ВІЛЬНІ ТВОРИТИ МАЙБУТНЄ

23 листопада 2021 року

 

121 листопада в Україні відзначається День Гідності та Свободи. Цього дня, з інтервалом у дев’ять років, розпочалися дві доленосні для сучасної України події: Помаранчева революція 2004-го та революція Гідності 2013-го.

Вшановуючи мужність, патріотизм та жертовність громадян, які стали на захист демократичних цінностей, в читальному залі бібліотеки було проведено годину спілкування «Вільні творити майбутнє», підготовлений викладачкою історії Вірою ОРЕЙДОЮ та здобувачами освіти групи СП-21М.

23

Захід розпочався зі вступного слова бібліотекарки Ольги МИХАЙЛИШИН, яка нагадала присутнім у залі події які відбулися в Україні у 2004 та 2013 роках, і відзначення яких об’єднане Днем Гідності та Свободи – одним зі знакових офіційних свят, встановлене на честь двох революцій. Цього дня українці вшановують пам’ять про людей, які під час Помаранчевої революції (2004 р.) та Революції Гідності (2013 р.) стали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини й громадянина, національних інтересів держави та її європейського вибору. Ольга Володимирівна також презентувала тематичну виставку-перегляд книг з фонду бібліотеки.

45

Віра ОРЕЙДА у своєму виступі підкреслила значимість революцій, нагадавши присутнім, що саме передувало початку масових протестів українського громадянського суспільства 2004 та 2013 року; що змусило українців вийти спочатку на вулиці Києва, а потім й інших міст України; чому акції від мирних зібрань студентства перейшли до масових мітингів, палаючих шин, «коктейлів Молотова» і бруківки, яка стала зброєю у руках протестувальників.

На відміну від подій Помаранчевої революції, відстоювання власної гідності та свободи коштувало українцям 106 убитих і понад 2 тисяч поранених. І це була лише ціна 3-х місяців Євромайдану.

Віра Михайлівна під час спілкування із студентами наголосила на необхідності пам'ятати ці події, коли українці довели, що в них є гідність, що їх не можна зневажати і нехтувати їхньою думкою, і що ніхто не зможе відібрати в них свободу і зламати дух української нації.

Як зазначив викладачка, Революція Гідності - це історична подія, коли українці відчули себе єдиною нацією. Революція відбулась не лише в політичному житті країни. В першу чергу, вона відбулась в нас самих, у нашій свідомості. Це були дні, коли Україна зробила свій історичний вибір - бути частиною Європейської цивілізації, а не російського шовіністського економічного і культурного простору.

Годину спілкування продовжив студент Володимир КІНАЛЬ, який розповів про події та факти Помаранчевої революції . Перше, що відстояла революція 2004 року - це свобода вибору. Помаранчева революція була спровокована бажанням українців вільно вибирати свою владу.

Поштовхом для подій Помаранчевої революції стали масові фальсифікації під час президентських виборів, внаслідок яких переможцем було оголошено Віктора Януковича. Внаслідок масових протестів Верховний Суд України призначив повторний другий тур виборів, у якому переміг Віктор Ющенко.

67

Учасники заходу переглянули  відеоматеріали про події двох революцій та вшанували хвилиною мовчання пам’ять активістів, студентів та військових, всіх хто віддали життя заради вільної України.

Тетяна МАЛОПІНСЬКА,
бібліотекарка читального залу
Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook