Студентська конференція «Нобелівські лауреати ХХІ століття»

10 листопада 2021 року

10 листопада викладачі циклової комісії фундаментальних дисциплін і комп’ютерних технологій Наталя Даль, Емілія Дібрівна і Олександр Ясінський провели студентську внутрішньовузівську конференцію «Нобелівські лауреати ХХІ століття».

Головною метою конференції було ознайомлення студентів з історією виникнення премії, діяльністю п’яти Нобелівських комітетів, відповідальних за більшу частину роботи при виборі лауреатів на отримання Нобелівської премії.

Традиційно щороку в жовтні у Швеції і Норвегії оголошують імена лауреатів Нобелівської премії у п’яти сферах. Нобелівська премія є найпопулярнішою науковою нагородою і її справді вважають найпрестижнішою. Вона покликана нагороджувати діячів науки та культури, які мають найвагоміші досягнення, та спонукати інших вчених, митців, миротворців працювати задля добробуту людства.

У конференції взяли участь студенти І та ІІ курсів коледжу: Булуй Крістіна (гр.103-Ф), Школа Ангеліна (гр.207-К), Андрійчук Святослав (гр.207-К), Раздєлова Юлія (гр.206-К), Болотний Олексій (гр.206-К), Поліщук Євгенія (гр.106-Т), Романенко Віолетта (гр103-Ф), Васильчук Наталія (гр.103-Ф), Семененко Назар (гр.109-К), Скрипник Тарас (гр.108-К), Савченко Олена (гр.105-М).

У своїх доповідях вони охарактеризували головні винаходи ХХІ століття, за які науковці отримали премії. Під час заходу були розглянуті також такі важливі питання, як історія виникнення премії, процедура обрання номінантів і переможців та чому інколи Нобелівську премію не призначають. Організатори конференції наголосили на тому, що Нобелівська премія – це, безумовно, найавторитетніша нагорода, про яку таємно чи явно мріє більшість науковців світу, принаймні тих, які вважають, що працюють відповідно до заповіту Альфреда Нобеля: «…для добра усього людства». З 1901 року її вручають майже щороку.

Виступи учасників конференції були досить різними, але мета у всіх була одна: привернути увагу до наукових відкриттів (наприклад, до таких, як радіація, винайдення пеніциліну, розшифрування структури ДНК чи винайдення різноманітних ліків); показати, наскільки якість і інтенсивність наукових відкриттів залежать від матеріально-технічної бази університетів та інститутів, умов праці науковців у різних державах світу.

Нобелівська премія є також найкращою трибуною для борців з авторитарними режимами та людей, які захищають права інших.

Наталя Даль, викладач математики


Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook