МИ ПАМ’ЯТАЄМО …

27 листопада 2021 року

 ... історія нас горем вчить,

Щоб не забулось незабутнє.

Бо там, де пам'ять не мовчить,

Там щастям повниться майбутнє

 

Щороку українці у четверту суботу листопада відзначають День пам’яті жертв голодомору, цього року ця дата припала на 27 число. Вперше загиблих почали вшановувати 1998 року за указом тодішнього президента України Леоніда Кучми.

Українцям випала тяжка доля пережити 3 голодомори впродовж одного сторіччя. Це голодомор 1921-1923 рр., 1932-1933 рр., 1946-1947 рр. Проте, найбільш масштабним був голод 1932-1933 рр., який називають геноцидом українського народу. Ці жорстокі репресії були давно продуманою операцією під ретельним наглядом людей сталінського режиму.

У селян відбирали вирощене власними руками зерно, інші продовольства, вони лишилися без шматка хліба і не мали права виїжджати за межі УРСР. Терор протривав 22 місяці і забрав життя від 4,5 до 10 мільйонів осіб за різними даними.

Впродовж десятиліть тема голодомору 1932-1933 була табу. Керівництво Радянського Союзу приховувало факт смерті українців від штучного голоду. Розслідування масштабів сталінського терору розпочалося лише тоді, коли Україна здобула незалежність.

Український парламент закликає інші держави до вшанування пам’яті жертв Голодомору. На даний момент це зробило 17 держав світу.

Сьогодні проводяться загальнонаціональні заходи до Дня пам’яті жертв Голодомору по всій Україні, у цей день спускають Державний прапор України. А о 16:00 в кожній домівці запалюється свічка пам’яті, і кожен може долучитися до загальнонаціональної хвилини мовчання. Викладачі і студенти факультет харчових технологій та управління якістю продукції АПК долучилися і вшанували пам’ять жертв Голодомору, а також наставники провели бесіди і розповіли про всі причини й наслідки Голодомору майбутньому поколінню.

 

...Щоб у ранки і теплі, й холодні

Не ішли шикуватись хрести,
Щоб не плакали душі голодні,
Свічку-пам’ять свою захисти.

 

Ангеліна Кулачок,

студентка 2 курсу 1 групи


Тетяна Розбицька,

вихователь гуртожитку

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook