Чи можна вивчити іноземну мову за допомогою серіалів? Спробуємо з'ясувати

25 листопада 2021 року

 

Наразі англійська мова дуже поширена і звідусіль можна побачити рекламу, яка запевнює нас, що англійську можна вивчити не лише за три місяці (що НЕ є можливим), а й за допомогою серіалів.
Що ж, давайте розберемося, чи насправді це можливо? В певному сенсі, так. Але це важка й кропітка справа. Вивчити мову за допомогою серіалів означає не просто ввімкнути серію фоном і переписуватись з друзями чи робити свої справи. Це ціла робота, яка потребує багато часу.
Звичайно, будь-який серіал хочеться просто ввімкнути та спокійно його дивитись. Але в якості різноманіття, щоб ефективно прокачати свої навички, можна додати декілька цікавих речей.

По-перше, тренуємо вимову. Хто ще, як не Гаррі Поттер, Джоуі Трібіані, Олена Гілберт, Шелдон Купер, Люцифер та інші можуть нам в цьому допомогти? Слухаємо улюблених персонажів та повторюємо за ними! Можна навіть взяти діалог або монолог та промовляти його уголос. Таким чином, ви не лише працюватимете над вимовою, а й запам’ятаєте декілька розмовних конструкцій.

По-друге, звертаємо увагу на граматику: часи, прийменники, артиклі, да все що завгодно… А якщо ви паралельно на парах проходите якусь граматичну тему, наприклад, Present Perfect, то подивіться як цей час використовується в контексті яких-небудь ситуацій в серіалі.

По-третє, як же ми будемо вчити мову без нової лексики? Можна взяти собі за звичку виписувати собі 5-10 нових виразів. Слово – переклад – контекст з серіалу + свій приклад. Також, для закріплення вивчених слів можна користуватися різноманітними додатками. До того ж, інколи дуже важко перекласти гру слів з однієї мови на іншу. Тому, якщо ви бажаєте краще розуміти американський гумор, то його треба дивитись на мові-оригіналі.

В-четвертих, розмовну практику ніхто не відміняв! Подивились серію, розкажіть самі собі про нього, запишіть голосове повідомлення в Telegram собі або подрузі/другу. Нехай також вчить англійську мову з вами! Про що говорити? Вмикайте фантазію на повну та описуйте. Про що був епізод? Чи сподобалось вам? З яким вчинком героя ви згодні або не згодні? Чому? Хто вас дратує? Кажіть все, що завгодно!

По-п’яте, Повертайтеся до улюблених фрагментів. Або навпаки, до тих моментів, які ви не до кінця зрозуміли. Передивіться із субтитрами, вникніть в контекст. Потім, вимкнувши субтитри передивіться заново, ще і ще, поки ви не почуєте, що саме вони говорять. Впевнена, вам буде приємно ще раз послухати та все нарешті зрозуміти.

Таким чином, одна серія, яка триває приблизно 45 хвилин займе у вас пару годин. Звичайно, це не єдиний правильний варіант. Можна ділити всі активності на декілька днів. Один день присвятити граматиці, інший – вивченню нових слів, і т.д. Можна міксувати так, як вам зручно.
Займатися такою діяльністю, звичайно, не обов’язково кожного разу, тому що це дуже швидко набридне. Оберіть собі один день на тижні, коли у вас є вільний час, який ви можете присвятити вивченню англійської мови. І результат не змусить вас чекати.

Але, будьте уважні та не беріть одразу складні серіали, якщо у вас рівень володіння іноземною мовою не надто високий. Вам буде складно слухати Sherlock, навіть якщо у вас рівень середній або вище середнього. А серіал Friends має дуже багато розмовної лексики, тому він підійде всім, навіть якщо у вас початковий рівень.

  

Підсумовуючи вищесказане, давайте все ж таки відповімо на запитання, чи можна вивчити англійську мову просто дивлячись серіали? На жаль, ні. Необхідно також займатися з викладачем, який виправить ваші помилки, відповість на запитання та направить вас у правильне русло. Але додатково займаючись самостійно ви значно швидше підвищите свій рівень володіння іноземною мовою!

Юлія Лунгу,
асистент кафедри англійської філології

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook