку 10 грудня на честь схвалення Організацією Об’єднаних Націй Загальної декларації з прав людини. Це був перший документ, що проголошував людину, її життя та гідність найбільшою цінністю. Декларація утвердила принцип непорушності, невідчужуваності прав та свобод особистості – вони належать їй від народження, не залежать ні від чиєї волі, ніким не можуть бути скасованими.
   Заходи, приурочені цій події, провела й кафедра психології. Для студентів-першокурсників, які повернулися на очну форму навчання в університет, науково-педагогічні працівники запропонували тренінгове заняття «Стався до інших так, як ти хочеш, щоб вони ставилися до тебе».
   До учасників звернулася в.о. завідувача кафедри доцент І. Мартинюк, яка наголосила на важливості усвідомлення значущості Декларації з прав людини. Вона звернула увагу на те, що цей документ став результатом рефлексії людьми найбільш травмівної події ХХ століття – Другої світової війни. Ірина Анатоліївна зазначила, що аналізуючи наслідки кривавого конфлікту, люди дійшли висновку про неприпустимість війни як способу вирішення суперечностей, що виникають між великими соціальними групами.

   Потім студенти взяли участь у тренінговому занятті, яке проводила доцент кафедри психології Л. Омельченко. Першокурсники мали змогу осмислити підґрунтя власного життєвого вибору, проаналізувати систему своїх цінностей, дійти висновку про те, що саме людина, її індивідуальність і є найбільшою цінністю.

    Звернули учасники увагу й на значущість характеру: зауважили, що такі риси як моральність, відповідальність, почуття обов’язку, розсудливість, почуття гумору, сміливість, надійність, повага до оточення, товариськість – сприяють налагодження стосунків. Люди, які є носіями цих рис, легко дотримуються «золотого» принципу спілкування: стався до інших так, як ти хочеш, щоб вони ставилися до тебе. Саме це правило й визначає гідну поведінку. Якщо його дотримуватися, то не будеш завдавати прикрощів співрозмовникові. Адже ніякими вибаченнями не можна відновити довіру та симпатію іншої людини

   Учасники проаналізували свою власну взаємодію з іншими, склали плани особистісного самовдосконалення. Укотре пересвідчилися, що саме людина є найбільшою цінністю на Землі.

Л. Омельченко,
доцент кафедри психології

 

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook