ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ-ДИСПУТ «ІНТЕЛЕКТУАЛЬНИЙ ВИМІР ФІЛОСОФІЇ»

12 листопада 2021 року

 

0112 листопада, в рамках провення тижня циклової комісії гуманітарних дисциплін, викладачкою Іриною КОСТІВ проведено заняття-диспут «Інтелектуальний вимір філософії» зі студентами групи К-11М.

1

Філософія, виступаючи інтелектуальним ядром людської духовності, дає відповіді на глибинні занепокоєння та запити людини. Вона завжди потрібна людині, а особливо тоді, коли життя вимагає вибору, визначення моральної та соціальної позиції, осмислення й обґрунтування світоглядних ідеалів і стратегії їхнього досягнення. Філософія – це нескінченний пошук відповідей на вічні проблеми людського буття, які набувають в кожну історичну епоху свого специфічного забарвлення і вирішення.

Тому одна із задач проведеного практичного заняття базувалась на тому, щоб простежити еволюцію цих змін, показати, наскільки адекватно філософська думка тієї чи іншої епохи відповідала на виклики часу, як видатні мислителі формували системи цінностей, ідеалів, що мають важливе значення для збереження і розвитку суспільства.

Основною стратегічною метою заходу було усвідомлення студентами значення історико-філософської методології як універсального способу самоусвідомлення людиною самої себе, свого місця у світі й свого призначення, розвинути вміння відстоювати та аргументувати свою позицію, виховання шанобливого ставлення до надбань філософської думки.

234567

8

В ході заняття здобувачі освіти виступили з цікавими інформаційними доповідями, демонстрували власні презентації, виконували тестові завдання, розв’язували кросворди, дискутували про «вічні філософські питання», а також написали есе на тему «Роль та місце філософії в житті сучасного суспільства».

Більшість людей навіть не здогадуються, що філософія є невід’ємною частиною життя кожної людини. Можна цього не усвідомлювати, але філософські міркування пронизують усе наше повсякденне життя.

Вивчення філософії передбачає не просто засвоєння певного обсягу філософських знань, але і уміння творчо застосовувати їх в складних життєвих ситуаціях, в повсякденній, професійній і суспільній діяльності.

9

Практичне заняття такого плану допомогло студентам закріпити та поглибити знання про сутність філософії як науки, про світогляд кожного із нас, удосконалити навички публічних виступів та участі в дискусіях. 

Ірина КОСТІВ,
викладачка циклової комісії гуманітарних дисциплін
Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook