Продовжується співпраця механіко-технологічного факультету з корпорацією AGCO: проведено науково-практичні семінари для викладачів та студентів

22 листопада 2021 року
     18-19 листопада на кафедрі сільськогосподарських машин та системотехніки ім. акад. П.М. Василенка, завдяки активній діяльності доцента Станіслава Смолінського, відбувся семінар, присвячений питанням перспективних напрямів розвитку сучасних конструкцій тракторів та використання засобів навігації у технологіях точного землеробства. 
     Проводив семінар спеціаліст представництва корпорації AGCO в Україні Олексій Сірий. Слухачами семінару були представники кафедр механіко-технологічного факультету, разом із деканом Вячеславом Братішком, а також, завдяки online-трансляції, студенти факультетів: механіко-технологічного, агробіологічного, конструювання та дизайну.

     18 листопада Олексій Сірий доповів слухачам про сучасну лінійку тракторів компанії Massey Ferguson, яка входить до складу корпорації AGCO. Зокрема, були розглянуті питання порівняльної оцінки тракторів з наведенням цілого ряду показників для порівняння (номінальна та максимальна потужність двигуна, крутний момент, вантажопідйомність начіпного пристрою, наявність передньої начіпної системи та ВВП, наявність системи навігації, вартість обслуговування та ін.), економічного обґрунтування вартості трактора та його продуктивності. Була також дана глибока характеристика окремих серій лінійки тракторів, у тому числі особливості конструкції двигунів, трансмісій та дизайну нових моделей.
     19 листопада було розглянуто питання з проблем і засобів навігації у технологіях точного землеробства. Актуальність цього питання обумовлена тим, що сучасні технології виробництва продукції рослинництва, у тому числі новітній напрям – технології точного землеробства, базуються на сучасних принципах та засобах навігації, а навігаційне обладнання мають у своєму складі практично усі мобільні засоби – трактори, самохідні комбайни, які складають технічну основу цих сучасних технологій.
     Слухачам семінару була надана інформація з різних навігаційних систем, таких як GPS (США), ГЛОНАС (РФ), ГАЛІЛЕО (ЕС). При цьому були розглянуті питання структури цих систем, питання точності позиціонування, яке для ряду технологічних процесів, наприклад, сівби, має вирішальне значення, питання коригування супутникового сигналу разом з описом та характеристикою систем коригування. Також було проінформовано про склад комплекту навігаційного обладнання та характеристика його складових елементів і висвітлено економічний аспект застосування систем навігації. Інтерес слухачів викликало застосування систем телеметрії мобільної сільськогосподарської техніки, які можуть контролювати технічні та технологічні параметри робочого процесу, наприклад, температуру охолоджувальної рідини та оливи у двигуні, частоту обертання молотильного апарата зернозбирального комбайна тощо, та виводити цю інформацію як на бортовий комп’ютер, так і передавати на відстань, на стаціонарний комп’ютер, для дистанційного контролю за ходом робочого процесу, а також за маршрутом агрегату.
    Розмова велась і про недалеке майбутнє у розвитку сільськогосподарської техніки, коли на полях можуть запрацювати «розумні» машини, а людина буде мати функцію дистанційного контролю. Початок таким розробкам вже покладено.
  
     По закінченні обох семінарських днів у ході жвавої дискусії Олексій Сірий дав вичерпні відповіді на всі запитання за тематикою доповідей. За відгуками слухачів, вони отримали нові корисні знання як для підвищення їх власного професійного рівня, так і використання у навчальному процесі.
     Досягнута домовленість про подальшу співпрацю між механіко-технологічним факультетом, кафедрою сільськогосподарських машин та системотехніки ім. акад. П.М. Василенка та представництвом корпорації AGCO в Україні.

Олександр Ямков,
доцент кафедри сільськогосподарських машин
та системотехніки ім. акад. П.М. Василенка

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook