Будівельники за охорону праці!

11 листопада 2021, 14:05
   4–5 листопада 2021 року проходила III Міжнародна конференція «Безпека праці в будівництві: практики, технології, інновації», організована журналом «Охорона праці», Профспілкою працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України, Будівельною Палатою України.
    І хоча конференцію через карантинні обмеження проводили в режимі онлайн, спікери підготували надзвичайно цікаві доповіді та представляли власний досвід. 89 учасників переймали найліпші практики з безпеки праці у будівельній галузі.
   Практикуми та приклади інноваційних підходів до вирішення питань безпеки та гігієни праці в будівельній галузі; міжнародний досвід з питань організації взаємодії між замовником та підрядником; дискусії щодо реформування законодавства про охорону праці в будівельній галузі тощо.
    В обговоренні практичних аспектів забезпечення безпеки праці, за програмою конференції, взяла участь та виступила з доповіддю «Склад аптечки домедичної допомоги для будівельних майданчиків. Організація навчання персоналу з надання домедичної допомоги. Автоматичний зовнішній дефібрілятор.» доцент кафедри охорони праці та біотехнічних систем у тваринництві Тамара Білько.

   Конференція стала майданчиком для пошуку шляхів підвищення рівня захисту життя та здоров’я працівників будівельної галузі України, а також обміну досвідом між вітчизняними та міжнародними фахівцями. У конференції взяли участь представники органів державної влади: Міністерства економіки України, Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Державної служби України з питань праці. А також соціальні партнери – об’єднання профспілок і роботодавців, директори та керівники служб з безпеки та гігієни праці підприємств будівельної галузі.

   Головні теми, які обговорювалися:
- практичне застосування мінімальних вимог з охорони праці на тимчасових або мобільних будівельних майданчиках;
- галузева угода і колективні договори підприємств як основні нормативні акти для поліпшення стану безпеки та гігієни праці;
- проблеми здійснення державного нагляду з охорони праці у сфері будівництва;
- соціальні та правові наслідки застосування незадекларованої праці на будівельних майданчиках;
- профілактика травматизму та нещасних випадків на будівництві.

   Учасники конференції зазначили, що для досягнення свідомої відповідальності на будмайданчику недостатньо дотримуватися лише норм Закону. Для забезпечення справжньої професійної політики запобігання ризикам мають бути: ефективна взаємодія різних гравців будівельного майданчика; глибинні практичні знання персоналу щодо існуючих методів запобігання травматизму та постійний пошук інтеграції охорони здоров’я та безпеки в кожну технічну процедуру.
   Партнерами в організації конференції виступили: Конфедерації роботодавців України, Федерації промислових спілок України, Міністерству розвитку громад та територій України, Державній службі України з питань праці, Міністерству економічного розвитку і торгівлі України, ESOSH, Асоціації Професіоналів Корпоративної Безпеки України та медіа-партнеру Prof Build.
 
Тамара Білько, доцент кафедри охорони праці та біотехнічних систем у тваринництві 

 

 
 

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook